Jak si zlepšit angličtinu díky Facebooku?

30.09.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Rádi byste konečně posunuli vaši úroveň angličtiny o level výš? Pořád se k tomu ale nemůžete odhodlat a stále dokola si říkáte „Zítra začnu“? A že těch zítřků již bylo! Víte, že by to šlo i jinak? A to nenásilnou formou díky Facebooku!

60 minut týdně. To je ale málo!

Většina lidí, když jsou odhodlaní začít se učit cizí jazyk, si zaplatí jazykový kurz nebo soukromého lektora pro individuální doučování. V souvislosti s tím přichází dobrý pocit, že se konečně začali a udělali ten nejtěžší a nejdůležitější i nejdůležitější první krok. Na něco ale zapomínají. Je to málo! Proč?

Když byste se nahodile zeptali studentů nebo absolventů střední školy, jak jsou na tom s angličtinou, mezi odpověďmi by asi nejčastěji zaznělo:

„Učil/a jsem několik let, ale neumím vůbec nic.“
„Z angličtiny jsem maturoval/a, ale už si skoro nic nepamatuji.“
„Angličtina? Potřeboval/a bych vyjet za hranice a rozmluvit se, bojím se mluvit.“

Zdá se vám to povědomé? Slyšeli nebo slýcháte něco obdobného ve svém okolí? A jak je možné, že nic neumíme, když ve škole máme cizí jazyk několikrát týdně a dokonce z něj i maturujeme?

Nejdříve jsme se učili mluvit, teprve až pak gramatiku

Učíme se gramatiku, slovíčka, a až teprve pak čteme a konverzujeme. Takto zhruba vypadá výuka cizího jazyka na většině českých škol. Přitom ale jak se učí malé děti mluvit? Viděli jste někdy maminku, která by stála nad dětským kočárkem s učebnicí češtiny a procházela s ním vyjmenovaná slova? Ne! Tak proč se tak učíme cizí jazyky? Učíme se nepřirozeně. A není tedy divu, že většina z nás má pak blok promluvit na hodinách, natož pak někde veřejně mimo akademickou půdu.

Dalším faktem je, že se angličtině během studijních let věnujeme jen na hodinách, tedy před písemkou nebo zkoušením. Pokud navštěvujeme jazykový kurz, případně máme svého lektora, pak příprava probíhá většinou den nebo dva dny předem. To je ale málo. Myslíte si, že by se malé děti naučili mluvit, kdyby na ně maminky mluvily jen dvakrát nebo třikrát týdně po dobu dvou hodin? Asi těžko. Je tedy třeba se angličtině věnovat každý den, byť by to mělo být 10 minut ráno po cestě do práce, 10 minut odpoledne po cestě z práce (můžeme si číst, poslouchat mp3 nahrávky) 10 minut večer před spaním (například zhlédnout video). Jak se k tomu ale donutit?

Využijte nástroj, který používáte každý den

Kolikrát za den vezmete do ruky telefon? Jak často kontrolujete e-mail a Facebook? Většina z nás se na Facebook podívá několikrát denně. Někdo jej používá výhradně pro zábavu, hraní her a sledování nejrůznějších videí, jiní jej mají jako jeden z komunikátorů (šetří tak peníze za volání a smsky), někteří ho zase používají pro práci. Tak či onak, zvykli jsme si na něj a je to něco, bez čeho si už neumíme kolikrát představit náš denní život.

Ano, samozřejmě existují i výjimky, ostatně jako všude. Ale bavíme se nyní o většině obyvatel České republiky. Ta je zvyklá používat Facebook denně. Pročítání statusů a novinek se pro nás stalo rutinou. Když tedy začneme sledovat skupiny, jejíž příspěvky jsou pouze v angličtině, může se i angličtina pro nás stát něčím, na co si zvykneme. Vesměs budeme dělat pořád to stejné, akorát v cizím jazyce. Sledovat videa, pročítat články nebo číst příspěvky, vše jen v angličtině.

Co máte nejraději?

Jaké jsou vaše koníčky? Čemu se ve svém volném čase věnujete? Vaříte? Zajímají vás nové technologie nebo nemůžete žít bez cestování? Na Facebooku naleznete spoustu skupin dle zájmů, a to v angličtině. Výběr je opravdu široký, takže si každý přijde na své.

Cestování

https://www.facebook.com/travelinglifestyle
https://www.facebook.com/BBCTravel

Setkávání s cizinci

https://www.facebook.com/InterNations.org
https://www.facebook.com/groups/279763642053993
https://www.facebook.com/groups/6104756655
https://www.facebook.com/Foreigners.czBrno/

Móda

https://www.facebook.com/independentfashionbloggers

Cizí jazyk

https://www.facebook.com/bbclearningenglish.multimedia

Vzdělávání

https://www.facebook.com/TED

Moderní technologie

https://www.facebook.com/BusinessInsider.Tech
https://www.facebook.com/technologyreview

Business

https://www.facebook.com/Inc
https://www.facebook.com/forbes
https://www.facebook.com/businessinsider

Bydlení

https://www.facebook.com/houseandgardenuk

Design

https://www.facebook.com/Art-Design-Architecture-of-the-World-251034228387730

Vaření

https://www.facebook.com/Foodbox
https://www.facebook.com/jamieoliver

Mějte na paměti, že učený z nebe nespadl!

Nelekejte se toho, že hned na začátku nebudete rozumět všemu – ať už to jsou videa nebo články. Slovíčka, která neznáte, si můžete vypisovat do bločku, poznámek nebo třeba do Google Translatoru, který i umožňuje tisk slovíček. Je důležité na sebe nebýt až moc přísný a pamatovat si, že učení a zlepšování se v cizím jazyce má být i zábava.

Odebírejte novinky z více skupin, ať je efekt „vstřebávání“ a učení se co největší, ale rozhodně se tím zase nestresujte. Příspěvky, články, videa nemusíte číst (zhlédnout) od začátku až do konce jako knížky. I málo postačí v tom, abyste se zlepšili. Uvidíte, že za několik týdnů budete moci vidět změnu.

A nezapomeňte – hned teď se staňte členy několika anglických skupin, jinak to zákonitě neuděláte a odložíte na neurčito. A navíc - čím dříve začnete, tím dříve uvidíte změnu k lepšímu!

Autor článku

Andrea Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT