Hypotéka a nečekané životní situace

18.03.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pořízení bydlení na úvěr znamená zadlužení na desítky let. Můžeme se snažit odhadnout, co se stane zítra. Co bude ale třeba za 20 let neví nikdo. Kolotoč hypotečních splátek zastavit nelze, co tedy dělat, když dojde k něčekané události? 

Jedenatřicetiletý Petr začal přemýšlet o hypotéce. Trochu se ale bál zodpovědnosti. Třicet let je dlouhá doba a může se stát spousta věcí. Co když třeba přijde o práci, na delší dobu onemocní nebo se rozvede? Jak to pak bude se splátkami? Petr zjistil, že s případným rozvodem sice nyní nic neudělá, ale jiné nepříjemné situace může zmírnit prevencí v podobě pojištění. Pokud řešíte podobné otázky jako Petr, čtěte dál.


Dlouhodobá nemoc


Ačkoliv si to nikdo nepřeje, občas se to prostě stane. Můžete nabourat nebo spadnout z lyží, případně podstoupit operaci a zůstat několik měsíců v rekonvalescenci. A protože nemocenská má svůj strop, ne příliš vysoký, může se stát, že vám najednou nebude stačit příjem na splátky, jídlo a další věci. Co s tím? Jedním z řešení mohou být úspory. Pokud si našetříte dost na to, abyste třeba půl roku vyžili s nízkým příjmem v podobě nemocenské, máte vyhráno. Ne každý však tolik peněz dokáže uspořit, protože kromě hypotéky splácí třeba ještě leasing, alimenty nebo spotřebitelské půjčky. Elegantní řešení proto představuje pojištění. Pojistit si můžete hned při vyřizování hypotečního úvěru a pak už jen klidně spát, protože pokud byste skutečně onemocněli, bude za vás až po dobu jednoho roku hradit splátky pojišťovna.


Ztráta zaměstnání


Je to tak. Můžete se pohádat se šéfem, mohou vás vystrnadit kolegové, můžete se dostat do životní krize a zjistit, že vás současné povolání neuspokojuje. Prostě najednou můžete v práci skončit, aniž byste měli v zásobě nový pravidelný přísun peněz. V některých případech nebývá problém rychle sehnat něco jiného, ovšem existují i lokality nebo profese s nedostatkem volných pracovních míst. V tomto případě platí v podstatě to samé co u předchozího bodu. Buď můžete něco našetřit, abyste několik měsíců přežili pouze z podpory, nebo si hypotéku opět pojistit a být v klidu.


Rozvod


Pokud jste si pořídili nemovitost sami coby svobodní, patří pouze vám a partner na ni po rozvodu žádný nárok nemá. Jestliže jste si ji pořídili společně, existuje několik řešení, jak se vyrovnat. Prvním je, že si byt či dům v rámci vypořádání společného jmění manželů nechá jeden z vás a bude sám pokračovat ve splácení. Nemovitost lze také pronajmout, splátky hradit z vybraného nájemného a byt nebo dům jednou přenechat dětem. Nebo můžete nemovitost prodat a z utržených peněz hypotéku splatit, případně může ve splácení pokračovat nový majitel vašeho bytu nebo domu.


Smrt


Většina lidí na ni nechce ani pomyslet, ale za těch třicet nebo více let, co budete hypotéku splácet, se může stát skutečně cokoliv. V tomto případě se jednoznačně nejvíc vyplatí pojištění. Pokud by k této situaci čistě náhodou došlo, pojišťovna uhradí nesplacenou část hypotéky za vás. Pojistit byste se měli především v případě, že máte rodinu. Jeden rodič se dvěma malými dětmi by na splátky zřejmě vydělával dost obtížně. Když ale pojišťovna zbytek dluhu zaplatí za něj a jemu zůstane nemovitost, bude mít o jednu pořádnou starost míň.


Autorka je ředitelkou řízení produktů Hypoteční banky

Autor článku

Radomíra Papoušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ