Speciál O OBORECH: Ekonomické obory

04.02.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


V dnešním speciálu se zaměříme na obory spojené s ekonomií, tedy nejen na ekonomii jako takovou, ale i na management, finanční podnikání apod. Nakolik se liší? Co je pravdy na tom, že počet absolventů ekonomie převyšuje poptávku po nich?

Kde, a hlavně CO, studovat?
Oborů, které vám nabídnou ekonomické, manažerské či podobné vzdělání, je opravdu nepřeberné množství. Kromě již jmenovaných můžete vybírat např. z veřejné ekonomiky, národního hospodářství, regionálního rozvoje a správy, cestovního ruchu, marketingu, firemních financí atd. Pro inspiraci se podívejte na odkazy fakult, kde lze tyto obory studovat (dole) nebo do naší databáze VŠ.

To však stále ještě není vše. Ekonomické obory lze samozřejmě na některých školách kombinovat do dvojoborového studia, tak proč nebýt např. takto zaměřeným žurnalistou či právníkem? Navíc existují i obory jako filologie některého jazyka se zaměřením na obchodní praxi (např. na FF ZČU, FF UPOL). Na FF MU je možno studovat management v kultuře, který čerpá část předmětů z uměnovědných studií a část právě z ekonomie. Na stejné univerzitě funguje projekt Ekoinkubátor, kde mají studenti možnost získat znalosti z environmentálních studií (na FSS MU) a opět - z ekonomie.

Jak vidno, možností je opravdu hodně. Jak se ale od sebe mohou lišit všechny ty obory často celkem podobných názvů? Aleš D., kterýžto studuje čtvrtým rokem obor finanční podnikání na Ekonomicko správní fakultě MU, k tomu říká: "Základ, který musí znát všichni, je většinou všude stejný (např. mikroekonomie, makroekonomie, hospodářská politika atd.) Dál už se každý obor specializuje na určitou oblast. Kupříkladu finanční podnikání se zaměřuje na funkci a fungování finančních institucí, jako jsou banky, pojišťovny, burzy apod. a na řízení firemních financí. Do třeťáku jsme měli hodně společných předmětů s ostatními, ale teď už si jde každý obor vlastní cestou."



A jak je to s tím "přeekonomováním"?
Leckdo tvrdí, že absolventů ekonomických oborů je tak hodně, že už pro ně na trhu práce není místo. To samé se ovšem říká o právnících, informaticích i mnoha jiných, a přesto pořád patří mezi nejžádanější. Čím to? "Ekonomie je celkem moderní obor, který každým rokem chrlí víc a víc absolventů, takže bude záležet na schopnostech jednotlivce, jak se na trhu uchytí. Na druhou stranu, možností je spousta - v každé větší firmě se najde místo pro někoho s ekonomickým vzděláním, roste význam poradenských a auditorských firem, s růstem příjmů domácností se zvyšuje ochota investovat, to je prostor pro burzovní makléře, případně banky," tvrdí Aleš.

Bylo by zbytečné tu podrobně psát o přijímacích zkouškách a šanci na úspěch na jednotlivých ekonomických fakultách, to se ostatně dozvíte v připravovaném porovnání oborů. Místo toho vám, kteří se rozhodujete pro toto jistě přínosné a obohacující studium, přeji hodně štěstí a elánu, jak k maturitě, tak k přijímačkám a všemu následujícímu...

Seznam fakult nabízejících ekonomické obory:
Fakulta provozně ekonomická ČZU, Praha
Ekonomická fakulta JČU, České Budějovice
Ekonomicko správní fakulta MU, Brno
Provozně ekonomická fakulta MZLU, Brno
Obchodně podnikatelská fakulta SU, Karviná
Sociálně ekonomická fakulta UJEP, Ústí nad Labem
Fakulta sociálních věd UK, Praha
Fakulta ekonomicko správní, Univerzita Pardubice
Fakulta managementu a ekonomiky UTB, Zlín
Ekonomická fakulta VŠB-TU, Ostrava
Vysoká škola ekonomická, Praha
Podnikatelská fakulta VUT, Brno
Fakulta ekonomická ZČU, Plzeň


zdroj obrázku: http://2make-money.biz/

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Jan Darebný