Poplatníci versus důchodci

03.10.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Důchodci, výše důchodů, stárnutí populace, málo dětí… to jsou žhavá témata současnosti. Vláda a nejen ta naše řeší, jak se postavit k tomuto fenoménu dnešních dnů. Řešení si slibuje od důchodové reformy. Zda budou navrhované kroky dostatečné ukáže bohužel až čas.

Převážnou většinu důchodů u nás vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, ta se ovšem nestará nejen o výplatu důchodů, ale také o výběr pojistného na sociální zabezpečení. Na jedné straně tak vybírá pojistné od plátců a na druhé straně vyplácí důchody. I když je to pro někoho neuvěřitelné číslo, ČSSZ se takto stará o záležitosti téměř osmi milionů klientů (v srpnu  7 977 345 klientů).

Ke konci srpna letošního roku ČSSZ evidovala 2 018 418 starobních důchodců a 5 006 568 poplatníků pojistného na sociální zabezpečení. Pojistné na sociální zabezpečení zahrnuje platby na důchodové pojištění, na nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Peníze, které ČSSZ na pojistném vybere, tvoří víc než 1/3 příjmu státního rozpočtu. Pojistné na sociální zabezpečení musí platit zaměstnanci, organizace za své zaměstnance a také OSVČ.

Sazba pojistného z vyměřovacího základu činí:
  • u zaměstnavatele 26 %
  • u zaměstnanců 8 %
  • u osob samostatně výdělečně činných 29,6 %

Z výše uvedených čísel vyplývá, že na jednoho starobního důchodce tak přispívalo 2,48 poplatníků. Srovnáme-li toto číslo s číslem z roku 2001, které je 2,43, došlo zde ke zvýšení.

Od srpna 2001 do srpna 2007 přibylo celkem 323 844 poplatníků pojistného, což znamená nárůst o 6,4 %. Starobních důchodců bylo přitom v srpnu 2007 o 90 809 více (nárůst o 4,4 %) než před šesti lety. Počet poplatníků pojistného tak roste rychleji než počet starobních důchodců.


Důchody se zvyšují


Výše důchodů se za posledních patnáct let zvýšila. Zatímco v roce 1993 dosahovala průměrná měsíční výše starobního důchodů 2730 korun, v loňském roce to již bylo 8173 korun. I když na první pohled je toto zvýšení výrazné, představu o tom, co si důchodci mohou za tyto peníze dovolit ukazuje poměr důchodu k čisté mzdě. Zatímco v roce 1993 byl tento poměr 58,4 % loni to již bylo jen 52,3 %. I když tedy důchody v nominální hodnotě rostou, pokud je porovnáváme s průměrnou čistou mzdou, stále se tyto hodnoty, v neprospěch důchodů – důchodců, od sebe vzdalují.  Důchodci tak i přes různé valorizace a zvyšování důchodů stále chudnou – stále se zvyšuje rozpětí mezi důchody a průměrnou čistou mzdou.


Stoletým stát přeje


ČSSZ má v evidenci 510 sto a víceletých občanů pobírajících důchod. Z tohoto počtu většinu tvoří ženy, kterých je 428. Sto a víceletých mužů je pouze 82 korun. Při dožití sto let důchodci od státu získávají dárek a to podobě zvýšení důchodu o 2 000 korun. ČSSZ v srpnu evidovala celkem 233 důchodců narozených v roce 1907. Toto zvyšování důchodů není žádnou novinkou. Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 korun, a to na základě „Zásad pro zvýšení důchodů stoletým občanům“. Od 1. července 2006 se důchody stoletým lidem zvyšují o 2 000 korun. Tato částka se k procentní výměře důchodu přičítá automaticky a klienti ji  dostanou společně s důchodem, aniž by o ni  museli žádat.


Důchody a pojistné v rovnováze


Otázka nedostatku peněz na výplatu důchodů je stále omílaným problémem. V současné době, alespoň jak ukazují údaje ČSSZ z konce června letošního roku, je výběr pojistného v rovnováze s vyplácenými důchody. Do konce června  2007 plátci pojistného zaplatili na pojistném na důchodové pojištění a příslušenství 142,6 mld. Kč, což je o cca 13,7 mld. Korun více než ve stejném období roku 2006. Naopak na výplatu všech druhů důchodů (starobní, invalidní a pozůstalostní) bylo ve stejném období bylo použito 142 mld. korun, tzn.  že účet důchodového pojištění tak byl ke konci června v přebytku.

Příjmy od pojistníků jak z důchodového tak také z nemocenského pojištění jsou příjmy státního rozpočtu. I když ČSSZ ze státního rozpočtu dostává prostředky na výplatu dávek sociálního pojištění, nezávisle na tom kolik na pojistném na sociálním zabezpečení vybere, je určitě pozitivní, že výběr pojistného je vyšší než výplata dávek, tzn. že roční účet sociálního pojištění je v přebytku.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY