Podáváme přihlášku na VŠ

28.01.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vysokoškolské vzdělání zvyšuje šance na získání dobrého zaměstnání. Stejně jako v minulých letech i letos se blíží termín, kdy je třeba podat přihlášku ke studiu na vysoké škole. Přečtěte si, na co byste něměli zapomenout a na co si dát pozor.

Téma týdne: Jak vybrat vysokou školu

Každým rokem se tisíce lidí uchází o přijetí ke studiu na vysokou školu. Leden každého roku je období, kdy již většina zájemců o studium na vysoké škole, má jasnou představu o tom, kterou vysokou školu hodlá studovat a který studijní obor si vybrat. Ne vždy je ovšem volba jednoduchá a proto vám v tomto týdnu zkusíme nastínit, jaké uplatnění můžete očekávat při studiu jednotlivých oborů, či jakou máte šanci se na vámi vybraný obor se dostat. V dnešním článku se dočtete jak, dokdy či kolik zaplatíte, za přihlášku na vysokou školu.


Do kdy podat přihlášku


I když se dá obecně říci, že většina vysokých škol orstanovila termín pro podání přihlášek na 29. února, existují výjimky. Z tohoto důvodu je dobré, aby si zájemce o studium na vybrané škole, přímo zjistil, nejlépe na internetových stránkách či studijním oddělení dané vysoké školy, do kdy je třeba přihlášku na vysokou školu doručit. Některé školy, především technického zaměření a soukromé školy, přijímají přihlášky až do poloviny či konce března nebo dokonce i v dubnu. Naopak na podání přihlášky na umělecké obory na umělecké obory  je již ve většině případů pozdě.


Jak přihlášku vyplnit


Možností jak se přihlásit na vysokou školu je řada. Můžete využít písemný formulář, který získáte přímo na studijním oddělení vybrané vysoké školy, či si ho zakoupit ve specializovaných obchodech. S rozvojem internetu je ovšem stále častější, že školy umožňují elektronické podání přihlášky přes internet. Nejen že ušetříte čas, ale také poplatky za podání přihlášky, které v případě podání přihlášky tímto způsobem, jsou často nižší. Při vyplňování přihlášky si pozorně přečtěte pokyny a vyplňte všechny požadované údaje.

 Před vyplňováním přihlášky si nejen dobře přečtěte návod, ale také si dobře prostudujte všechny dostupné informace o vysoké škole, na kterou se hlásíte. Využijte nejen internetových stránek, ale také reference studentů.


Kolik to bude stát


Již léta existuje praxe, že pro zvýšení šance na přijetí, řada uchazečů podává přihlášky na více vysokých škol zároveň. Nic jim v tom nebrání. Pokud chcete podat více přihlášek, je dobré si nejprve zjisti zda vám nebudou kolidovat termíny přijímacích zkoušek. Každá škola si také určuje výši poplatku za podání přihlášky. Obvykle se jedná  o částku kolem 500 korun, často lze tuto částku ponížit pokud podáte přihlášku v elektronické podobě. Počítejte však s tím, že čím atraktivnější obor, tím můžete počítat s vyšším poplatkem. Čím více přihlášek podáte tím více na těchto poplatcích zaplatíte. Doklad o zaplacení poplatku nezapomeňte doručit také na vysokou školu.

Jak již bylo řečeno výše, celý tento týden se budeme věnovat výběru vysoké školy a to především z pohledu šance na přijetí a uplatnění absolventů.


Blíží se termín podání přihlášek na vysokou školu. A právě pro všechny zájemce o studium se v naší pravidelné rubrice  finančních tipů a triků věnujeme otázce jak podat přihlášku, jaká je šance na přijetí, jaké je uplatnění absolventů, či zda se vyplatí studovat v zahraničí.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU