Když obchodovat bezpečně, tak s OHS

13.03.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Evropská komise zveřejnila koncept Oprávněného hospodářského subjektu (OHS), který má za úkol v celém dodavatelském řetězci udržovat bezpečnost na vysoké úrovni. Podnikatelé, kteří osvědčení OHS získají, budou u celních orgánů vedeni jako spolehliví obchodníci a díky tomu budou moci využívat i související výhody.

Opatření Evropské komise s názvem Oprávněné hospodářské subjekty - OHS (authorised economic operators, AEO) bylo vytvořeno s cílem udržovat v celém dodavatelském řetězci bezpečnost na vysoké úrovni a nabízet lepší podmínky těm společnostem, které osvědčení OHS získají. Projekt je určen především pro firmy dovážející zboží do Evropské unie nebo naopak vyvážející zboží z EU a v praxi se začne používat od 1. ledna 2008. Podmínkou zapojení společnosti do projektu je být usazen v Evropské unii a zároveň mít dobré výsledky kontrol dodržování příslušných předpisů. Výjimku u povinnosti usazení v EU mají letecké a lodní společnosti či firmy sídlící ve třetí zemi s níž má Společenství uzavřenu mezinárodní dohodu o vzájemném uznávání OHS.

 
Co podnikatelům OHS přinese?

Evropská komise na základě provedených úprav a pilotních projektů sestavila seznam všech výhod, které podnikatel při provozování oprávněného hospodářského subjektu získá. Mezi nejzajímavější výhody patří především razantní zkrácení doby odbavení, posílení bezpečnosti dodavatelského řetězce vedoucí ke snížení ztrát na zásobách, zařazení držitelů do databáze účastníků OHS (ze které by mohl vzniknout celoevropský seznam přednostních dodavatelů dodržujících osvědčené postupy), přístup k servisnímu koordinátorovi, důvěryhodnost v obchodních vztazích mezi držiteli OHS (jako v USA u účastníků systému C-TPAT), uznání postavení OHS i v jiných státech či snížení počtu údajů vyžadovaných na hranici při celním odbavení. Snadněji budou moci získat oprávnění OHS firmy, které v současné době oprávnění k zjednodušení celních režimů vlastní a tak již většinu podmínek OHS splňují.

 
Pro koho bude OHS výhodné?

Být vlastníkem OHS bude velmi výhodné především pro firmy, které dovážejí do více než jednoho státu Evropské unie, které dovážejí vysoce rizikové zboží a mají v úmyslu uplatňovat co nejpřísnější bezpečnostní normy (dovozci obranného zboží, léčiv, zboží podléhajícího spotřební dani či vysoce cenných komodit), které by chtěli vyvážet zboží do zemí s podobnými bezpečnostními systémy (USA či Dálný východ), pro společnosti s potřebou okamžitého odbavení zboží (provozovatelé řetězců zajištující dodávku právě včas či dovozci zboží, které snadno podléhá zkáze), pro firmy se snahou jednat společensky uvážlivě s cílem dát svým dodavatelům, partnerům a odběratelům najevo, že zavedli systémy jakosti či pro společnosti zaregistrované u Komise pro cenné papíry a burzu (SEC).

 
Jak OHS získat?

Na konci roku 2006 byl Evropskou komisí přijat nový právní předpis, který všem obchodním společnostem v nejbližší době umožní požádat o osvědčení OHS. Tato certifikace nabude účinnosti 1.1.2008. Ještě před podáním oficiální žádosti o osvědčení však Evropská komise firmám doporučuje, aby zvážily, zda je pro ně model OHS opravdu vhodný a v případě kladné odpovědi si zvolili termín, kdy si přejí stát se oprávněným hospodářským subjektem. Společnosti by si také měly samy ještě před podáním žádosti ověřit, zda dané požadavky pro získání osvědčení OHS splňují. Následně je potřeba provést podrobný audit zaměřený na prokázání zavedených požadovaných mechanizmů.


Kdo vám poradí?

Pokud jste se rozhodli osvědčení OHS získat a uvítali byste pomoc při zavádění požadovaných mechanizmů, při analýze způsobilosti či při přípravě žádosti, můžete využít poradenských služeb společnosti PricewaterhouseCoopers. Nabídka PwC by se orientačně mohla skládat ze třech fází, kterými by mohly být rámcová analýza způsobilosti (posouzení způsobilosti společnosti získat osvědčení), podrobný audit a zpráva (posouzení klíčových provozních oblastí firmy a vyhledání případných slabých míst) a realizace a příprava žádosti (pomoc při zavádění postupů nutných pro certifikaci OHS).

 

Zdroj: PricewaterhouseCoopers, Evropská komise

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY