Na ČVUT v Praze se sejdou nejlepší evropští odborníci z oblasti radiofrekvenční identifikace

25.03.2011 | , ČVUT
STUDENT


Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze již pět let působí Laboratoř radiofrekvenční identifikace (RFID Lab), která nabízí rozsáhlé teoretické znalosti a dlouhodobé zkušenosti ve výzkumu a vývoji prvků a systémů automatické identifikace, a to především průmyslové sféře. Na téma radiofrekvenční identifikace proběhne ve dnech od 29. března do 31. března 2011 v pražském hotelu Crowne Plaza konference a výstava s názvem RFID in Europe – The future. Konference je evropskou událostí roku v oboru radiofrekvenční identifikace s více než 200 sdruženými subjekty z celé EU. Zaštiťuje ji Evropská komise skrze projekt RACE.

Radiofrekvenční identifikace je jednou z nejvíce rozvíjejících se technologií dnešních dní, která slouží k označování objektů či sběru dat,“ tvrdí Ing. Bc. Lukáš Vojtěch, Ph.D., z Fakulty elektrotechnické ČVUT. „Nasazení této technologie v oblasti řešení dodavatelsko-odběratelských vztahů po celém světě způsobilo vznik nové sítě. Protože tato technologie je aplikována na osoby i předměty, vzniká tak internet věcí. V tomto novém síťovém prostoru bude docházet k výměně informací o jednotlivých objektech a jejich vlastnostech. Každý označený objekt tak tvoří paket pohybující se ve vrstvě hmotných objektů, avšak informace o něm tečou ve vrstvách virtuálních cest, využívajících standardních datových sítí.

Díky činnosti laboratoře RFID Lab je Fakulta elektrotechnická ČVUT nejen přidruženým členem RFID in Europe, ale navíc se letos na půdě fakulty v pondělí 28. března 2011 uskuteční neveřejné zasedání valné hromady evropského projektu RACE.

První den konference je pak věnován novinkám v oblasti RFID, den druhý se věnuje budoucnosti této technologie. Poslední den je věnován možnostem nasazení RFID ve státním sektoru. Součástí konference jsou i výstavy, workshopy či akademické semináře.

Fakulta elektrotechnická ČVUT chce touto konferencí pokračovat v dlouhodobé a úspěšné spolupráci ČVUT s průmyslem a rozšířit ji o rozsáhlou a dynamicky se rozvíjející oblast automatické identifikace. Za tímto účelem v současné době Fakulta elektrotechnická, Výpočetní a informační centrum a Fakulta dopravní společně budují Centrum automatické identifikace ČVUT v Praze, jehož cílem je vytvořit společný rámec pro aktivity ČVUT v Praze v oblasti identifikace v různých oborech a odvětvích. V rámci konference RFID in Europe – The future budou představeny základní informace o novém Centru automatické identifikace ČVUT v Praze.

Více informací o programu konference a výstavy naleznete na http://www.race-networkrfid.org/.

Autor článku