Studenti, usnadněte si cestování s kreditkou!

15.05.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vytáhnout z peněženky kreditní kartu už není pouze výsadou bohatých. Takovou “frajeřinu“ si mohou dovolit již i studenti. U kterých bankovních domů lze kreditku získat? Co je k tomu potřeba a kolik to bude stát?

Téma týdne: Co nabízí banky studentům?

Rozdíl mezi debetní platební kartou a kartou kreditní spočívá v kontextu našeho seriálu o studentských produktech především v dostupnosti. Zatímco debetní platební karty představují jakési klíče k financím na běžných účtech, karty kreditní jsou nezávislou finanční rezervou. Zatímco debetní platební karty patří k samozřejmosti každého studentského účtu, kreditky zůstávají stále studentským nadstandardem, nabízeným pouze třemi bankovními domy. A do třetice, i přes to, že na debetní platební kartu si můžete třeba navrhnout vlastní design nebo si zvolit její typ (VISA, Maestro, MasterCard), až vlastnictvím kreditní karty se přiblížíte standardům bankovních služeb poskytovaných pracujícím s pravidelnými příjmy.

Je to právě nutnost prokázat pravidelné příjmy a stálé zaměstnání, co kreditní karty vzdaluje z dosahu nejen většiny studentů, ale i části nestudentské populace. Pokud nemáte u banky příjmovou historii, zabere vám zařízení kreditky nemálo papírování. Studenti si však u Citibank, České spořitelny a Komerční banky mohou vyzkoušet fungování kreditek ještě před nástupem do zaměstnání s minimální administrativou a nulovými příjmy. Při správném zacházení se pro ně kreditní karta stane dobrým pomocníkem v poskytování finanční rezervy. Kombinováním kreditky s kontokorentem (viz článek: Kombinujeme kontokorent a kreditní kartu) pak získají pohotový zdroj peněz ve chvílích, kdy to budou nejvíce potřebovat (nákup skript, zimní/letní výcvikové kurzy).


Základní vlastnosti kreditní karty


Kreditní karta vám stejně jako kontokorent umožňuje čerpat předem stanovený úvěrový rámec. Jeho výše je dokonce velmi podobná, studenti mívají maximálně 20.000 Kč. Ve chvíli, kdy budete mít kreditku i běžný účet s kontokorentem u jedné banky, můžete se potkat s tím, že výše úvěru bude dána dohromady, například 10.000 pro kreditku a 10.000 Kč pro kontokorent. Z tohoto pohledu se tedy jeví výhodnější zkusit získat kreditní kartu u jiné banky, než máte účet.    

Zásadním rysem kreditních karet je tzv. bezúročné období. Jeho funkcí je umožnit vám půjčit si na určitý počet dní (až 55), aniž byste museli platit úroky. Pokud tedy splatíte celý úvěr do určeného denního limitu, nezaplatíte ani korunu navíc. V opačném případě máte povinnost splatit alespoň minimální část (například 5 %) a banka vám zakalkuluje i úroky. Ty jsou uváděny jiným způsobem, než je zvykem u jiných úvěrů, a to měsíčně (p. m.). Na roční úročení je převedeme zjednodušeně vynásobením dvanácti, což už ilustruje skutečnou výši ve srovnání s dalšími úvěrovými produkty.

Jestliže jsme výše zmiňovali, že kreditky zahrnují standardy bankovních služeb poskytovaných pracujícím s pravidelnými příjmy, měli jsme tím na mysli jejich obvyklou embosovanost. Nejednomu studentovi se stalo, že když si chtěl zamluvit letenku nebo třeba noc v hostelu, internetová aplikace odmítla přijmou jeho platební kartu. Bylo to nejspíše z důvodu její neembosovanosti. Pokud by takový student vlastnil kartu kreditní,  platba by proběhla bez problémů. Vzhledem k tomu, že studenti cestují hodně, kreditní karty jim lze vřele doporučit.


Citibank, Česká Spořitelna, Komerční banka a ti ostatní


Citibank vytvořila ve spolupráci s GTS Alive pro posluchače vybraných vysokých škol (UK, VŠE, MU a dal.) kreditní kartu s limitem v závislosti na ročníku studia. Studenti druhého a třetího ročníku studia mohou bez doložení příjmů využít kreditu až 15.000 Kč, studenti Kreditka Citivyšších ročníků pak až 20.000 Kč. Studentům stačí vyplnit žádost o kreditní kartu, předložit občanský průkaz a dodat originál aktuální potvrzení o studiu nebo kopii Indexu (průkazu o studiu). K Citi kreditní kartě dostanou navíc na jeden rok zdarma GTS Alive kartu, která umožňuje čerpání řady slev. Studenti neplatí žádný poplatek za vydání ani vedení, k dispozici je jim až 55 dní bezúročného období, možnost zvolit si svůj vlastní PIN pro hotovostní výběry, detailní měsíční výpis zdarma a nabídka doplňkových pojištění a splátkových programů.

Česká Spořitelna nabízí pro studenty vysokých škol a vyšších odborných škol od 18 let kreditní kartu s úrokovou sazbu 19,8 % p. a. Výše úvěru je až 20.000 Kč. Karta je po celou dobu vedení Programu Student+ bez ručitelského závazku a držitel může využít bezúročného období až 45 dní.

Komerční banka připravila pro majitele studentského konta G2 kreditní kartu VISA Electron. Karta je určena studentům vyšších odborných škol a vysokých škol starším 18 let a má platnost 3 roky. Limit kreditní karty je až 20.000 Kč v závislosti na stupni studia: studenti 1. ročníku VOŠ a VŠ mají 10.000 Kč, studenti 2. a vyššího ročníku VOŠ a VŠ mají 20 000 Kč. Bezúročné období se vztahuje nejen na platby v obchodech, ale i výběry z bankomatu a činí až 45 dní. K získání kreditní karty je třeba předložit aktuální potvrzení o studiu. Za vydání kreditní karty se nic neplatí, za vedení je účtován symbolický měsíční poplatek 5 Kč. Tedy ročně za kartu dáte 60 Kč. 

Pokud budete mít uzavřené penzijního pojištění u AXA penzijního fondu, můžete u UniCredit Bank získat Kreditní karta Visa AXA s limitem 10.000 Kč. Poštovní spořitelna sice zvýhodněnou kreditní kartu pro studenty nenabízí, ovšem ti s pravidelným příjmem si mohou otestovat Kreditku Poštovní spořitelny na rok zdarma. Poté by platili 400 Kč ročně.

Co nabízí banky studentům?Během tohoto týdne vám v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků nastíníme bankovní studentskou nabídku, abyste věděli, do jaké banky se vyplatí vypravit. Začneme studentskými běžnými účty, pokračovat budeme kontokorentními úvěry a kreditními kartami a přehled ukončíme specializovanými půjčkami na celé studium.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ