Úvěr od státu dopomůže mladým k bydlení

04.10.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zájem o vlastní bydlení neutichá. Nejen hypoteční banky či stavební spořitelny mohou dopomoci jim k vlastnímu bydlení. Financovat vlastní bydlení pomáhá i stát. Jeho úvěry jsou lépe úročeny, ovšem ne každý na ně má nárok.

Téma týdne: Bydlení s úvěry od státu 

Mít vlastní bydlení je snem téměř každého z nás. Ne každý však má dost tučné konto na to, aby si jej mohl dovolit zaplatit z vlastní kapsy. Řada lidí je proto odkázána na finanční výpomoc. Tu poskytují nejen komerční instituce ve formě stavebního spoření, hypotečních či jiných úvěrů, ale na své občany myslí i stát.

Díky Státnímu fondu rozvoje bydlení (dále jen SFRB) může zájemce požádat o jeden ze tří úvěrů ve výši 150, 200 nebo 300 tisíc korun. Pro jejich čerpání však musí žadatel splnit několik základních podmínek. O prvních dvou jste se mohli dočíst v pondělním, resp. středečním fintriku, proto se podívejme na poslední jmenovaný, třistatisícový úvěr.


Úvěr mladým rodinám s dětmi


Úvěr na pořízení vlastního bydlení ve výši 300.000 korun je jednoznačně nejvyužívanějším z trojice jmenovaných úvěrů. Je poskytnut mladým lidem:

  • žijícím v manželství, jestliže alespoň jeden z manželů v roce podání žádosti nedosáhne ještě 36 roku věku
  • samostatným osobám, které v roce podání žádosti nedosáhnou 36 roku věku, pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě (může jít i o dítě osvojené)

Tento úvěr je možno využít k financování výstavby nebo koupě bytu či rodinného domu, popř. k úhradě členského vkladu do bytového družstva. Velikost nemovitosti není nijak limitována.


Státní úvěry lépe úročeny


Splatnost úvěru je až 20 let a je úročen dvěma procenty ročně. Úvěr nemusí být splácen okamžitě, na žádost příjemce úvěru může být počátek splácení jistiny úvěru odložen nejdéle na dobu deseti let ode dne, kdy bylo s čerpáním úvěru započato. Po dobu tohoto odkladu příjemce splácí pouze úrok. Celková doba splatnosti však nesmí překročit 20 let.


Úvěr musí být zajištěn, zkoumá se i bonita


Stejně jako v případě komerčních institucí poskytujících úvěr, i SFRB si zajišťuje návratnost poskytnutých úvěrů a zkoumá bonitu žadatele. Proto požaduje některou z forem zajištění splácení úvěru, nejčastěji formou závazku ručitele. „Bonitu klienta zkoumáme prakticky stejným způsobem jako banky, v jejím hodnocení jsme ovšem vstřícnější, takže úvěr často poskytneme i v případech, v nichž by běžná banka již úvěr nebyla ochotna poskytnout“ řekl Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení v rozhovoru pro portál Finance.cz. Podle něj pouze v 1 % případů není žádost schválena právě z důvodu nedostatečné bonity žadatele.

Úvěry od SFRB jsou účelové! Podat žádost má smysl až tehdy, může-li žadatel svou zamýšlenou investici již přesně definovat, tj. prokázat její účel. Nemá tedy smysl podávat žádost o úvěr dříve, než je žadatel rozhodnut např. pro koupi či výstavby konkrétní nemovitosti.


Vyřízení státního úvěru


Nejjednodušší cestou, jak o úvěr zažádat, je stáhnout si formulář žádosti z webových stránek SFRB (www.sfrb.cz), vyplnit jej a spolu s potřebnými doklady jej poštou odeslat na některé ze dvou pracovišť SFRB, do Prahy či Olomouce. „Ve většině případů bude úvěr vyřízen korespondenční cestou a žadatel nemusí naše pracoviště vůbec navštívit. Pouze ve složitějších případech, které vyžadují osobní rozhovor, osobní konzultaci, dohodu o způsobu zajištění úvěru apod., zveme žadatele k osobním jednání na to z pracovišť, které je žadateli dostupnější“ popsal postup Jan Wagner.


Už zbývá uvést jen adresy, kam lze vyplněné žádosti společně s přílohami zasílat:

  • žadatelé z Čech - 110 00 Praha 1, Dlouhá 13
  • žadatelé z Moravy - 771 00 Olomouc, Dolní náměstí 9

 

Jak ušetřit za vytápěníNa bydlení si lze půjčit i od státu. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se podíváme jaké úvěry lze získat od Státního fondu rozvoje bydlení. Nejprve se zaměříme na Úvěr 150, poté na Úvěr 200 a 300 a nakonec na ostatní podporu, například pro obce či bytová družstva.

 


Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ