Speciál O OBORECH: Obory na FTVS UK - I.díl

02.04.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Pro zájemce o studium tělesné výchovy a oborům, které jsou spojeny s pohybem, má Fakulta tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity širokou nabídku. Následující přehled a rozhovory s absolventy vám usnadní orientaci mezi nimi. V prvním díle vás seznámíme s oborem Tělesná výchova a sport.

Studijní program Tělesná výchova a sport
Tělesná výchova a sport
Obor nabízí tyto směry studia: Aktivity podporující zdraví, Aktivity v přírodě, Ochrana obyvatelstva, Tělesná výchova a sport zdravotně postižených, Sportovní specializace.
Absolventi tohoto oboru by měli mít vysokoškolskou kvalifikaci a schopnosti pro profesionální působení například ve sportovních klubech a tělovýchovných zařízeních, ve fitness centrech, cestovních kancelářích nebo v kulturních a rekreačních centrech volného času. Studenti se vzdělávají v teorii a didaktice tělesné výchovy, mohou si vybrat také ze společenskovědních a biomedicínckých předmětů a čeká je i praxe.

Minimální počet přijatých:
Prezenční studium: 100
Kombinované studium: 30

Tělesná výchova a sport v kombinaci
Obor nabízí podobné možnosti jako samostatný obor TVS, k tomu však umožňuje studentům pokračovat v navazujícím magisterském studiu "Učitelství tělesné výchovy pro střední školy" v kombinaci s druhým aprobačním předmětem.
Studenti zde spojí studium tělesné výchovy a sportu s dalším předmětem v jedné z otevíraných kombinací. Mohou si vybrat matematiku, speciální pedagogiku, chemii, nebo geografii. Garanty druhých aprobačních předmětů jsou další fakulty UK v Praze (matematicko-fyzikální, pedagogická, přírodovědecká).

Minimální počet přijatých:
TVS v kombinaci s matematikou: 25
TVS v kombinaci se speciální pedagogickou: 15
TVS v kombinaci s chemií: 15
TVS v kombinaci s geografií: 20


O oboru Tělesná výchova a sport nám více pověděla Klára, která je studentkou druhého ročníku:

Kolik času ti zabírá sport a učení ve škole?
Studium na FTVS je časově velmi náročné, ale od druhého ročníku si předměty můžete volit sami a přizpůsobit to svému času. V prvním ročníku mi to zabíralo každý den skoro až do večera, letos mám školu taky každý den. Sporty bývají nejčastěji od 18 hodin a i déle.

Jak bys ohodnotila náročnost studia?
Zkoušky z teoretických předmětů patří na FTVS mezi ty nejtěžší: anatomie, fyziologie, biochemie a psychologie, na ty je potřeba se opravdu dlouho připravovat. Pro mě byla nejnáročnější biochemie. Požadavky na zápočty ze sportů jsou opravdu vysoké - většinou vám nestačí příprava z hodin. Ale to je samozřejmě individuální. Někomu nejde gymnastika, jinému plavání, atd. Je potřeba trénovat ve volném čase a někdy i několikrát v týdnu.
Vadí mi, že si hodně lidí myslí, že FTVS patří mezi lehčí školy. Co se týče mých zkušeností, rozhodně s tím nesouhlasím. Přijde mi, že to máme ještě ztížené v tom, že v každém sportu musíme být výborní. Ve sportech jsou hodně přísní, a i když se snažíte a nesplníte limit, nic vám neodpustí. Z teorie je také ještě náročná anatomie, používají se stejné učebnice jako na medicíně. Kosti, svaly a vazy, to všechno musíte znát v latině. Ale taky záleží na vyučujícím, my to zrovna měli dost obtížné.

Proč bys studium na FTVS (ne) doporučila ostatním?
Určitě bych tuto školu doporučila, jsem tam moc spokojená. Baví mě, i když si někdy říkám, že ty sporty nezvládnu. Když to ale potom natrénuju, mám velkou radost. Nutí vás neustále se zlepšovat a posunovat pořád dopředu. Když jsem přišla do 1.ročníku, na mém oboru otevřeli pět nových studijních směrů a každý si vybere, co ho baví. V Aktivitách podporujících zdraví se studuje životospráva, sestavování jídelníčku, jak správně jíst a vše co se týká těla. Ochrana obyvatelstva zahrnuje například evakuační plány či záchrannou službu. V Aktivitách v přírodě se učíme skládat firmám teambuildingy - lezení po skalách, cykloturistika, lyžování... Máme možnost udělat si všechny instruktorské licence za pár korun (normálně se za to platí několik tisíc, určitě je skvělé toho využít). Na FTVS je taky výborné, že můžete zkusit všechny typy sportů, vybrat si, co vás baví. Já teď mám sportovní střelbu, paragliding, potápění, squash, házenou... dál taky masáže a opět si můžete udělat licenci.

Je něco, co tě na studiu zaskočilo?
Musíme absolvovat hodně kurzů a to je dost finančně náročné, taky musíte investovat do kvalitního sportovního vybavení: tretry, lezecké boty, plavky, brýle na plavání...

Jaký je ve tvém studijním oboru poměr teorie a sportu?
V zimním semestru trochu převažuje teorie, ale je to spíš půl na půl. U sportů musíte nejen splnit praktické zápočty, ale také píšete testy z pravidel - musíte i sport řídit jako rozhodčí.

Máš představu o svém budoucím uplatnění? Co bys chtěla nebo mohla po škole dělat?
Budu mít široké pole uplatnění např. v různých outdoorových firmách (vymýšlet programy teambuildingů je v dnešní době hodně žádané), ve wellness centrech, dietologii, trenérství, budu moct dělat masáže... Prostě v čemkoliv, co se týká sportu, zdravého životního stylu.


Pozn.: článek se věnuje pouze bakalářským oborům
Zdroj: stránky fakulty


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Králíková