Porovnání oborů: Speciální pedagogika

17.06.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Co je posláním studia speciální pedagogiky je zřejmé na první pohled: jde o obor, který studenty připravuje nejen na práci v oblasti školství, přičemž největší důraz je zde kladen na výchovu jedinců se speciálními výchovnými i vzdělávacími potřebami.

Uplatnění absolventů
Většina fakult nabízí "všeobecný" obor Speciální pedagogika. Studenti, kteří jej absolvují, jsou pak v praxi schopni připravit jedince se zdravotním postižením na jejich začlenění do společnosti a významně se podílet na jejich výchově a vzdělávání. Ze studentů tohoto oboru se tak často stávají speciální pedagogové, vychovatelé a asistenti logopedů ve školských a zdravotnických zařízeních určených k edukaci zdravotně postižených jedinců (stacionáře, zařízení pro léčbu závislostí, samosprávní orgány, dětská centra, poradenské instituce, ústavy sociální péče, speciální mateřské školy aj.). Mohou rovněž působit jako asistenti ve třídách zajišťujících integrované vzdělávání žáků se zdravotním postižením a nebo odborní pracovníci v nadacích a občanských sdružení pracujících se zdravotně postiženými osobami.

Mimoto ale jednotlivé univerzity nabízejí také specializovanější obory, které si nyní představíme.

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY V BRNĚ
    web: www.ped.muni.cz

    Studijní program: Speciální pedagogika
    Nabízené bakalářské obory: Speciální pedagogika - komunikační techniky u osob s narušenou komunikační schopností (PS, KS), Speciální pedagogika (PS, KS)

    Pedagogická fakulta nabízí v rámci programu Speciální pedagogiky (PS, KS) kromě oboru Speciální pedagogika také obor Speciální pedagogika - komunikační techniky u osob s narušenou komunikační schopností. Jeho absolvováním získává student předpoklady ke vzdělávání dětí a žáků zejména se sluchovým postižením. Může se tak uplatnit mimo jiné jako učitel v logopedických MŠ a v MŠ pro sluchově postižené děti.

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE
    web: www.pedf.cuni.cz

    Studijní program: Speciální pedagogika
    Nabízený bakalářský obor: Speciální pedagogika (PS, KS)

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
    web: www.upol.cz/fakulty/pdf

    Studijní program: Speciální pedagogika
    Nabízené bakalářské obory: Speciální pedagogika (PS), Speciální pedagogika - komunikační techniky (PS), Speciální pedagogika předškolního věku (PS, KS), Speciální pedagogika pro výchovné pracovníky (KS), Speciální pedagogika pro 2. stupeň základních škol a pro střední školy (PS)

    Pedagogická fakulta Univerzity Palackého nabízí v rámci studia speciální pedagogiky nejvíce specializovaných oborů. Například obor Speciální pedagogika pro výchovné pracovníky nabízí absolventovi kvalifikaci pro práci výchovného pracovníka v zařízeních poskytujících vzdělávací a sociální služby osobám se zdravotním postižením (ve školách či v zařízeních sociálních služeb). Absolvent získá předpoklady (dle konkrétní volby) pro práci s osobami s mentálním, zrakovým, tělesným, sluchovým postižením a s osobami s poruchami chování. Absolvent oboru Speciální pedagogika - komunikační techniky bude zase připraven pro výkon profese speciálního pedagoga v oblasti výstavby a nápravy komunikačního systému u postižených osob (ve školských zařízeních specializovaných mj. na děti s postižením komunikačního systému), dále se bude moci věnovat speciálně-pedagogické činnosti ve zdravotnických zařízeních a zařízeních zajišťujících celodenní péči o osoby s těžkými a kombinovanými postiženími.

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ
    web: www.uhk.cz/pdf

    Studijní program: Speciální pedagogika
    Nabízené bakalářské obory: Sociálně výchovná péče o smyslově postižené (PS), Výchovná práce ve speciálních zařízeních (PS, KS)

    Hlavním rozdílem mezi oběma nabízenými obory je ten, že zatímco absolvent oboru Výchovná práce ve speciálních zařízeních získá odbornou kvalifikaci pro výchovnou práci s dětmi, mládeží a dospělými v oblasti etopedické (etopedie je nauka o výchově a vzdělání sociálně narušené mládeže), psychopedické (výchova osob s mentálním či jiným duševním postižením) a somatopedické (výchova lidí s tělesným postižením) péče. Proto se mohou uplatnit ve speciálním školství či v zařízeních ústavní péče, vězeňství apod. Studenti oboru Sociálně výchovná péče o smyslově postižené budou připravováni na práci s lidmi vyžadujícími péči tyflopedickou (výchova a vzdělávání zrakově postižených a jejich sociální uplatnění), surdopedickou (výchova a vzdělávání sluchově postižených a jejich sociální uplatnění) či logopedickou (výchova a vzdělávání lidí s řečovými vadami a jejich sociální uplatnění). Uplatní se proto zejména ve speciálních školách a neziskových organizacích.

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY
    web: pdf.osu.cz

    Nabízené bakalářské obory: Speciální pedagogika (PS, KS), Sociální pedagogika, prevence a resocializace (KS)

    Během studia oboru Sociální pedagogika, prevence a resocializace jsou studenti seznámeni s poznatky z pedagogiky, psychologie, sociologie a práva, nechybí ani předměty zaměřené na přípravu k policejní práci. Z absolventů se pak mohou stát řídící a výkonní pracovníci v oblasti prevence a potlačování negativních sociálních jevů či v oblasti resocializace a reedukace dospělých, a často nacházejí uplatnění u policie ČR, městských policií, Vězeňské služby, Cizinecké policie, sociálních odborů magistrátů a městských úřadů a či jako výchovní pracovníci různých typů ústavů a zařízení.

  • PEDAGOGICKÁ FAKULTA TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI
    web: www.fp.tul.cz

    Studijní program: Speciální pedagogika
    Nabízené bakalářské obory: Speciální pedagogika předškolního věku (KS), Speciální pedagogika pro vychovatele (KS)

    Cílem studia Speciální pedagogiky předškolního věku je získání vědomostí i praktických dovedností pro práci ve školství i speciálních zařízení pro předškoláky se zdravotním postižením, a to především mentálním a řečovým. Studijní obor Speciální pedagogika pro vychovatele nabízí absolventům možnost uplatnění při výchovné speciálně pedagogické činnosti.

    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Černá