Jak se najíst kvalitně ve fastfoodu i v „meníčkové“ hospodě?

01.12.2016 | , Finance.cz
STUDENT


O kvalitě pokrmů z fastfoodových řetězců koluje mnohé, ale myslíte, že obyčejné „meníčkové“ hospody jsou lepší? Zkusíme si vybrat ve rychlém občerstvení i v restauraci s menu.

Už samotný název fastfood napovídá, že jsou to jídelny k rychlému občerstvení. Pokrmy se zde rychle připravují, prodávají a taky jí. A pokud se jídlo připravuje rychle, pak se frituje, smaží, ohřívá. Rozhodně se nic nevaří, krom vody na kávu či čaj. Používají se polotovary, pokud jde o zeleninu a ovoce, pak se do provozoven dodávají několikrát týdně při teplotě 4 stupně Celsia. Zvláště smažené pokrmy jsou velmi oblíbené. Jsou totiž chutné, šťavnaté, na povrchu křupavé.

To je jedna strana mince. Tyto pokrmy se nejčastěji připravují na tuku, ve fritézách. Mohou proto obsahovat kancerogenní látky a kvůli vysokému obsahu tuku jsou hůře stravitelné. Řada polotovarů také obsahuje vysoký obsah soli a přídatných látek - aditiv, která zaručí např. vzhled, trvanlivost, chuť, nebo vůni pokrmu. Přidané cukry a aditiva jsou také v nápojích a dezertech.


Energiťáky jsou zdravotním rizikem. Únavu jen odsouvají do pozadí
Alternativy cigaret? Nezdravé

Energetický oříšek

Jídla ve fastfoodech bychom ale neměli odmítat plošně. Můžete si tam dát například zeleninový salát s grilovaným kuřecím masem bez krutonů a bez dresinku. Nebo klasický hamburger, pokud se smíříte s bílým pečivem a nebudete raději zkoumat složení mletého masa. Podle odborníků na nutrici je v největším nebezpečí hranice denního množství tuků (70 gramů), kterou bychom neměli překročit. Pokud si totiž dáte střední porci hranolků, reprezentuje to 17 gramů tuků. Dokoupíme tatarku - dalších 12 gramů tuků v jedné porci. To je 29 gramů tuku a jsme stále jen u přílohy. Zbytek dne si tedy člověk musí dát pozor, aby ji nepřekročil. Ale to už mám v sobě snídani, čeká mě svačina a večeře, nebude to lehké.

Nabídka fastfoodů nám tedy dovoluje rychle se zasytit, ale základní požadavky na stravování nesplňuje. Vyvážená strava by měla totiž obsahovat přiměřené množství energie a současně optimální poměr živin. Vlákniny bychom měli denně sníst 30 gramů. Jejími bohatými zdroji jsou otruby, ovesné vločky, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, čerstvá zelenina a ovoce, luštěniny, ořechy, semena. Ty v nabídce žádného běžného fastfoodu nenajdete. Při stravování v rychloobčerstvení by v našem jídelníčku převažovaly sacharidy s obsahem zejména jednoduchých cukrů, ale především nevhodné tuky. A vejít se do potřebné energetické dávky na den by byl s největší pravděpodobností opravdu velký oříšek.

Pod pokličku nevidíte

O rychlé občerstvení se může otřít každý, je to nakonec snadný a zřetelný terč. Mnozí z nás ale navštěvují restaurace s nabídkou poledního menu. Nabízejí kvalitnější sortiment jídla? Je třeba si uvědomit základní pravidlo – v restauračním stravování neovlivníme složení vstupních surovin. Přinesou nám talíř a my nevíme, kolik soli, tuku, přídatných látek a dochucovadel je tam použito. Nevíme, z jak čerstvých surovin se vařilo, z jak kvalitního masa se vařilo. Zejména hotová mletá masa nemusí být vždy plně pouze masem, často převládá tuk, kůže, sádlo a podobně. Krom toho, každou recepturu lze upravit či nastavit. Anebo se dá použít zmiňovaných polotovarů, ale to už ani nemusíte navštěvovat restauraci. Specialisty na polotovary jsou právě fastfoodové řetězce. Pod pokličku, do skladu a do kuchyně zkrátka nevidíme, musíme hospodskému důvěřovat.

Restaurační strava však nemusí být vždy špatná. Jsou restaurace velmi kvalitní, kde si dávají záležet na tom, z jakých surovin pokrmy připravují a dbají také na vysokou úroveň gastronomie. Pokud tedy máte svou ověřenou hospůdku, kde vám chutná a umíte si z jídelního lístku současně vybrat to zdravější, nemusíte na restaurační stravu zcela zanevřít. Když si však i v těch nejdražších restauračních zařízeních vyberu pokaždé něco tučného, smaženého, zahuštěného moukou, s šesti knedlíky, nebudu jíst dostatek zeleniny, ovoce a nevykompenzuji to pohybem, pak se dříve nebo později tento styl stravování odrazí nejen na mé postavě, ale zejména na zdraví.

Zkusíme to zdravě i v hospodě

Fastfood hrdě mineme a půjdeme do restaurace. Čemu dát přednost? Například plátku masa nebo ryby, do kterých už nelze přidat další suroviny. To je třeba klasický steak. U něj víte, že se jedná skutečně o maso. Na rozdíl třeba od karbenátku, který obsahuje mletou směs z masa, odřezků, kůží, sádla, mouky, strouhanky nebo náhražky vajec, sušené formy zeleniny, koření a dochucovadla. Poměr těchto surovin si navíc každý výrobce nebo kuchař může v receptuře upravit podle svých potřeb nebo potřebných nákladů. U steaku ovlivní maximálně kvalitu masa a koření, které na něj použije. Obejděte se bez klasických omáček, které jsou pro českou kuchyni typické. Místo hranolek a knedlíků si řekněte o brambory, rýži či těstoviny. Určitě na jídelníčku nebudou všechna jídla smažená a přílohu vám dnes téměř všude také rádi vymění za vámi požadovanou. Polévku můžete vynechat, obzvláště, pokud je zahuštěná a místo ní si objednejte navíc zeleninový salát nebo navíc přílohovou či dušenou zeleninu. Vyhněte se sladkým a smaženým pokrmům, které jsou příliš kalorické a zdraví moc nepřispívají.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT