Firmy zohledňují absolvované pracovní stáže. Školy praxi studentů podporují

13.07.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Více než polovina firem při přijímání nových zaměstnanců zohledňuje absolvované pracovní stáže. Vyplývá to z posledního průzkumu Národní agentury pro evropské vzdělávací programy. 64 % zaměstnavatelů upřednostňuje stáž přímo v jejich firmě, 56 % akceptuje i stáže z jiných společností, obor však musí zůstat stejný. V získávání praxe studenty významně podporují i vzdělávací instituce. 87 % škol má zkušenosti s vysíláním studentů na pracovní stáže v rámci ČR i do zahraničí.

Podle posledního průzkumu NAEP z roku 2012 až 56 % firem při výběrovém řízení zohledňuje absolvované pracovní stáže. Zapojení studentů do praxe je často oboustranně výhodné nejen pro studenty, kteří nasbírají potřebné pracovní zkušenosti, ale také pro firmy, které mohou snadno získat nové zaměstnance bez počátečních finančních nákladů. Studenti totiž při stáži pracují buď zcela zdarma, nebo jsou placeni z různých projektů a dotací. Trend enormního zájmu studentů o pracovní stáže potvrdil i projekt Stáže pro mladé, které zaštítilo Ministerstvo práce a sociálních věci. Stáž byla přidělena jen přibližně čtvrtině žadatelů.

Důraz na praxi kladou i školy

V získávání praxe podporují školy studenty různými způsoby. Mnoho tuzemských univerzit například studentům nabízí takzvané veletrhy pracovních příležitostí. Na nich se prezentují zaměstnavatelé, kteří nabízejí studentům jak stáže, tak i dlouhodobější pozice. Západočeská univerzita v Plzni pořádá jeden veletrh pro všechny studenty, podobně jako brněnská Masarykova univerzita. Naopak několik menších veletrhů rozdělených dle studijních oborů organizuje Karlova univerzita a také Vysoké učení technické v Brně. „Studenti ve velkém navštěvují specializované akce, kde jim firmy nabízejí možnosti práce, praxe nebo stáže. Například na Den firem na Fakultu strojního inženýrství letos zavítalo přes tisíc studentů z celkového počtu cca 4 500 studentů této fakulty,“ vysvětlila tisková mluvčí VUT Radana Kolčavová. Studenti přitom mohou firmy oslovovat i sami. „Přímý kontakt volí 71 % studentů,“ upřesnila Kolčavová.

Vysoké školy dále v rámci povinných nebo volitelných předmětů nabízejí stáže a praxe v konkrétních firmách. Nejvíce možností uplatnění mají přitom studenti technických oborů. Zvyšující se zájem firem o spolupráci s univerzitami potvrzují i brněnské strojírenské firmy. „Spolupráce s VUT je pro nás přínosná. Prostřednictvím stáží, které u nás probíhají zejména v oblasti výzkumu a vývoje, studenti získávají cenné pracovní zkušenosti a návyky. Pokud se student v průběžné praxi osvědčí, často se stává interním zaměstnancem,“ popsala Lada Serelli, personální ředitelka strojírenského koncernu ZKL.

Praxe při studiu pomůže k zaměstnání i vyššímu platu

Praxe při studiu zajišťuje studentům rychlejší nalezení prvního zaměstnání. Až polovina studentů VUT si najde své první zaměstnání ještě před ukončením studia. Nejlépe si vedou studenti z Fakulty informačních technologií, následovaní studenty strojního inženýrství VUT. Práce při studiu má přitom velký vliv také na výši platu. Díky stabilní práci při studiu mají absolventi až o 30 % vyšší plat než jejich kolegové, kteří při studiu kvalifikovaně pracovali jen občas nebo vůbec.


Zdroj: LESENSKY.CZ

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT