4 tipy na letní prázdniny v zahraničí

24.02.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Až se léto zeptá, kam pojedete? Studentské prázdniny jsou dlouhé a je tolik možností jak je prožít. Na cestách, pracovně nebo na druhém konci světa? O prázdninách si můžete vydělat, naučíte se cizí jazyk a získáte zkušenosti, které budou dobře vypadat v životopise. A zrovna teď je ideální příležitost letošní prázdniny naplánovat.

Letní prázdniny budou sice až za celý jeden semestr a co hůře i za celé jedno zkouškové. To ale uteče o dost rychleji, než si myslíte, a pokud chcete v létě zažít nějaké to dobrodružství, tak je nejvyšší čas začít plánovat. Dva měsíce prázdnin, když bůh zkouškového dá a šikovná skripta napoví, tak možná i červen a září navíc. To už jsou celé čtyři měsíce pro letní dobrodružství. Tak co naplánujete? Vyděláte spoustu peněz, procestujete svět, poznáte nové lidi a možná se něco málo i naučíte.

Když si chcete vydělat: Work & Travel USA

Program Work & Travel už tady s námi je déle než jedno desetiletí. Díky tomuto programu získáte na léto pracovní vízum do USA na několik měsíců a další měsíc k dobru, kdy můžete procestovat celé Státy od severu k jihu a od západu k východu. Menší nevýhodou tohoto programu je celkem velká finanční náročnost, pro začátek budete muset koupit letenku, zaplatit poplatek agentuře, koupit si vízum a obstarat si cestovní pojištění. Ale pokud se nebudete přes letní sezónu flákat, tak si domů nejspíš pár tisíc dolarů výdělků přivezete. Jako co budete pracovat? Jako plavčík nebo obsluha v zábavním parku, v hotelu nebo v restauraci. Záleží jen na vás. A hodinová mzda začíná někde na sedmi dolarech za neodbornou práci.

Když se chcete kamarádit: Workcamp

Workcampy mají taky už dlouholetou tradici. Na základě tohoto programu můžete dobrovolničit po celém světě. Za pár hodin práce denně pak získáte ubytování a stravu zdarma, pokud budete mít šikovného vedoucího, tak třeba i nějaké ty výlety po okolí a další aktivity. Taky poznáte spoustu lidí z celého světa, procvičíte si jazyk a přispějete k dobré věci. V rámci workcampu budete třeba stavět zeď kolem zámku, organizovat hudební festivaly, udržovat pořádek v lese nebo sázet novou květinovou zahradu. A během pár týdnů práce získáte kamarády z celého světa. Nevýhodou může být, že si nedovezete domů žádné peníze, ale zkušenosti budou k nezaplacení. Jednou z nejznámějších agentur, které workcampy organizují, je INEX-SDA.


Čtěte také:

Když chcete procestovat celý svět: WWOOF

Dobrovolničit můžete klidně i individuálně. V rámci WWOOF můžete navštívit soukromé farmy na celém světě. Stačí se zaregistrovat a za pár hodin práce dostanete opět ubytování a stravu zdarma. Navíc v bio kvalitě a v přírodě. Během léta pomůžete se zvířaty, se sklizní nebo třeba se stavbou nového chlívka. Budete zalévat, budete trhat a budete plet. Záleží jen, jak se domluvíte se svým hostitelem. Velkou výhodou je fakt, že můžete dobrovolně pomáhat na více farmách, a procestovat tak během několika letních měsíců celý svět. Na každé farmě zůstanete třeba jen pár dnů až týden. Platíte si jenom cestovní náklady.

Když se chcete i o prázdninách učit: letní univerzity

Letní univerzity pořádá například studentská organizace AISEC, nebo AEGEE. Ale letní univerzity často pořádají i různé vysoké školy po celém světě. Nevýhodou je, že si musíte zaplatit nejen náklady na cestu a ubytování během studia, ale také často celkem vysoké poplatky za účast na letní univerzitě. Ale zkuste si zjistit informace ve vaší škole a můžete získat stipendium nebo alespoň příspěvek. Navíc letní univerzity vám opravdu dají nové informace a naučí vás toho spoustu. Získáte nové kontakty na studenty z celého světa, procvičíte se v odborném jazyce a bude to vypadat dobře v životopisu.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT