Udělejte si z bankéře vašeho kamaráda!

14.02.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankéř by neměl být jen bezejmennou tváří za přepážkou. Měl by to být člověk, který svého klienta osobně zná a ví, co klient od svého finančního ústavu očekává a jaké finanční produkty jsou pro něj a danou situaci nejvhodnější.

Téma týdne: Privátní bankovnictví

Privátní bankovnictví nenabízejí v České republice zdaleka všechny banky. Jedná se o špičku ledovce bankovních produktů a služeb, zkrátka to nejlepší, co můžete od bankovních domů získat. Skrz privátní bankovnictví se lze dostat k produktům, které nejsou v nabídce pro veřejnost ani zmiňovány. Co k tomu potřebujete? Pouze mít u banky uložených několik milionů na účtech a fondech. Privátní bankovnictví se nestará o firemní finanční prostředky, ale výlučně o ty soukromé. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce nadstandardní a individualizovanou službu, mělo by se jednat o prostředky v objemu převyšujícím 5 miliónů Kč (Raiffeisenbank), nebo 10 mil. Kč v případě ČSOB. V dnešním dílu týdenního speciálu o privátním bankovnictví se budeme věnovat právě těmto dvěma bankám.


RBCZ: Nad rámec obvyklých služeb


Privátní bankovnictví Raiffeisenbank navazuje na zkušenosti jedné z nejstarších rakouských privátních bank Kathrein & Co. (založena v roce 1923), která je součástí skupiny Raiffeisen. Samotná nabídka PB se větví na investiční bankovnictví a finanční plánování. V rámci investičního bankovnictví lze využívat možnosti nákupu a prodeje 17 registrovaných fondů Raiffeisen či cenných papírů. Váš privátní bankéř tedy kompletně obhospodařuje vaše finanční portfolio. V rámci finančního poradenství získáte ty nejvhodnější produkty v dlouhodobém časovém horizontu. Přes to, že ceny produktů a služeb jsou zcela individuální (podle toho jaké služby chcete využívat, s jakým objemem peněz disponujete apod.), přiblížíme vám na ukázku jeden exkluzivní účet.

Zlaté konto je určeno pro klienty s vysokými příjmy. Na rozdíl od standardních účtů klient získává tzv. zlatou kartu včetně zvýšeného cestovního pojištění pro celou rodinu a členství v programech IAPA (slevy v 50 tisících hotelů na celém světě, slevy v autopůjčovnách, obchodních centrech, ochrana a vyhledávání ztracených zavazedel při cestách letadlem apod.) a Priority Pass (přístup do VIP salónků na mezinárodních letištích). Klienti rovněž na rozdíl od běžných účtů získávají zdarma veškeré domácí platební transakce a mají i zvýhodněný zahraniční platební styk.


ČSOB: Komfort pro bohaté


ČSOB je součástí belgické KBC, jedné z největších evropských bank, která je ovšem přítomna i na asijském a americkém trhu. Součástí Skupiny KBC je i Kredietbank Luxembourg (KBL), banka specializující se na služby privátního bankovnictví v panevropském měřítku. Klientům jsou nabízeny kromě běžných bankovních produktů i produkty určené pouze pro privátní klientelu. Hlavní těžiště této speciální nabídky je v produktech pro zhodnocení finančních prostředků.

Veškeré bankovní služby jsou zajišťovány prostřednictvím privátního bankéře, který má na starosti pouze omezený počet klientů a má tedy na jejich obsluhu dostatek času. Jednání s klienty probíhají buď v diskrétním prostředí 14 specializovaných privátních poboček ČSOB, nebo na jiném místě podle požadavku klienta. Nabídka se dá rozdělit do těchto kategorií:

  • ČSOB Privátní konto – jeho součástí jsou prestižní kreditní a debetní platební karty a zvýhodněný přístup k dalším službám (např. 50% sleva na nákup všech fondů ČSOB mimo fondů peněžního trhu). Platíte za něj tím méně, čím máte vyšší objem financí.
  • ČSOB Privátní portfolio – zaručuje aktivní obhospodařování portfolia cenných papírů profesionálním správcem. Klient má možnost výběru z několika typových portfolií v Kč, USD, a EUR.
  • ČSOB Individuální portfolio – umožňuje investování, při kterém klient sám rozhoduje o složení svého portfolia po konzultacích se svým privátním bankéřem.
  • Kompletní menu bankovních a pojišťovacích produktů skupiny ČSOB.
  • Patria Direkt – zabezpečuje telefonické a internetové obchodování s akciemi a dalšími cennými papíry

Nejedna z tuzemských bank má ve své nabídce služby privátního bankovnictví, které jsou určeny nejnáročnější klientele, a kterým se tento týden věnujeme v naší rubrice finančních tipů a triků. Dozvíte se, co v této oblasti nabízí Citibank, Komerční banka, UniCredit Bank, Volksbank, ČSOB a Raifeissenbank.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ