Absolventi míří do práce: Jak získat vysněné zaměstnání a o jaký si říct plat?

19.09.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Na začátku léta ukončili střední nebo vysokou školu, užili si poslední prázdniny a nyní si hledají zaměstnání. Do své první práce právě míří nebo ji hledají absolventi škol.

„Absolventi často nevědí, jakou práci chtějí dělat a co můžou zaměstnavateli nabídnout. Mají dvě možnosti. Buď zamíří rovnou do zaměstnání, nebo dají přednost stáži, při které získají chybějící praxi,“ říká Jakub Šumichrast z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Stáž v oboru, ve kterém chce absolvent následně pracovat, umožňuje nabírání potřebných znalostí a dovedností. Po ukončení stáže získá certifikát, který uvádí ve svém životopise.

Právě životopis je důležitým signálem, který zaměstnavatele zaujme, nebo naopak odradí. „Základem úspěchu je životopis zpracovaný tak, aby zaujal natolik, že dostanete pozvání k osobnímu pohovoru, kde poté můžete své kvality potvrdit. Nepodceňujte ani motivační dopis. Připravte si také prezentaci, v rámci níž se dokážete dobře prodat a při osobním pohovoru dobře zaujmout,“ radí Jakub Šumichrast.

Zaměstnavatelé vidí při náboru nových pracovníků rozdíly mezi absolventy a uchazeči s praxí. Praktické zkušenosti vyžadují především zaměstnavatelé působící v oblasti stavebnictví a průmyslu. Některé firmy se přijímání absolventů zcela vyhýbají. Proto je důležitá praxe získaná během studia nebo na stáži po absolvování školy.

Absolventy čeká i první vyjednávání o platových podmínkách. „Očekávání bývá často hodně vzdálené od reality. Je vhodné si uvědomit, že nemůžu mít všechno hned a nástupní plat opravdu znamená jen nástupní. Po několika měsících se každý může vypracovat na lepší ohodnocení,“ uvádí Jakub Šumichrast z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Když si chce absolvent udělat představu, o jaký plat si může říct, nabízí se několik zdrojů k načerpání informací. „Zeptat se lze v pracovní agentuře, sledujte platové průzkumy, ptejte se kamarádů a známých. Většinou se však jedná o platy zkušených pracovníků, kteří mají letité zkušenosti,“ upozorňuje Jakub Šumichrast.

První pracovní rok až dva se vyplatí brát jako dobře placenou praxi, kdy si absolvent vyzkouší daný obor a načerpá zkušenosti a dovednosti do dalšího profesního života. Pokud se někomu nabídnutá částka nelíbí, může zkusit vyjednávat a vytáhnout všechny své řádně podložené argumenty, jako je brigáda či praxe v zahraničí nebo znalost neobvyklého cizího jazyka.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT