Jak ušetřit na výdajích za elektřinu?

23.01.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Každoroční zdražování elektřiny bude s největší pravděpodobností pokračovat i v příštích letech. Určitě se tak vyplatí začít realizovat úsporná opatření, kterými lze náklady na elektřinu účinně minimalizovat. Přečtěte si jaká to jsou.

Téma týdne: Šetříme na výdajích domácnosti

Ceny energií neustále rostou. Zdaleka nejvíce přitom v posledních letech zdražuje elektřina. Ptáte se, proč ceny elektřiny rostou? Výše ceny elektřiny dnes již, na rozdíl od minulosti, není státem regulována (regulovány jsou jen poplatky za distribuci) a je tedy závislá jen na výši poptávky a nabídky na trhu. Evropu (a celý svět) již delší dobu sužuje chronický nedostatek elektrické energie způsobený nedostatečnými kapacitami současných výrobních zařízení a neustálým výrazným růstem poptávky po elektřině. Zákony trhu jsou neúprosné - pokud roste poptávka a nabídka ji není schopná uspokojit, roste i cena.

Nejvíce se zdražování energií dotkne domácností, které pomocí elektřiny topí, ohřívají vodu i vaří. Struktura spotřeby se liší v závislosti na tom, zda žijete v rodinném domě či v bytě (viz tabulka níže). Zhruba 50 až 80 procent spotřeby elektřiny v takové domácnosti “spolkne“ vytápění. Zbývající spotřeba energie pak připadá na ohřev vody - cca 15 až 30 procent a na domácí spotřebiče - cca 10-20 procent.

Tabulka: Příklad roční spotřeby energie domácnosti (4 osoby) žijící v rodinném domě a v bytě

Typ spotřeby Spotřeba elektřiny
Rodinný dům Byt
Vytápění 22.200 kWh (71,3 %) 10.556 kWh (54,2 %)
Teplá voda 5.256 kWh (16,9 %) 5.256 kWh (27,0 %)
Domácí spotřebiče 3.659 kWh (11,8 %) 3.659 kWh (18,8 %)

Zdroj: EkoWATT

Jak ušetřit na výdajích za elektřinu?


Cest, jak za elektřinu ušetřit je opravdu hodně. Od maličkostí, jako je koupě úsporných žárovek, až po zásadní změny, jako lepší zateplení budov pomocí lepší izolace podlah, stěn, stropů či oken, které sice na začátku stojí vyšší pořizovací náklady, ale z dlouhodobého hlediska se, zvláště za současného vývoje cen elektřiny, bohatě vyplatí.

Podívejme se na ty nejzásadnější opatření, které lze realizovat:

  • Náklady na vytápění - spotřeba tepla je dána mimo jiné vnější faktory především tepelnou ztrátou budovy. Teplo z domu uniká stěnami a okny, přičemž průniku tepla obvodovým pláštěm budovy nelze nikdy zcela zabránit, nicméně lze ho účině minimalizovat pomocí zateplení zdiva a podobných opatření. Je to určitě efektivnější než topit a topit a tím utrácet zbytečné peníze. Rozebírat jednotlivá opatření, jak únikům tepla zabránit (kterých je opravdu mnoho) by zdaleka přesahovalo rámec dnešního článku.
  • Ohřev teplé vody -  spotřeba energie na ohřev vody se dá snížit hlavně a především racionalizací svých uživatelských návyků. Ohříváte-li vodu v bojleru, měli byste nastavit teplotu na 55 °C, každý stupeň navíc vám totiž zvyšuje spotřebu elektřiny o 6-8 %. Průtokový ohřívač by měl být nastaven na konečnou teplotu vody, abyste ohřátou vodu nemuseli míchat s vodou studenou. Velké úspory přinese také snížení spotřeby teplé vody. To lze dosáhnout snadnými opatřeními, aniž byste se museli nějak zásadně omezovat.  Mezi taková opatření patří montáž perlátorů a pákových baterií,  volba sprchy místo koupele v plné vaně, mytím nádobí v uzavřeném dřezu eventuelně pro velké domácnosti nákupem myčky.
  • Domácí spotřebiče – jednou z cest, jak spotřebovat méně elektřiny je koupě úsporných spotřebičů s lepší energetickou třídou . Takové spotřebiče sice stojí o něco více, nicméně rozdíly ve spotřebě mezi jednotlivými energetickými třídami se pohybují kolem 10 až 30 procenty, tudíž z dlouhodobého pohledu se tato investice vyplatí (například u ledniček, které jsou zapnuté pořád).
  • Osvětlení - osvětlení našeho bytu bychom měli koncipovat tak, abychom v maximální možné míře využívali osvětlení lokální, tedy abychom svítili jen tam, kde je to potřeba. Dílčí úspory lze dosáhnout také nahrazením klasických žárovek úspornými zářivkami. Spotřeba elektřiny na osvětlení tak může poklesnout až o čtvrtinu.

Poslední ale určitě ne nejméně důležitou možností, jak snížit náklady na elektřinu, kterou je nutné v našem článku zmínit, je volba vhodného hlavního jističe a tarifu. Snížení velikosti hlavního jističe (pokud víme, že jej nevyužijeme) může snížit měsíční platby o nezanedbatelné částky (desítky až stovky korun).

ČR má jednu z nejdražších elektřin v Evropě


Elektřina v ČR je zatím v absolutním srovnání levnější než například v západní Evropě, ve srovnání s Německem, jehož trh s elektřinou je pro nás klíčový, přibližně o 20%. Nicméně pokud ceny elektřiny vztáhneme k výši příjmů, pak je pravdou, že patříme mezi nejdražší země v Evropě. Ještě dražší elektřina než u nás je v tomto ohledu na Slovensku či v Rumunsku a především Itálii (ta trpí akutním nedostatkem elektřiny), naopak nejlevnější je v Řecku, Finsku či Francii.

 

Výdaje za energie a pohonné hmoty tvoří důležitou položku v rozpočtu nejedné české domácnosti. V tomto týdnu se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků podíváme na to, jak je alespoň částečně snížit. Nejprve se podíváme na vodu, dalšími tématy budou elektřina, plyn a doprava.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ