5 fascinujících věcí na studiu v Dánsku

29.12.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Studium v cizí zemi vám přinese jiný pohled na život. Poznáte tvrdou realitu a rovněž si uvědomíte, že pečení holubi nelítají do huby. Nemůžete se spoléhat, že za vás někdo zajistí luxusní magické trio vaření – praní – žehlení. Přinášíme poznatky ze studia v zahraničí, konkrétně z Dánska.

Lidé

Někdy mám pocit, že polovinu obyvatel našeho města tvoří mezinárodní studenti. To ale není vůbec na škodu, seznamování je moje parketa. Jít se večer bavit a potkat pět lidí z různých koutů světa, to je prostě paráda.

Co se týče Dánů, ti si dbají na své soukromí. Neznamená to, že jsou nepřátelští, či odtažití. Právě naopak, jsou velmi ochotní vám vždy pomoct. Ale když se k nim chcete dostat blíže, potřebujete pivo.

Kultura

Pivo, pivo, pivo. Ve škole, v práci, v barech, na ulici. Den, noc, na tom absolutně nezáleží. Teprve až v Dánsku jsem pochopila co to znamená „Piješ jako Dán“. Každý víkend obchází město pár lidí, kteří sbírají plechovky, vrací je a mají za to peníze. Zajímavý způsob přivýdělku. Objevují se zde pro mě dosud nepochopitelné úkazy, jako je například jedení chleba s paštikou vidličkou a nožem. Nóbl.


Chcete studovat v zahraničí? Poradíme, kde hledat příležitosti!
Jak se pojistit při zahraničním pobytu?
Co všechno přinese studijní pobyt v zahraničí

Počasí

Vítr fučí v protisměru, „řítím“ se z kopce na kole, a přestože šlapu jako divá, nepohnu se z místa. Tma už ve tři odpoledne. Prší, fučí a mlha nabírá takových rozměrů, že vidím sotva na metr před sebe. V těchto extrémních meteorologických podmínkách se člověk snadno vzdá a raději zvolí možnost pěškobusu.

Není to ale pokaždé jen extrém. Na jaře je severské slunce tak silné, že se opálíte i při 20°C. Dáni říkají, že počasí je jedinou věcí, na kterou si můžete v Dánsku stěžovat.

Cyklistika

Na kole se vozí nábytek, televize či matrace. Rodiče vozí děti na kole do školky, studenti využívají tento dopravní prostředek pro levnou cestu do školy a starší lidé si udržují na kole svou kondici. V dopravní hierarchii jsou cyklisté na špičce, dokonce i před auty. Stezky pro cyklisty jsou v zimě udržovány prioritně. Jednoduše řečeno bicykly jsou v Dánsku velice oblíbené.

Jazyk

Dánština je pravděpodobně ten nejdivnější jazyk, který jsem v životě slyšela. A to se ho sama učím… Je to jakási směs angličtiny, němčiny a francouzštiny. Některá písmenka se píší, ale nečtou, některá písmenka jsou v porovnání s českou abecedou navíc – jako například ?, ? či ?. Dodnes jsem mezi nimi nepostřehla rozdíl. Pokud se ale snažíte mluvit dánsky, místní vás berou seriózněji.


Pro více informací o tom, jak se žije v Dánsku kontaktujte Lucii Czillingovou,
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009185555950
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/lucie-czillingova-085454110

Autor článku

Lucie Czillingová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: STUDENT