Co dělat, když potřebuji peníze z penzijního připojištění

10.10.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dostali jste se do situace, kdy nutně potřebujete peníze? Zvážili jste všechny možnosti a rozhodli jste se, že potřebné peníze získáte z úspor na penzijním připojištění? Podívejte se jak na to, a co to pro vás bude znamenat.

Získat peníze z penzijního připojištění lze ve dvou podobách a to ve formě odbytného nebo ve formě dávky penzijního připojištění, což by pro vás byl ten lepší způsob. V tomto případě již ale musíte mít nárok na některou z penzí, které penzijní fondy nabízí.


Odbytné


Pokud se rozhodnete ukončit penzijní připojištění, dříve než po jednom roce, počítejte s tím, že nedostanete nic. Vybrat příspěvky můžete až po 12 měsících formou odbytného, ovšem bez státního příspěvku a výnosů z něj. Navíc přispíval-li vám na penzijní připojištění také zaměstnavatel, bude jeho příspěvek zdaněn 25 %, stejně jako vyplacené výnosy. Pokud tedy chcete penzijní připojištění zrušit, zjistěte si zda máte nárok na odbytné, tzn. že jste platili příspěvky minimálně 12 měsíců. V tomto případě je penzijní fond povinen vyplatit odbytné do tří měsíců po doručení žádosti.


Jednorázové vyrovnání


Další možnost jak získat naspořené prostředky mohou využít pouze ti, kteří mají již nárok na některou z penzí – invalidní, výsluhovou či starobní. Na tyto penze má účastník penzijního připojištění nárok v okamžiku kdy splní zákonem a penzijním fondem stanovené podmínky.
Například pokud máte sjednánu výsluhovou penzi můžete získat až 50 % naspořených prostředků a to včetně státního příspěvku. Je tu ovšem jeden háček a to je doba po kterou musíte na penzijní připojištění platit – ta je 15 let.

Penzi lze čerpat postupně, nebo lze požádat o jednorázové vyrovnání, kdy je vám celá částka vyplacena v jednom termínu. Pokud tedy splňujete podmínky pro výplatu některé z penzí, určitě využijte možnosti, kterou je jednorázové vyrovnání. Na rozdíl od odbytného získáte nejen zaplacené příspěvky, ale také státní podporu a samozřejmě výnosy. I v tomto případě pokud vám přispíval zaměstnanec budou v případě jednorázového vyrovnání jeho příspěvky zdaněny 15%, stejně jako výnosy.


Žádost o výplatu


Žádost o výplatu, jak již v podobě odbytného nebo jednorázového vyrovnání můžete podat přímo na pobočce vašeho penzijního fondu.  Na pobočce podáte písemně výpověď a žádost o výplatu odbytného nebo výpověď a žádost o výplatu jednorázového vyrovnání místo výplaty penze, pokud budete chtít penzijní připojištění zrušit a peníze vyplatit.

Další možností je návštěva internetových stránek penzijního fondu. Některé fondy nabízí na svých stránkách formuláře pro výplatu odbytného i pro výplatu jednorázového vyrovnání. Formulář stačí stáhnout, vytisknout, vyplněný a podepsaný  (může být požadován ověřený podpis) poslat penzijnímu fondu.

Pokud si nevíte rady zavolejte přímo na infolinku penzijního fondu a informujte se jak přesně postupovat.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY