Splátky a leasing jsou stále v oblibě

11.10.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Potřebujete ledničku či televizor, automobil vám vypovídá službu a nemáte dostatek peněz? Pak stačí využít nabídky některé z leasingových či splátkových společností. Pořídit lze téměř cokoliv a k nákupu lze využít i internet.

Téma týdne: Půjčky nejen od banky

S blížícími se vánočními svátky se každoročně množí i reklamní letáky v poštovních schránkách, poutajících na různé akce. Nemáte dostatek hotovosti? Nevadí! Kupte si to na leasing či na splátky. A navýšení? V mnohých případech nulové, alespoň podle reklamních sloganů.


Leasing pomůže nejen k novému autu


Ačkoliv slovo leasing rozhodně není českého původu, v našich končinách zcela zdomácněl. Jeho specifické rysy mu předurčují významné místo při pořizování movité věci, nejčastěji automobilu. Tento způsob využívají nejen podnikatelé při rozšiřování svého vozového parku, ale i soukromé osoby. Ovšem leasing nemusí být zákonitě spojen s pořízením nového vozu. Stále větší popularitu si získává i leasing ojetých automobilů, a to především díky své snadné dostupnosti a rychlosti vyřízení.

Získat nový či ojetý vůz na leasing není nic složitého a průběh transakce je poměrně jednoduchý. Zákazník si vybere vůz a prodejce automobilů (ať už autobazar či autosalon) provede kalkulaci různých variant a nabídne mu splátkový kalendář s ohledem na stáří a cenu vozu, stejně jako bonitu zákazníka. Pak už stačí oboustranné odsouhlasení a podpis smlouvy a leasingová smlouva je na světě. O tom, že leasing je jednou z nejčastějších forem financování nákupu automobilu, svědčí i statistiky. Za prvních šest měsíců letošního roku překročil objem leasingu osobních automobilů 12 miliard korun.


Nákupům na splátky vévodí elektronika


Obdobný postup má i pořízení zboží na splátky. Přestože nabídka produktů a služeb je velice pestrá a na splátky lze pořídit téměř cokoliv, nejčastěji jsou pořizovány domácí spotřebiče a elektronika. Cena zboží je zpravidla rozdělena do několika splátek, zahrnuta může být i jedna přímá platba (akontace). V některých případech má zákazník možnost volby počtu splátek, které se pohybují v rozmezí několika měsíců.


Na splátky i přes internet


Nákup zboží a služeb na splátky již není záležitostí pouze kamenných obchodů, ale posloužit mohou i internetové e-shopy. Webové aplikace některých společností umožňují u vybraného zboží zvolit právě možnost pořízení na splátky. Celý průběh on-line splátkové transakce lze shrnout do několika kroků:

  • nejprve je nezbytné vybrat zboží a potvrdit objednávku
  • poté je třeba vyplnit formulář s parametry půjčky (typ půjčky, druh pojištění, výše přímé platby, počet splátek, tj.)
  • pak je vyžádán souhlas se všeobecnými podmínkami
  • během několika hodin jste zpravidla na zadaný e-mail informováni o výsledku posouzení žádosti
  • je-li žádost předběžně schválena stačí vytisknout předvyplněný formulář a společně s kopiemi požadovaných dokladů jej zaslat na požadovanou adresu

Pokud jsou všechny doklady a další dokumentace v pořádku, zaslání zboží na uvedenou adresu již nic nebrání.

2849.jpgNevíte z čeho financovat nákup nejen vánočních dárků? Možností je mnoho, stačí si jen vybrat. Volit můžeme z obvyklých produktů nabízených bankami jako jsou spotřebitelské úvěry, kontokorentí úvěry či kreditní karty, ale využít lze také splátkový prodej a nebo třeba leasing. Podíváme se i na problémy s tzv. výhodnými půjčkami.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY