Obdarovaným i dědicům reforma přeje

03.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Zdědili jste majetek po bohatém strýci? Obdrželi jste hodnotný dar od zámožného sourozence? Podle současné právní úpravy zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí byste státu zaplatili nemalou daň. Od nového roku však už díky reformě nikoliv.

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Reforma rozšiřuje osvobození od daně dědické. K osvobození od této daně dochází nově nejen mezi osobami zařazenými do I., ale také do II. skupiny. Sem patří sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety, zeťové a snachy, děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a také osoby, které žily nejméně po donu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti.

Od 1.1.2008 dochází k významnému rozšíření osvobození také u daně darovací.  Od daně darovací je nově zcela osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině. Jedná se o majetek movitý i nemovitý. V současné právní úpravě bylo osvobození od daně darovací limitováno určitými částkami a to pro všechny tři skupiny osob a navíc platilo jen pro věci movité.

V souvislosti se zavedením výše uvedených osvobození se bezúplatné zřízení věcného břemene (nebo obdobného práva) ve prospěch dárce při darování nemovitosti vyjímá z předmětu daně z převodu nemovitostí a přesouvá se do předmětu daně darovací.

Nově se zavádí také možnost požádat finanční ředitelství o prominutí daně z převodu nemovitostí ve specifických případech. Prominutí lze uplatnit u smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva, dojde-li k zpětnému převodu nemovitosti na původního vlastníka, při zrušení smlouvy o převodu nemovitosti a podobně. O prominutí je nutné požádat ve tříleté lhůtě.


Reforma přináší zásadní změny i v dani z nemovitostí


Zákon o dani z nemovitostí nově umožňuje osvobodit od této daně pozemky půdy, chmelnic, vinic, ovocných sadů a trvalých travních porostů, pokud se k tomu obec rozhodne a toto osvobození stanoví obecně závaznou vyhláškou.

Zákon o dani z nemovitostí umožňuje u některých pozemků a staveb násobit základní sazbu daně ještě koeficientem přiřazeným jednotlivým obcím podle počtu obyvatel, jedná se o stavební pozemky, obytné domy a byty. Současná právní úprava stanovovala koeficient již pro obce do 300 obyvatel ve výši 0,3 a pro obce do 600 obyvatel ve výši 0,6. Nově je však minimální výše koeficientu  stanovena ve výši 1,0 pro všechny obce do 1000 obyvatel. Nejvíce se tak zvýšení daně dotkne obcí do 300 obyvatel.

V dani z nemovitostí se rovněž nově zavádí místní koeficient, který obec může obecně závaznou vyhláškou vyhlásit pro všechny nemovitosti na území celé obce ve výši 2, 3, 4 nebo 5. Tímto koeficientem se vynásobí daňová povinnost poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, samostatných nebytových prostorů a za  byty, popřípadě jejich soubory. Je tedy plně na rozhodnutí obce, zda tuto možnost využije a zvýší daň z nemovitostí nacházejících se v jejím katastrálním území či nikoliv. Tímto způsobem by měl být kompenzován výpadek daňových příjmů obcí v důsledku zavedení osvobození o němž jsme psali výše.


Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Tento týden se zaměříme na změny v majetkových daních, na nové ekologické daně či na změny v sociální podpoře. Zapomenout samozřejmě nemůžeme na nově zavedené poplatky u lékaře.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ