Co brání českým podnikatelům v podnikání

05.04.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Na základě průzkumu společnosti Ernst & Young, provedeného mezi podnikateli v zemích Visegradské čtyřky, patří mezi hlavní překážky podnikání především netransparentní daňový systém, nefungující sociální a politické prostředí či nedostatek kvalifikovaných lidských zdrojů.

V rámci projektu Podnikatel roku, prostřednictvím kterého společnost Ernst & Young každý rok v zemích Visegradské čtyřky zjišťuje názory podnikatelů na podnikatelské prostředí v jejich domovské zemi, bylo jako země s nejlepším podnikatelským prostředím v letošním roce vyhodnoceno Slovensko. Na druhém místě se umístila Česká republika a třetí obsadilo Polsko. Nejhůře bylo na základě projektu vyhodnoceno Maďarsko.

Jako hlavní překážky při podnikání podnikatelé zmiňují nejčastěji složitý, netransparentní a nemotivující daňový systém, který v České republice dostatečně nestimuluje rozvoj podnikání. Další nejčastěji uváděnou překážku podnikání je nefungující sociální a politické prostředí, které je podle podnikatelů jednou ze základních podmínek rozvoje podnikání. Mezi další často zmiňované překážky podnikání patří také malá konkurenceschopnost domácích firem, nedostatečná připravenost na konkurenční boj se zahraničními společnostmi, nevýrazná finanční i nefinanční podpora od státních institucí či nedostatek kvalifikovaných lidských zdrojů.

"Podnikatelé jsou lidé, kteří se pouštějí do věcí, které jiní považují za neproveditelné. Výzkum potvrdil, že podnikatelé, kteří dávají důraz na inovaci, motivaci a kvalitu výrobků či služeb, mohou dosáhnout velkých úspěchů. Takoví podnikatelé jsou hnací silou české ekonomiky," řekl k výsledkům výzkumu Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

 
Které firmy si v Česku vedou nejlépe

Na základě hlasování ekonomických a finančních analytiků, manažerů významných společností, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací byla prostřednictvím Sdružení CZECH TOP 100 jako nejoblíbenější společnost v České republice stejně jako minulý rok označena ŠKODA AUTO. Druhé a třetí místo zůstalo oproti minulému roku také nezměněno a obsadily je opět společnosti ČEZ a Zentiva. O jedno místo si oproti loňskému roku polepšila společnost STUDENT AGENCY, která se umístila na čtvrté pozici a na páté se nově objevila Česká pojišťovna. Na dalších pozicích stanuly společnosti Skanska CZ, Kofola, TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY a LINET.
 

Tabulka: 100 obdivovaných firem v ČR - All Stars (2007)

Pořadí Společnost
1. ŠKODA AUTO a.s.
2. ČEZ, a.s.
3. Zentiva, a.s.
4. STUDENT AGENCY, s.r.o.
5. Česká pojišťovna a.s.
6. Plzeňský Prazdroj, a.s.
7. Skanska CZ a.s.
8. Kofola a.s.
9. TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.
10. LINET spol. s r.o.

 Zdroj: CZECH TOP 100

 

"V první desítce ALL STARS se umístili zástupci z devíti různých oborů, přitom potravinářství má zástupce dva. Mezi první stovkou obdivovaných firem nově pronikla řada nováčků. Jsou jimi společnosti CE WOOD, GTS NOVERA, Globus ČR, TPCA, Four Seasons Hotel (Czech Republic), MORAVIA ENERGO, ŽĎAS, Česká zbrojovka a Lázně Teplice v Čechách, a jednoho vyzdvihl až přímo mezi ALL STARS. Nejúspěšnějším nováčkem je společnost Kofola, která získala osmou příčku, umístila se druhá v oboru a  zaujala prvenství v Moravskoslezském kraji. Dalším úspěšným nováčkem je MOIRA CZ, vítěz v oboru. Úspěšný vzestup zaznamenala i společnost LINET, která obhájila loňské vítězství v oboru a poprvé se propracovala do první desítky," uvedl k výsledkům žebříčku Jan Struž, předseda Sdružení CZECH TOP 100.

V rámci hodnocení finančních institucí byla jako nejobdivovanější měnová instituce označena Komerční banka. Na druhém místě stanula Česká spořitelna, na třetím Česká obchodní banka a čtvrté místo obsadila GE Money Bank. Při hodnocení nejobdivovanější pojišťovny a penzijního fondu na prvním místě zazářila Česká pojišťovna. Druhé místo obsadila Kooperativa, pojišťovna, třetí Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví a čtvrté ING pojišťovna. Jako nejobdivovanější finanční zprostředkovatel či ostatní finanční instituce byla označena společnost PPF. Na dalších místech se umístily Patria Finance, WOOD & Company Financial Services a ČSOB Leasing.
 

Tabulka: 100 obdivovaných firem ČR - finanční instituce (2007) 

Pořadí Společnost
Měnové instituce
1. Komerční banka, a.s.
2. Česká spořitelna, a.s.
3. Československá obchodní banka, a.s.
4. GE Money Bank, a.s.
Pojišťovny a penzijní fondy
1. Česká pojišťovna a.s.
2. Kooperativa, pojišťovna, a.s.
3. Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
4. ING pojišťovna, a.s.
Finanční zprostředkovatelé a ostatní finanční instituce
1. PPF a.s.
2. Patria Finance, a.s.
3. WOOD & Company Financial Services, a.s.
4. ČSOB Leasing, a.s.

Zdroj: CZECH TOP 100

 

Zdroj: Ernst & Young, Sdružení CZECH TOP 100

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY