Najděte si novou práci do září

19.08.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Je polovina srpna a za chvíli začíná opět školní rok. Pro absolventy i poslední prázdniny končí a je na čase si hledat první práci. Když budete dobře připraveni a budete mít jen trošičku štěstí, tak možná tu novou práci najdete i dřív, než začne prvního září škola.

Prázdniny se pomalu, ale docela jistě blíží ke svému konci. Takže pokud jste v červnu skončili školu, odmaturovali, nebo odstátnicovali, a pak si dali předsevzetí, že poslední prázdniny si ještě užijete, ale v září nastoupíte do nové práce, tak máte opravdu nejvyšší čas si začít tu práci hledat. S troškou štěstí to možná i stihnete do konce srpna.

Velkou výhodou pro současné absolventy a nové posily na trhu práce je to, že v Česku je právě velmi nízká míra nezaměstnanosti. Je spousta nových míst na výběr a navíc máte větší možnost, že vás právě na to vaše vybrané místo vezmou. Navíc spousta firem si začíná uvědomovat hodnotu čerstvých absolventů a jsou stále více nakloněni tomu, že na volné místo vezmou člověka bez zkušeností, čerstvě po škole. Jak tedy začít hledat? Je to jednoduché, pamatujte si své tři P: prezentace – portály – pohovor.




Jak napsat životopis

Prezentace, aneb jak vás vidí druzí

To, jak se prezentujete a jaký u potencionálního zaměstnavatele vzbudíte první dojem, je sakra důležité. Na co se při sebeprezentaci zaměřit?




Najděte tu nejlepší práci

Portálem k nové práci

Když už máte vyšperkovaný životopis, tak je na čase ho někomu poslat. Volná místa a inzerci dneska najdete všude.

  • Největším a nejznámějším českým portálem je Jobs.cz, kde si místa můžete filtrovat podle oboru i geografické příslušnosti.
  • Mezi novější portály patří například Flek.cz, kde najdete kromě klasických inzerátů i hodnocení zaměstnavatelů a nebo nabídku z úřadů práce po celé ČR.
  • Pokrokovým portálem je zase StartupJobs, kde můžete hledat místa ve startupech a v nezávislém podnikání, to pokud korporáty nejsou vaším šálkem čaje.



Jak na interview a jak získat novou práci

Pohovor, aneb konečně vás pozvali

Při pozvání na pohovor se vaše šance na novou práci docela určitě zvýšily, ale rozhodně ještě nemáte ruku v rukávě. Takže na pohovor se nezapomeňte připravit a nepodceňujte to. Co by měl ten nejlepší pohovor obsahovat?

  • Připravte se. Zjistěte si alespoň něco málo o společnosti, kam se hlásíte. A udělejte si představu i o pozici, na kterou se hlásíte.
  • Jak se připravit na pohovor a co všechno čekat?
  • Přijďte včas. Včasný příchod a správné oblečení je základ. Jasně lidé by se měli posuzovat, podle toho co umí a co je v nich, ale pokud uděláte velmi špatný první dojem, tak se vám to bude později dost špatně napravovat.
  • Pořádně to zakončete. Připravte se nejen na to, že budete odpovídat na otázky personalisty, ale také se na něco zeptejte. Zajímejte se o náplň práce, projevte upřímný zájem o výsledky společnosti a zeptejte se na víc, než jen na výši platu.
  • Kdy mi odpoví? Hodně společností dnes neztrácí čas, a tak ani neposílají odmítavé odpovědi. Ale slušný personalista by měl umět i odmítnout. Abyste nečekali na nové místo na věky. Pokud se hlásíte na pozici ve veřejné správě nebo ve státní instituci, tak počítejte, že odpověď odmítavou i kladnou, dostanete v řádu až několika týdnů. V korporátních a velkých společnostech se zase připravte na rychlé vyhodnocení a případné pozvání do dalších kol výběrového řízení, které tak může trvat i několik týdnů. V malých soukromých společnostech a ve startupech bývá domluva a konečné rozhodnutí většinou nejrychlejší.



Takže připravit životopis a dejte se do hledání. Nikdy v posledních téměř dvou dekádách nebylo v České republice lehčí najít si novou práci. Takže hodně štěstí.

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT