5 tipů na levné cestování

16.02.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Že k cestování potřebujete mít tučné konto v bance nemusí být nutně pravdou. Nabízíme několik užitečných rad, jak co nejvíce ušetřit i při zdánlivě nákladných cestách.

Dobrovolnické práce

Nejméně nákladným způsobem jak poznávat nové země je stát se dobrovolníkem. Pomáhat někomu výměnou za ubytování, stravu a zážitky. Jak se k tomu dostat? Na stránce workaway.info najdete přes více než 1 000 hostitelů z více než 135 zemí. Některé nabízené práce jsou až snové. Jako například hlídání surfového domku na Bali – bydlení zdarma s kuchyní, kde si můžete sami vařit. Dále se můžete setkat s prací na farmě, hlídáním dětí, uklízením domu, prací na zahradě, výukou angličtiny, či charitativními pracemi. Na profilu každého hostitele najdete recenze ostatních dobrovolníků. A naopak, dobrovolníci obdrží hodnocení od svých hostitelů. Vytvoření profilu je zpoplatněno 780 kč ročně (65 kč za měsíc), avšak zvážíme-li, jaké příležitosti nám může Workaway přinést, tato investice se vyplatí.

Sezónní brigády

Nejčastějšími náklady jsou letenky, jízdenky, víza, pojištění a očkování. Na tyto věci je nutné myslet před každou cestou. Na počáteční výlohy si však můžete vydělat na sezonní brigádě, jak v Česku, tak v zahraničí. Nejžádanějšími pracemi jsou: barman, číšník, práce na lodi, lyžařský instruktor, práce na farmě, či sběr ovoce. Výhodou těchto brigád je, že jsou většinou dobře placeny a není tak těžké jednu si najít.


Na co dát pozor při výběru cestovky?
Jaký jazyk kromě angličtiny se vyplatí naučit?
Studovat a dostávat zaplaceno? V Dánsku žádný problém

„Bookujte“ v předstihu

Zakoupení letenky včas vám může ušetřit až stovky korun. K vyhledávání konkrétních destinací vám mohou posloužit mnohé weby. Na skyscanner.com máte možnost zvolit si datum a poté neurčitou destinaci, takže můžete najít nejlevnější lety kamkoliv. Na kiwi.com si můžete dokonce z mapy vybrat více odletových letišť najednou a poté porovnat, které vám cenově nejvíce vyhovuje. Vyhledávač letenek momondo.com nabízí mobilní aplikaci, která vás bude aktuálně informovat o cenách letenek vámi vybraných destinací.

Pro flexibilní cestovatele představujeme portál cestujlevne.com, který nabízí nejen pečlivě vybrané konkrétní lety do exotických oblastí, ale také rady ohledně přestupů, informace o vízech a diskuze o aktuálním počasí. Letenky jsou aktuální maximálně týden, proto vždy zkontrolujte datum publikovaného článku.

Letecké společnosti za pomocí cookies sbírají data, která poté využijí k rafinovanému zvýšení cen. Děje se tak, pokud opakovaně hledáte lety do stejné destinace. Při hledání letenek proto vždy zvolte v prohlížeči anonymní režim.

Preferujete-li vlaky, vyplatí se zjistit si výhodné nabídky vlakových společností. Chtěli byste procestovat Evropu? Na railpass.com si můžete koupit jízdenku na procestování většiny států Evropy za cca 4 000 kč. Za podstatně nižší cenu si můžete zvolit jen tři destinace.

Přespěte u místních

Přes couchsurfing.com si můžete zajistit ubytování až na několik nocí úplně zadarmo. Celý web funguje na principu hodnocení hostitelů i hostů. Ať už vám hostitel nabídne gauč, postel, či nafukovací matraci, o unikátní zkušenost nebudete mít nouzi. Dozvíte se kde je v okolí nejlepší restaurace, levné krámky či kam vyrazit za zábavou přímo od místních, což představuje velkou výhodu.

Stopování

Cestování autostopem bývá často podceňováno. Je to běh na dlouhou trať a rozhodně se nedoporučuje stopovat, máte-li být někde na čas (odlety letadel, vlaků, atd.). Na auto si někdy počkáte pět minut a někdy celé dlouhé čtyři hodiny. Nepopiratelným faktem však je, že stopování je jedno velké dobrodružství.

Na internetu existuje celá komunita lidí, kteří sdílí své zkušenosti se stopováním v různých zemích (https://www.facebook.com/groups/hkeurope/, https://www.facebook.com/groups/hitchhikersworldwide/). Na svých cestách se tak můžete připojit k dalším cestovatelům se stejným směrem. Někteří dokonce píší, že jim řidič nabídl přespání i jídlo.

V porovnání s ostatními zeměmi, jako například Francie, Skandinávie či Velká Británie v Česku bohužel není stopování tak rozšířené.

Přestože někdy obětujeme cestování nemalé množství peněz, přináší nám vzpomínky a zážitky, jež mají mnohdy nevyčíslitelnou hodnotu.

Autor článku

Lucie Czillingová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT