Zaplaťte daně finančnímu úřadu řádně a včas!

12.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


O podání daňových přiznání již byly popsány stohy papírů a zveřejněny stovky článků. Jak je to ale s placením daní? Možností, jak peníze finančnímu úřadu doručit je hned několik. Jak a do kdy daň bezproblémově zaplatit?

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

Stalo se již dobrým zvykem, že koncem měsíce března je před finančními úřady rušněji než obvykle. Právě poslední březnový den je pro řadu lidí totiž posledním dnem pro podání daňového tiskopisu narůžovělé barvy, na kterém státu sdělují, jakou část svých příjmů jsou ochotni odvést do státního rozpočtu. Možná ještě důležitější než-li vyplnění daňového přiznání je samotné zaplacení daní.


Den platby a způsoby placení daní


Pro placení daní je nutné znát den, kdy je daň splatná, tj. poslední den, kdy lze daň bez sankcí zaplatit. Současná legislativa říká, že není-li zákonem stanoveno jinak, je daň splatná ve lhůtě pro podání přiznání. Pokud si tedy daňový subjekt své přiznání zpracovává a předkládá sám bez pomoci daňového poradce, pak posledním dnem pro úhradu daně z příjmů fyzických osob za  kalendářní rok 2007 je pondělí 31. března 2008. Stejně jako termín splatnosti je třeba dodržet i den platby, kterým je:

  • u bezhotovostních převodů den, kdy bylo uskutečněno odepsání peněžních prostředků z účtu příkazce
  • u plateb v hotovosti den, kdy pošta, banka nebo jiná oprávněná osoba hotovost přijala nebo převzala a nebo ji přijal oprávněný pracovník správce daně.

Poplatníci (plátci) mohou daň (zálohy na daň, splátky daně) uhradit prostřednictvím poštovní poukázky, bankovního příkazu z bankovního účtu nebo mohou využít daňové složenky, která je určena k přímé úhradě na pracovištích České pošty a je osvobozena od poštovních poplatků.


Identifikace platby daně z příjmů


Správné určení platby a její nasměrování znamená zaplatit na správný bankovní účet správce daně místně příslušného pro danou daň. Daně se platí příslušnému úřadu v české měně a u každé platby musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu daně místně příslušnému finančnímu nebo celnímu úřadu se sestaví z:

  • předčíslí bankovního účtu (v rozsahu dvou až pěti číslic) - jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí vždy shodné pro všechny finanční úřady, daň z příjmů fyzických osob nese trojčíslí 721.
  • matrikové části - určuje vlastní finanční nebo celní úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část. 
  • kódu banky - směrový kód České národní banky, u níž mají finanční úřady vedeny účty je 0710.

Pro bezproblémové placení daní je třeba znát odpovídající číslo bankovního účtu finančního úřadu. Jejich seznam, stejně jako daňová předčíslí a bližší informace o placení daní jsou uvedeny na internetových stránkách české daňové správy.


Pozor na detaily!


Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe odděleny pomlčkou, za matrikovou částí bez mezery následuje lomítko a směrový kód ČNB. Pokud není na příkazu k úhradě uvedeno číslo účtu ve tvaru s pomlčkou, banka spravující účty správce daně identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce a vrátí ji zpět. Věnujte proto zvýšenou pozornost vyplňování správného čísla účtu tak, abyste se nevystavovali případným sankcím vyplývajících z pozdě zaplacené daně.


Březen je bezesporu měsícem daní a daňových přiznání. Do kdy a jak daň z příjmů zaplatit, co mohu letos naposledy uplatnit, jak je to se zálohami nebo s přehledy pro OSVČ se tento týden dočtete v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ