Úvod do problematiky stavebního spoření

21.07.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření bylo primárně určeno jako podpora bydlení pomocí výhodných úvěrů. Punc spořícího nástroje se státní podporou získalo teprve v následujících letech. Úvěrová část se začala o své slovo hlásit znovu až jako konkurence hypotečních úvěrů.

Téma: Stavební spoření v roce 2008

Stavební spoření. Kdo by ho neznal? Tento notoricky uzavíraný produkt je mezi Čechy natolik běžný, že co do procenta uzavřených smluv šlape na paty i běžným účtům. Podle různých průzkumů ho má sjednáno více než 50 % Čechů a jeho popularita neutichá. V sérii článků toho týdne vám představíme možnosti stavebního spoření v roce 2008 od A do Z.


Kořeny stavebního spoření


Stavební spoření vzniklo v Německu po první světové válce. Za jeho zakladatele je považován Georg Krapp (viz obrázek), jenž v roce 1921 inicioval vznik sdružení, které za příspěvky vybírané od svých členů začalo stavět rodinné domy a byty. Kvůli nedostatku peněz byly byty ve sdružení zpočátku přidělovány losem - až po větším rozšíření ideje stavebního spoření začalo být toto spoření nabízeno bankami v podobě, kterou známe dnes, a začalo být podporováno státem.


Co je to stavební spoření?


Zajímavé je, že produkt stavební spoření byl primárně určen jako podpora bydlení pomocí výhodných úvěrů. Punc spořícího produktuss2.jpg se státní podporou, získal až v následujících letech. Lidé začali využívat masivně stavebního spoření k zhodnocování peněz, které pak šly na bydlení jen zřídkakdy. Úvěrová část produktu byla nějakou dobu využívána poskrovnu, aby se začala o své slovo hlásit znovu jako konkurence hypotečních úvěrů. A tak nyní, v roce 2008 začínáme konečně vnímat stavební spoření v celé jeho síle: jako kombinaci spoření a účelového úvěru na bydlení se státní podporou.


Kde a jak uzavřít smlouvu


Stavební spoření, které upravuje zákon  č. 96/1993 Sb. smí být poskytováno pouze stavebními spořitelnami. Těch funguje v České republice pět. Jedná se o banky, která mohou vykonávat pouze činnosti povolené v bankovní licenci. Z toho vyplývá, že i když dnes stavební spoření nabízí kde kdo – finanční poradci, internetové portály, komerční banky – jde pouze o zprostředkování obchodu a do rukou se vám dostane vždy smlouva jedné z 5 spořitelen. Samotné spořitelny jsou obvykle součástí finančních skupin, nemělo by vás tedy překvapit, že Modrá pyramida patří ke Komerční bance, Buřinka k České spořitelně či Liška k ČSOB. U zbývajících dvou, Raiffeisen stavební spořitelny a Wüstenrot - stavební spořitelny mateřské společnosti vyplývají přímo z názvu. Stavební spoření mohou uzavřít jak fyzické, tak právnické osoby na základě nutných dokladů. U FO je to platný občanský průkaz, průkaz o povolení k pobytu (občan EU od 1.5.2004) nebo doklad o trvalém pobytu účastníka nebo zákonného zástupce nezletilce (+ rodný list nezletilce).

 

Stavební spořeníV rubrice finančních tipů a triků - pravidelné sérii článků na vybrané téma - se celý tento týden věnujeme stavebnímu spoření. Nejprve se zastavíme u historie stavebního spoření, základní funkce a způsobů jak ho uzavřít. Pokračovat budeme pak charakteristikou spořících tarifů, řádných úvěrů a úvěrů překlenovacích. V úterním komentáři se objeví polemika nad otázkami "Kdy používat stavební spoření jako spořící nástroj a kdy úvěrů ze spoření jako produktu na financování bydlení".

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ