Studentské brigády: Sklizeň chmelu je retro, ale znovu v kurzu

22.07.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Sklizeň chmelu jako letní studentská brigáda? Zní to jako návrat do dob mládí rodičů dnešních studentů, do dob kdy byly chmelové brigády povinné a svou zkušenost s nimi měl téměř každý. Nyní se ovšem zájem o účast na těchto brigádách znovu zvedá a překotně roste i poptávka po českém chmelu.

Český chmel je totiž v kurzu. Poptávku po něm zvyšují zejména minipivovary, jejichž boom v Česku odstartoval před pár lety a kterých bylo v lednu letošního roku evidováno celkem 302. Navíc i tradiční velké pivovary začínají měnit recepturu svých produktů a vaří čím dál více piva s větším obsahem chmelu, kterého se dožadují zákazníci, a o kvalitní český chmel je zájem i v zahraničí. Roste také celková produkce piva, která se zvýšila na 20,1 milionu hektolitrů piva, stejně jako jeho export, který podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl meziročně o více než 13 % na rekordních 4 139 tis. hektolitrů.

V současnosti tak stávající chmelové farmy neustále zvyšují svou produkci. Jen v letošním roce pěstitelé v Česku navýší plochu chmelnic o 150 hektarů, čímž celková plocha chmelnic v celé zemi dosáhne na 4800 hektarů. O český chmel je ovšem zájem i v zahraničí, a tak i přes navýšení produkce poptávka po chmelu zdaleka převyšuje jeho nabídku na trhu. A to dokonce do takové míry, že veškerý český chmel je podle uzavřených smluv vyprodán až do roku 2020.

Se zvyšující se poptávkou po chmelu roste i poptávka po brigádnících, jež by ho pomáhali sklízet. Dnešní podoba chmelových brigád se ovšem od těch, které známe z dob před dvaceti a více lety, značně liší. Zejména náplň práce brigádníků je rozdílná, na rozdíl od minulých dob nyní již neobstarávají přímo ruční sklizeň. Ta už dnes totiž probíhá mechanicky, pomocí speciálně upravených traktorů. Brigádníci tak obstarávají spíše sběr zbytků nesklizeného chmelu, čištění chmelnic, sušení, pytlování a úklid.

„Na rozdíl od jejich rodičů, dnešní brigádníci už na chmelových brigádách nepracují ani zdaleka zadarmo, naopak, jde o poměrně dobře finančně hodnocenou záležitost. Kromě základní hodinové sazby dostávají brigádníci i další výkonnostní bonusy a prémie za dosažení daných cílů sběru,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. To se odráží i na zájmu o tento typ brigád. Společnost Chmelda, která se organizováním chmelových brigád zabývá, v posledních letech pozoruje každoroční nárůst zájmu brigádníků o tento letní přivýdělek.

Přesto mají i dnešní brigády něco společného s těmi známými z legendárního filmu „Starci na chmelu“. Účastníci jsou složeni většinou ze studentů a mladých lidí, kteří spolu bydlí v ubytovně, svačinu dostávají do ešusu a v noci si topí v kamnech. Internet a často ani mobilní signál na chmelových farmách nenajdete, zato tam lze snadno nalézt příjemnou partu lidí, zajímavé zkušenosti a romantické retro pracovní prostředí. A o ranním vstávání do práce po předchozím večerním ochutnávání produktů své práce by si mohli povídat se svými rodiči i dnešní brigádníci.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT