Jak financovat školu? Něco může řešit půjčka na studium

16.08.2018 | , Finance.cz
STUDENT


Letní prázdniny se nám přehouply do poslední třetiny. Školáci budou za chvíli nastupovat do dalšího ročníku a studenti do dalšího semestru. Jenže to něco stojí. Co je dobré vědět, pokud uvažujete o půjčce na studium?

Pokud se máme bavit na rovinu, je důležité zmínit, že nejlepší je si vůbec nepůjčovat. Studentský život ale často bohužel vůbec není levná záležitost. Peněženka rodičů navíc není bezedná, a ne vždy se podaří najít brigádu, která by dostatečně vynášela. V takovém případě řadě studentů obvykle nezbude nic jiného, než se „drahého“ studia vzdát anebo si vzít půjčku.

Půjčka na studium – co z ní lze financovat?

Financovat studium půjčkou u nás není tak časté jako v zahraničí, kde se z toho stala téměř běžná věc. A právě proto v ČR podobné úvěry banky na rozdíl od nebankovních společností moc nenabízí. A pokud ano, tak mají jedno společné. A tím je to, že bývají účelové, což znamená, že musíte jasně doložit, že peníze hodláte využít na věc, která se týká školy. Můžete jimi financovat:

  • Školné
  • Zahraniční studium
  • Ubytování na koleji
  • Dopravu do školy
  • Kurzy
  • Nákup pomůcek ke studiu jako jsou např. učebnice, notebook apod. (KB umožňuje i mobilní telefon nebo jinou elektroniku)

Mnoho společností pak nabízí širší uplatnění půjčky spíše pro vysokoškoláky. Středoškoláci jsou někdy vyjmuti úplně, anebo můžou úvěrem hradit pouze školné.

zdroj: Shutterstock

Je studentská půjčka výhodná?

Poskytovatelé úvěru v podstatě půjčky na školu ušili studentům na míru. Jsou si plně vědomi nízké bonity klienta, malých nebo i nulových příjmů a i případných problémů se splácením. Na druhou stranu ale také sází na to, že pokud vysokoškolákovi vyhoví a poskytnou mu peníze na studium, je zde velká šance, že se z něj po skončení školy stane perspektivní a dlouhodobý klient.

Pokud o takovou půjčku stojíte, měli byste vědět, že pokud suma, kterou budete po bance nebo nebankovní společnosti požadovat, bude příliš velká, bez doložení stálých příjmů nebo spoluručitele se zkrátka neobejdete. Každá společnost po vás také bude vyžadovat platné potvrzení o studiu a předpokládanou délku. Na druhou stranu je ale dobré zmínit, že se vyhnete řadě poplatků – studenti mají velice často sjednání úvěru a vedení účtu zdarma. A na rozdíl od řady ostatních půjček zde ani nebývá sankciováno předčasné splacení anebo mimořádná splátka.

S bankou se pak lze velmi často domluvit i na možnostech splácení. U některých je možnost začít splácet až další rok anebo po celou dobu studia splácet pouze úrok či začít platit  v plné výši až ve chvíli, kdy bude mít student vyšší příjmy. Délka splácení se pak nejčastěji pohybuje v rozmezí 1 – 10 let.

Na co se dívat při výběru úvěru?

Pokud si chcete brát úvěr, který nemusí být ani nutně pouze na studium, nikdy nesahejte hned po první nabídce, kterou vyhodí google nebo seznam. Raději využijte internetové srovnávače půjček, díky kterým získáte větší přehled o tom, u koho bude splácení výhodnější.

Plno lidí se nechává zlákat nejnižším možným úrokem. To je ale špatně. Pokud totiž chcete vědět, kolik společnosti ve finále zaplatíte navíc, porovnávejte roční procentní sazbu nákladů, kterou najdete pod pojmem RPSN. Do ní jsou totiž zahrnuty i případné poplatky navíc, díky kterým dostanete ve finále úplně jiný úrok, než je ten původní.

Pokud se pak rozhodnete pro studentský úvěr od nebankovní společnosti, pokuste se o ní zjistit co nejvíce. Čtěte recenze a vyhledejte si, zdali má vůbec licenci od ČNB na poskytování půjček. Jedině tak totiž nenaletíte podvodníkům.

Jak ještě financovat školu?

Mnoho bankovních domů umožňuje studentům zřízení kontokorentů k běžnému účtu. Pro někoho může být také vhodná kreditní karta, u které lze během bezúročného období splatit peníze bez úroku. Důležité je ale zmínit, že se zde jedná o zapůjčení financí spíše v řádech několika desítek tisíc, což se v podstatě ani nedá srovnávat s úvěrem Gaudeamus od Komerční banky, který nabízí až 600 000 Kč.

Ještě předtím, než na půjčku kývnete, si navíc důkladně zjistěte, jestli ve vašem případě nelze studium financovat stipendiem, a to ať už prospěchovým, sociálním anebo ubytovacím.


Čtete také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: STUDENT