Absolventi techniky mají nejlepší platy. Nejvyšší očekávání mají ve Švýcarsku a USA, nejnižší ve Vietnamu

25.01.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Studenti techniky mají jedny z nejlepších nástupních platů. Podle výzkumu společnosti Universum se světový roční plat absolventa strojírenství pohybuje průměrně okolo 67 603 $, tedy zhruba 1 700 000 Kč. V České republice si podle personalistů absolventi ročně přijdou zhruba na 360 000 korun. Nejvyšší nástupní plat přitom očekávají studenti techniky ve Švýcarsku, USA a Dánsku, nejmenší naopak v Egyptě a Vietnamu.

Z nejnovějšího výzkumu společnosti Universum vyplývá, že platy absolventů technických oborů se meziročně zvyšují. Zatímco v roce 2015 byl světový roční plat absolventa strojírenství průměrně 67 603 $ (tedy asi 1 700 000 Kč), o rok později to bylo o dalších 5 475 $ (tedy o necelých 137 tisíc) více. Studenti technických oborů se nebojí říct si o odpovídající mzdové ohodnocení. Potvrzují to data z šetření, prostřednictvím něhož bylo dotazováno téměř 280 tisíc studentů po celém světě. Největší očekávání mají studenti techniky ve Švýcarsku, USA a Dánsku. Nejmenší mají naopak studující v Egyptě a Vietnamu.


Čtěte také:
Studovat a dostávat zaplaceno? V Dánsku žádný problém
5 výhod LinkedInu, které CV nemá a ani mít nebude!
Absolventi míří do práce: Jak získat vysněné zaměstnání a o jaký si říct plat?
Jak hledat práci na inzerát?

V Česku bývá průměrný nástupní plat absolventa technického oboru o pětinu vyšší než u humanitně zaměřených kolegů. „Průměrná měsíční mzda se u absolventů technických oborů pohybuje v rozmezí mezi 25 a 30 000 Kč hrubé měsíční mzdy. Záleží však na specializaci a konkrétní pozici. V oblasti IT se absolventi pohybují i výše,“ upřesnila Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica, která se zaměřuje na nábor technických profesí. To potvrzuje i Lada Serreli, personální ředitelka koncernu ZKL, který je největším výrobcem speciálních a technologických ložisek ve střední Evropě. „Nástupní plat absolventů strojírensky zaměřených technických oborů může pozitivně ovlivnit praxe během studia a také další dovednosti, jako například jazykové znalosti či schopnost práce v různých softwarech,“ řekla Lada Serreli.

Podle personalistů se průměrná měsíční mzda u absolventů mírně zvyšuje. „Firmy jsou si vědomy, že technických specialistů je stále větší nedostatek a spousta absolventů má i odbornou praxi během studia. Firmy jsou tak ochotny zaplatit i více nad průměrem,“ vysvětlila Gabriela Kodenková s tím, že nejcitelnější změny lze vidět u IT specialistů, především programátorů a vývojářů.

V odvětví strojírenství jde současně o absolventy, kteří jsou ve vyšší míře identifikováni se svým oborem. Podle informací Národního ústavu pro vzdělávání by až tři čtvrtiny strojařů v případě možnosti rozhodnout se znovu pro oblast studia svou volbu zopakovalo. „Strojírenství je v české populaci stále považováno za jeden z nejvíce perspektivních oborů. Nabízí totiž nejen konstantní růst tržeb a následně platů, ale také možnost být při nových technologických pokrocích,“ doplnila Lada Serreli z koncernu ZKL.


Zdroj: LESENSKY.CZ

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT