Fondy fondů: Za hodně peněz málo muziky II.

04.09.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Domácí korunové fondy fondů mají v nabídce všechny přední investiční společnosti. V dnešním článku nabízíme pod drobnohledem nabídku fondů fondů domácích investičních společností.

Mají fondy fondů v portfoliích využití? Nejedná se pouze o drahé produkty, které investiční společnosti jen využívají k prodeji svých investičních nástrojů a jakou přidanou hodnotu vlastně fondy fondů investorům přinášejí? To jste se mohli dozvědět ve včerejším první dílu našeho článku s názvem Fondy fondů: Za hodně peněz málo muziky I. Dnes pak nabízíme pod drobnohledem nabídku fondů fondů domácích investičních společností.


ČSOB


Investiční společnost ČSOB má v nabídce čtyři fondy fondů v rámci nabídky profilových fondů (smíšených fondů). Jmenovitě jsou to: ČSOB Konzervativní fond, ČSOB Vyvážený fond, ČSOB Růstový fond a ČSOB Dynamický fond. Fondy fondů tvoří ucelenou nabídku podle rizikovosti. Fondy mají domicil v Belgii, ale denominovány jsou v korunách a výkonnost fondů je rovněž zajištěna do korun. Fondy fondů investují především do fondů v rámci skupiny. V portfoliích se vyskytují fondy ČSOB a mateřské KBC. ČSOB Konzervativní fond je nejméně rizikový, obsahuje 70 % dluhopisových fondů, 20 % likvidity a jen v souhrnu 10 % akciových fondů. ČSOB Vyvážený fond má již v souhrnu až 30 % akciových fondů v portfoliu. Dluhopisové fondy tvoří mírně přes polovinu portfolia a zbytek připadá na fondy peněžního trhu. ČSOB Růstový fond má v portfoliu jen třetinu dluhopisových fondů a méně než 10 % fondů peněžního trhu. Téměř 60 % portfolia tvoří akciové fondy. Nejvíce rizikovým produktem je ČSOB Dynamický fond. V portfoliu je téměř 80 % akciových fondů
 
Všechny fondy fondů ČSOB uvádějí stejný manažerský poplatek na úrovni 1 %. Tento poplatek se ovšem vztahuje jen na majetek, který není zainvestován v rámci skupiny. Investice, které jdou do fondů ve skupině, nejsou na úrovni fondu fondů zasaženy manažerským poplatkem. Fondy uvádějí TER na úrovni od 0,25 % do 0,57 %. Jedná se ovšem jen o TER fondu fondů. Syntetické TER, které by zahrnovalo i náklady jednotlivých fondů v portfoliu, není uváděno.


Fondy fondů ISČS využívají ETF


Investiční společnost ISČS nabízí pět fondů fondů opět v rámci nabídky profilových fondů (smíšených fondů). Fondy jsou rovněž seřazeny podle rizika: Opatrný MIX FF, Konzervativní MIX FF, Vyvážený MIX FF, Dynamický MIX FF a Akciový MIX FF. Kromě toho nabízí společnost ještě jeden globální akciový fond fondů, kterým je Global Stock FF. Všechny fondy jsou denominovány v českých korunách a u profilových fondů je měnové riziko aktivně řízeno. Kladně lze hodnotit, že fondy fondů ISČS investují nejen do vlastních fondů, ale využívají ve větší míře nákladově efektivních indexových akcií (ETF) a rovněž fondů jiných investičních společností.
 
Investiční společnost ISČS zveřejňuje celkové náklady na úrovni fondů fondů (TER) ale rovněž i celkové náklady v rámci syntetického TER (tabulka 1). Syntetické TER se pohybuje na úrovni 1,66 % u nejméně rizikového fondu Opatrný MIX FF až po 3,32 % u fondu Global Stock FF. Fond Global Stock FF má v rámci globálních akciových fondů relativně vysokou nákladovost. Vysoké náklady ale zatím fond ospravedlňuje kvalitní výkonností proti světovému indexu MSCI World.


Fénix od IKS


Fondy fondů v nabídce investiční společnosti IKS KB nesou označení Fénix. Jde opět o ucelenou nabídku smíšených fondů fondů, odstupňovanou podle rizikovosti investičních strategií. V nabídce jsou Fénix konzervativní, Fénix smíšený, Fénix dynamický a Fénix dynamický PLUS. První tři jmenované fondy fondů investují převážně do fondů vlastní skupiny, tedy do fondů IKS KB, KB a SGAM. Fond fondů Fénix dynamický PLUS je nejrizikovější, ale současně má zcela jiný investiční přístup. Portfolio je totiž tvořeno fondy napříč konkurenčními společnostmi a lze proto očekávat, že portfolio manažer vybírá dle jeho uvážení nejlepší nástroje. Podíl akciových fondů v portfoliu dosahuje 90 %. Syntetické TER fondů fondů Fénix za rok 2007 se pohybuje od 1,78 % do 3,11 %. Nejvyšší nákladovost má fond Fénix dynamický PLUS. Samotné TER fondů fondů Fénix za rok 2007 je v intervalu 0,49 % do 1,68 %.


CREDIT SUISSE


Korunový fond fondů má v nabídce i investiční společnost Credit Suisse. Jedná se o CS Realitní fond fondů OPF. Nemovitostní fond fondů má v rámci své kategorie atypickou investiční strategii, díky níž se stal prvním klasickým nemovitostním otevřeným fondem na našem trhu. Hlavním investičním cílem jsou německé otevřené nemovitostní fondy, které nakupují přímo nemovitosti. Strategie je konzervativní se 100% zajištěním do CZK. Syntetický TER fondu činí relativně příznivých 1,55 %. Samotný manažerský poplatek fondu dosahuje 0,9 %.


Kdy má investice do fondů fondů smysl?


Investice do fondů fondů má smysl jen v případě, že jsou vybírány do portfolia nákladově efektivní produkty z široké nabídky napříč konkurenčními investičními společnostmi. V takovém případě se dá předpokládat, že fond fondů bude držet v portfoliu jen ty „nejlepší“ produkty podle představ portfolio manažera a je pravděpodobné, že bude v rámci konkurence nadvýkonný. Přidanou hodnotu fondu fondů zvyšuje i zastoupení indexových akcií (ETF) v portfoliu. Pokud portfolio manažer fondu fondů používá tyto produkty, je fond bezesporu nákladově efektivní. Záleží ovšem, jak vysoký manažerský poplatek je stanoven na úrovni fondu fondů. Fondy fondů, které jsou utvářeny jen v rámci produktů investiční společnosti, mají využití jen pro investory, kteří dají přednost hotovému investičnímu balíčku a nemají zájem nebo možnost si portfolio fondů sestavit sami. Je ovšem nutné zdůraznit, že tato varianta obnáší zvýšené náklady, které nese investor.

Autor článku

David Urbánek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE