Nelíbí se vám na vysoké? Studium můžete ukončit, změnit nebo přerušit

26.09.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Nastoupili jste na VŠ a zjišťujete, že obor, který jste si vybrali, není to pravé ořechové? Uvažujete, jestli bude lepší akademický rok ukončit nebo jen přerušit? A projde vám to vůbec?

Přerušení, ukončení anebo dokonce změna oboru by měla být řádně promyšlená, neboť se jedná o nevratnou záležitost. Můžete ale studium přerušit kdykoliv? A co vlastně obnáší přestup na jinou vysokou?

Jak přerušit VŠ, ukončit VŠ

(zdroj: pixabay)

Jak přerušit studium

Na Masarykově univerzitě nemůžete přerušit (nebo dočasně ukončit) studium, kdy se vám zachce a zvláště ne, pokud jste nováček. Nárok na přerušení máte až ve chvíli, kdy máte uzavřený minimálně 1. semestr a splňujete podmínky pro zápis do dalšího, což je 20 kreditů za předchozí semestr anebo 45 za předešlé dva.

Nárok na přerušení na základě žádosti pak mají ještě studenti v případě, pokud se doba přerušení vztahuje na uznanou dobu rodičovství. V jiném případě o přerušení individuálně rozhodne děkan. Každá VŠ pro to má svůj vlastní formulář.

Důležité: dnem přerušení ztrácíte status studenta a s ním spojené výhody, jako je např. hrazení zdravotního pojištění od státu nebo sleva na jízdném. Přerušit lze navíc maximálně na standardní délku studia. Pokud se ovšem do školy vrátíte před tím, než vám bude 26 let, výhody získáte zpět.

Jak ukončit studium

Ukončit studium můžete kdykoliv a žádné schválení nebo uzavření minimálně 1. semestru na to nepotřebujete. Nepodává se žádost, ale pouze Oznámení o zanechání studia. Tento formulář má určitě k dispozici každá VŠ. Pokud ne, lze jej najít na internetu, poté vytisknout, vyplnit, podepsat a donést na studijním oddělení. Po odevzdání pro vás studium končí.

Důležité: ukončení studia je nenávratné a na rozdíl od přerušení se už nemůžete nikdy vrátit. Následující měsíc vás už také čeká odvádění záloh na zdravotní pojištění, pokud tedy nezačnete pracovat nebo se nezaregistrujete na ÚP.

Jak na zdravotní pojištění po ukončení VŠ?

 

  • Nechte se zaměstnat – zdravotní a sociální pojištění za vás bude odvádět zaměstnavatel.
  • Začněte podnikat – zdravotní a sociální pojištění si budete platit sami.
  • Registrujte se na pracáku – zdravotní pojištění vám bude opět hrazeno, a ,,pobyt“ na úřadu práce vám bude na rozdíl od studia započítáván na důchodu. Na úřad je nejlepší se zaevidovat ihned po přerušení/ukončení studia, aby nedošlo ke zbytečným prodlevám, na základě kterých byste si zdravotní pojištění museli doplácet sami.
  • Kde hledat práci po VŠ?

 

Pokud nevyužijete ani jednu z možností, bude nutné, abyste si zdravotní pojištění hradili sami. Sociální není povinné, ale je vhodné si ho platit, protože určuje, kdy půjdete do důchodu.


Čtěte také:

 

 


Nemusíte házet flintu do žita

Pokud se vám obor nelíbí, nemusíte přece ukončit studium nadobro. Možností je i přestoupit na jiný anebo dokonce na jinou výšku. Lze to provést hned třemi způsoby.

 

  1. VŠ ukončíte a následně se přihlásíte na nový obor, projdete přijímačkami a v záři nastoupíte do 1. semestru. Během doby mezi studiem bude ale třeba platit zdravotní pojištění anebo se zaregistrovat na UP.
  2. Studium neukončujte, ale podejte si přihlášku na VŠ a obor, na který byste rádi přestoupili. Úspěšně zdolejte přijímačky a po ukončení dvou semestrů přejděte opět do prvního na nové studium. Díky tomu vám bude zdravotní pojištění celou dobu hradit stát.
  3. Pokračujte ve studiu a podejte žádost o přestup na jinou vysokou školu do vyššího ročníku a dále také žádost o uznání splněných předmětů. Pokud vám budou žádosti uznány, můžete taktéž plynule přestoupit, bez toho aniž by vám pojištění stát neplatil.

 

Kde požádat o radu ohledně studia?

Každá vysoká škola nabízí poradenské služby v rámci studia. Využít ale můžete i internetovou poradnu pro studenty.

 


Mohlo by vás zajímat:

 

 


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: STUDENT