Zvyšte mzdy s úsporou nákladů!

11.05.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Penzijní připojištění a životní pojištění si v posledních letech získaly oblibu nejen mezi občany, ale i zaměstnavateli. Nabízí totiž možnost zvýšit ohodnocení zaměstnanců a přitom ušetřit na mzdových nákladech.

Téma týdne: Produkty s podporou státu aneb získejte odměnu od Financí

Každé čtvrtletí vydá Český statistický úřad zprávu zahrnující stovky čísel. Mezi ty nejzajímavější patří mzdové statistiky. Pozitivní je, že průměrná mzda téměř vždy o nějakou tu stokorunu vzroste. A nejen to. Přibývá také firem, které namísto prostého zvýšení platu svých zaměstnanců, volí cestu zaměstnaneckých výhod v podobě příspěvku na životní pojištění či penzijní připojištění. Firmy tak mohou svým zaměstnancům přispívat a motivovat je k zajištění na stáří nebo poskytnout zajištění v nepříznivých životních situacích.


Úspora na pojištění i na daních

Důvody rostoucí popularity těchto finančních benefitů jsou zřejmé. S jejich pomocí lze zvýšit ohodnocení zaměstnanců, ovšem oproti prostému zvýšení mzdy lze při stejném efektu výrazně ušetřit na mzdových nákladech. A to především díky daňovým úsporám a úsporám na sociálním a zdravotním pojištění na straně zaměstnavatele i zaměstnance.


Jak ušetří na daních zaměstnavatel?

U penzijního připojištění i životního pojištění lze stanovit různou výši příspěvků a diferencovat ji mezi zaměstnanci podle funkčního postavení, různých úrovní kvalifikace nebo délky zaměstnání u firmy. Maximální možná úspora zaměstnavatele je však limitována legislativou a příslušnými zákony, resp. zákonem o daních z příjmů. Ve dvou z jeho mnoha paragrafů, resp. odstavců, je uvedeno následující:

  • Pokud přispívá zaměstnavatel na životní pojištění svého zaměstnance, může si ze základu pro výpočet daně odečíst až 8000 Kč ročně na jednoho zaměstnance.
  • V případě penzijního připojištění jsou jako náklady uznány příspěvky až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti, tj. 3 % z jeho hrubé mzdy.


Ovšem mzdová a daňová úspora není jediným důvodem, proč je životní pojištění a penzijní připojištění vhodným prostředkem ke zvyšování ohodnocení zaměstnanců. Zkušenosti společností, které zařadily tyto finanční produkty do svých sociálně-personálních programů, totiž poukazují nejen na zlepšení vztahů zaměstnanců ke společnosti a tím i na zvyšování jejich výkonnosti, ale i na zvýšení jejich sociálních jistot a tím i vyšší stabilizaci pracovních kolektivů.

 

Produkty s podporou státu aneb získejte odměnu od FinancíMezi finančně zajímavé produkty s podporou státu patří stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojištění či různé příspěvky od zaměstnavatele. Pokud vás tyto produkty zaujaly, pak si rozhodně nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ