Výpočet mzdy v kostce

17.01.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Již v únoru dostanou zaměstnanci výplatní pásky, na kterých bude čistá mzda počítána s rovnou patnáctiprocentní daní a s využitím superhrubé mzdy. Podívejte se s námi, jaká je nová konstrukce výpočtu.

Téma týdne: Mzda v roce 2008

Výplatní páska za měsíc leden možná zamotá hlavu nejednomu zaměstnanci. Od roku 2008 je totiž díky zákonu o stabilizaci veřejných rozpočtů zavedena nejen rovná daň z příjmů fyzických osob ve výši 15 %, od roku 2009 dokonce pouze ve výši 12,5 %, ale také takzvaná superhrubá mzda.


Superhrubá mzda


Tento pojem je úplně novým pojmem. Co tedy znamená? Superhrubá mzda je hrubá mzda, tak jak ji známe, navýšená o odvody sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem za své zaměstnance. Superhrubá mzda je hrubá mzda navýšená o 35 % (26 % sociální pojištění a 9% zdravotní pojištění).

Proč se zavádí tento nový pojem
Pro mnoho z nás pozitivní zpráva, že dojde k poklesu daně z příjmu, je na druhé straně negativně ovlivněna tím, že se s poklesem daně z příjmu němí základ, ze kterého se daň počítá. Zatímco dříve do základu daně nevstupovaly povinné odvody (sociální a zdravotní pojištění) a to jak na straně zaměstnance, tak na straně zaměstnavatele – byly od daně osvobozeny - nyní do výpočtu vstupují. Daň tedy nebude počítána jako doposud z hrubé mzdy snížené o sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem, ale naopak z hrubé mzdy zvýšené o tyto odvody placené zaměstnavatelem, tedy z nového základu daně, kterým se nově stane superhrubá mzda.


Slevy na dani pomohou


Daň z příjmů je tak počítána z mnohem vyšší částky, než tomu bylo dříve, přesto se dá říci, že všichni si díky této změně polepší, i když někteří možná pouze v řádu korun. U osob, které spadali v progresivním zdanění do vyšších pásem, již samotný fakt snížení daně zafunguje na tolik, že na dani ušetří. Osobám s nižšími příjmy, některým se mohla daň dokonce i zvýšit, pomohou slevy na dani, které se od roku 2008 zvyšují a to velmi výrazně.

Tabulka: Měsíční slevy na dani 

/>
Sleva na Před změnami
(2007)
Po změnách
(2008)

(2009)
- poplatníka
 (starobního důchodce)
600 Kč
0 Kč
2070 Kč
2070 Kč
1380 Kč
1380 Kč
- druhého z manželů bez příjmů - - -
- poživatele částečného invalidního důchodu 125 Kč 210 Kč 210 Kč
- poživatele plného invalidního důchodu 250 Kč 420 Kč 420 Kč
- držitele průkazu ZTP/P  800 Kč 1345 Kč 1345 Kč
- studujícího 200 Kč 335 Kč 335 Kč
Měsíční daňové zvýhodnění na dítě
  (dítě ZTP/P)
500 Kč
1000 Kč
890 Kč
1780 Kč
850 Kč
1700 Kč
Maximální limit pro měsíční daň. bonus
2500 Kč 4350 Kč 4350 Kč


Výpočet mzdy


Ale vraťme se k výpočtu mzdy. Jak si tedy spočítat čistou mzdu podle stávajících podmínek? Výpočet není až tak složitý, jak se může na první pohled zdát. 
K hrubé mzdě, tato částka se ani v roce 2008 nemění (tedy pokud vám váš zaměstnavatel nepřidá) se připočte 35 % z její výše a tato částka se zaokrouhlí na stokoruny nahoru. Tím jsme získali základ daně (superhrubou mzdu). Z této částky vypočteme daň ve výši 15 %. Od hrubé mzdy potom odečteme sociální a zdravotní pojištění zaměstnance ve výši 12,5 % z hrubé mzdy, a dále daň poníženou o slevy na dani. Případně ještě přičteme daňový bonus na dítě. Schéma výpočtu je uvedeno níže.

+/- Způsob výpočtu
+ Hrubá mzda (HM)

Součet veškerých položek, které připadají zaměstnanci za práci odvedenou v příslušném kalendářním měsíci. Skládá se ze základní mzdy, příplatků, odměn, náhrad mzdy (dovolená, svátek) a dalších plnění.

+ Zdravotní pojištění (ZPF)

Ve výši 9 % z HM, které za vás odvádí zaměstnavatel -firma. Pojistné se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru.

+ Sociální pojištění (SPF)

Ve výši 26 % z HM, které za vás odvádí zaměstnavatel -firma. Pojistné se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru. *

= Superhrubá mzda tj. zdanitelná mzda = HM + ZPF + SPF
- Vypočtená záloha na daň z příjmů Zdanitelná mzda se zaokrouhlí směrem nahoru na stokoruny a vypočte záloha na daň, která se poníží o slevy na dani a daňové zvýhodnění na dítě.
+ Slevy na dani

Jedna dvanáctina ročních slev na dani, které lze uplatňovat měsíčně.

+ Daňové zvýhodnění, případně daňový bonus na dítě Jedna dvanáctina ročních hodnot
- Sociální pojištění (SP) 8 % z HM, které platíte vy ze mzdy.
- Zdravotní pojištění (ZP) 4,5 % z HM, které platíte vy ze mzdy. Pojistné se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru.
= Čistá mzda HM - záloha na daň po slevách a zvýhodněních + bonus na dítě - ZP - SP
- Srážky ze mzdy (jen ve výjimečných případech)

 

Tento postup výpočtu je opravdu ten nejjednodušší, do kterého nevstupují žádné další specifika. Potřebujete-li provést výpočet i se zadáním dalších údajů, využijte náš mzdový kalkulátor.

Tento týden se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků budeme věnovat jednotlivým mzdovým ukazatelům. Začneme vysvětlením funkce mimimální mzdy. V průběhu týdne budeme pokračovat články o průměrné mzdě, mechanismu jejího výpočtu a možnostem jak si mzdu zvýšit.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ