Jak se naučit nový jazyk zdarma?

06.04.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Jazyky dnes vládnou světem, minimálně znalost angličtiny je považována za velkou výhodu při přijímacích pohovorech. Při mezinárodní komunikaci je to neodmyslitelnou nutností. S aplikací Duolingo se můžete naučit více než 10 jazyků.

Šikovný pomocník

Aplikace Duolingo byla vyvinuta Luisem von Ahnem v roce 2009, tvůrcem reCAPTCHA systému – internetové identifikace lidí od robotů (spamu). Duo je dostupné všem vlastníkům chytrých telefonů zcela zdarma. Funguje na operačním systému iOS, na Androidu a na platformách Windows 8 a 10. Zeleného pomocníka si oblíbilo již více než 150 milionů registrovaných uživatelů napříč celým světem. Společnost Apple zvolila v roce 2013 Duolingo vzdělávací aplikací roku. Nedávná studie City University v New Yorku říká, že 34 hodin strávených Duolingem se vyrovná jednomu semestru jazykových hodin ve škole.

Začít s jazyky můžete buď úplně od píky nebo si udělat zařazovací test a navázat tak na svou úroveň. Na výběr máte z jazyků jako například španělština, která je druhým nejpoužívanějším jazykem na světě, dále angličtina, italština, francouzština, němčina, švédština ale také exotické jazyky jako japonština, či korejština. Pokud nemáte po ruce chytrý telefon, můžete začít online na webu www.duolingo.com.

Nastavte si cíl

Tak jako v životě, zkušenosti nasbíráte jen praxí a to platí i v tomto průvodci světa jazyků. Denní výzvy vás motivují ke zdokonalení se v cizím jazyce. Na výběr máte z následujících možností, podle intenzity učení:
příležitostně – 5 minut, normálně – 10 minut, usilovně – 15 minut, jako blázen – 20 minut. Záleží jen na vás a na vašem času, který jste ochotni do studování nových jazyků investovat.

Škola hrou

Zpočátku se učíte rozšiřovat si slovní zásobu pomocí obrázků, překládáním lehkých vět, poslechem, mluvením a přiřazováním slov do dvojic. Jste-li zběhlí v angličtině, otevírají se vám možnosti dalších jazyků, přihlaste se k tolika jazykům, o kolik jen máte zájem. V české verzi se momentálně nabízí pouze angličtina. Většina jazyků se však dá zvládnout i se základy angličtiny.

Repetitio, mater studiorum

...nebo-li opakování je matka moudrosti, toto rčení se prolíná i v Duolingu, které je zaměřeno především na opakování. Takže se nemusíte bát, že byste vyučovacímu tempu nestačili. Osvojte si tak znalosti, které patří ke každé výuce jazyka, jako například základní fráze, barvy, slovesa, spojky, otázky, data a čas, slovní zásobu či gramatiku.

Vyzvěte své přátele

Máte rádi výzvy? Pokud ano, Duolingo je pro vás ideálním společníkem na dlouhé chvíle. Přidejte si své přátele pomocí jejich emailu, se kterým se zaregistrovali a soutěžte s nimi, kdo nasbírá více zkušeností nebo kdo vytrvá déle ve zkompletování denního cíle. Sledujte své přátele i jejich pokroky.

Level-up!

Za úkoly, které splníte obdržíte tzv. „lingoty“, virtuální měnu Duolinga. Příklady získávání lingotů: 1 lingot si vyděláte postupem do další úrovně v určitém jazyce nebo splněním nastavené denní výzvy. Za dokončení lekce obdržíte 2 lingoty. Za nabyté lingoty si obstaráte například extra lekce flirtu, přísloví, bonusové dovednosti, nový kostým pro vaši sovičku nebo můžete ohodnotit komentáře, které se vám líbí.

Jaká je vaše plynulost?

Soudě podle pokroku, který v lekcích učiníte, průběžně uvidíte na kolik procent jste v konkrétním jazyce plynulí. Duolingo je dokonce propojeno tak, že si vaše úspěchy můžete přidat na LinkedIn (business sociální síť), takže je uvidí vaši (potencionální) zaměstnavatelé a přátelé. Pokud patříte mezi zkušené jazykáře a najdete v lekcích nějakou chybu, můžete přispět svým komentářem do diskuze přímo v aplikaci a pomoci tak vývojářům chybu opravit.

Oficiální certifikát

Vaše jazykové dobrodružství nemusí nutně skončit dosáhnutím nejvyššího levelu. Duolingo testovací centrum vytvořilo anglický jazykový certifikát zpoplatněný 20 dolary (ostatní certifikáty stojí kolem 200 dolarů). Cílem je vyvinout test na úrovni mezinárodně uznávaných zkoušek angličtiny jako je IELTS, TOEFL nebo Cambridge English test, který bude cenově dostupný pro všechny. Certifikát je však krytý prohlášením, že uživatel, který test provede, nemusí být totožný s tím, za koho se vydává (test může udělat rodilý mluvčí). Test je uznávaný nejen předními univerzitami, jako například Yale nebo University of Notre Dame, ale také business sociální sítí LinkedIn.

Ať už se vydáte na cestu studování jazyků s Duolingem, s jazykovými kurzy nebo jako samouk, za zkoušku to rozhodně stojí. Platí, že „Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem“ se rozhodně neříká nadarmo.

Autor článku

Lucie Czillingová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: STUDENT