Porovnání oborů: Farmacie

20.10.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Přiznejte se, kolikrát vás v lékárně napadlo, že ten člověk za pultem není jen "obyčejný" prodavač, ale že přesně ví, co doporučit na tu či onu bolístku, že umí latinsky a zná vše důležité o každém léku? Touto otázkou jsme vám jen chtěli nenápadně naznačit, že povolání farmaceuta je ve skutečnosti velmi zodpovědné, a proto k němu také musí vést náročná cesta studiem...

To, že odměnou za tuto anabázi je nakonec zajímavá práce, by vám asi potvrdil každý, kdo ji absolvoval. A je dost pravděpodobné, že většina z nich studovala jednu z farmaceutických fakult, které si nyní ve stručnosti představíme.

  • FARMACEUTICKÁ FAKULTA UK V HRADCI KRÁLOVÉ

    Královéhradecká fakulta farmacie je detašovaným působištěm Univerzity Karlovy. V nabídce místních studijních programů lze najít pětiletý magisterský program Farmacie (pouze prezenční formou) a také program Zdravotnická bioanalytika, který je koncipován jako bakalářské studium (prezenční i kombinované) s možností pokračovat v navazujícím dvouletém studiu magisterském.
    Úspěšným absolvováním studia Farmacie je student připraven k práci jak ve výzkumu a vývoji nových léčiv, tak v oblasti jejich kontroly a distribuce. Mimoto se samozřejmě může uplatnit na nejrůznějších pozicích v oboru lékárenství, v lékových informačních centrech, v oblasti klinické farmakologie, zdravotnických řídicích složkách, zdravotnickém školství a takto zaměřených laboratořích.
    Co se programu Zdravotnická bioanalytika týká, jeho absolvent zde nezíská odbornou způsobilost pro práci v lékárenské službě, čímž se liší od programu Farmacie. Je však vybaven však dostatečnými znalostmi pro výkon práce v oblasti poskytování laboratorní zdravotní péče a laboratorní praxi. Studium navazujícího magisterského oboru mu navíc rozšíří škálu uplatnění o možnost práce v laboratorních šetřeních a interpretaci jejich výsledků. Může se tak stát mj. konzultantem lékaři při volbě a využití laboratorních metod v různých oblastech.

    Názor studentky (Libuše Černá, obor Farmacie, 4. roč.): "První praxe, kterou máme, je v prváku. Trvá týden a koná se proto, abychom lépe poznali lékárnu, ale podle mě by na to byly lepší aspoň dva týdny. Další je ve druháku, ,mimolékárenská0?, ale ta mi přišla trochu zbytečná. Nakonec ta nejdůležitější - ta je v páťáku, trvá šest měsíců a jsem za ni ráda - člověk se může ,oťukat0?. Takže příprava na praxi je tu určitě dobrá. Je tady dobrý kolektiv, protože je to malá fakulta, a tak se tady lidi znají. Koleje jsou taky blízko, takže není náročné ani vstávání. Na druhou stranu musím uznat, že tu někdy vládne špatná komunikace, v nižších ročnících, mezi katedrami a tak. Ale jinak jsem tady spokojená a znovu bych si asi nevybrala jinak. Sice je to někdy dost obtížné, ale dá se to zvládnout."

    Přijímací zkoušky: Přijímací zkouška pro bakalářský obor Zdravotnická bioanalytika je pouze písemná a píše se z chemie, biologie (bez botaniky) a všeobecných studijních předpokladů.
    Test pro magisterské studium Farmacie se skládá ze stejných částí, pouze u biologie se předpokládá také znalost oboru botanika.
    V případě obou studijních programů obsahuje písemný test vždy 30 otázek. Za úspěch v celostátním kole olympiády dostáváte navíc 5 bodů.

    Datum konání přijímací zkoušky: zatím nestanoveno

    Den otevřených dveří: 26. listopadu 2008

    Web: www.faf.cuni.cz


  • VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO

    Zdejší farmaceutická fakulta otevírá pouze obory magisterské a vyšší. V magisterském programu Farmacie, v jehož rámci VFU otevírá jediný, a to stejnojmenný obor, jsou první dva roky z celkových pěti zaměřeny především na přírodovědné a lékařské předměty. Během celého studia si však studenti mohou do určité míry volit svou preferovanou specializaci. Obecně lze však říci, že stejně jako v předchozím případě, i na brněnské fakultě je absolvent této školy vybaven znalostmi o léčivech a léčivých přípravcích, jejich hodnocení a o farmaceutické technologii, a to včetně právních a věcných aspektů lékárenské činnosti. Absolventi se nejčastěji uplatňují v lékárenství, vědě a výzkumu, výrobě, kontrole a distribuci léčiv, ale i v orgánech státní správy, farmaceutickém školství, laboratořích i v klinické praxi.

    Názor studenta (Ondřej Vodička, obor Farmacie, 2. roč.): "Studium se mi zdá doslova super, většina předmětů je zajímavá a ten zbytek vlastně taky ujde - až na výjimky. Jsem teprve ve druháku, takže to nejhorší mě ještě čeká. Učení je ale už teď hodně, snaží se toho do nás ,nacpat0? co nejvíc v co nejkratším čase, ale s tím asi každý, kdo na tuto školu jde, počítá. Co se přípravy na budoucí povolání týče, myslím, že je dostačující, v rámci možností. Jediné, co mi na škole vadí, je, že nemáme menzu a máme málo kolejí, ale s tím stejně nic nenadělám..."

    Přijímací zkoušky: Přijímací zkoušky jsou pouze písemné a skládají se z otázek z biologie, chemie a fyziky. K bodům za test si ještě můžete nechat přičíst další za průměrný prospěch v dílčích ročnících střední školy, včetně maturitní zkoušky. Plusové body přinášejí také doložené nadrámcové aktivity, které se nějak slučují se zvoleným oborem studia (např. olympiády atd.).

    Den otevřených dveří: 2. února 2009

    Web: www.vfu.cz


  • FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ UNIVERZITY OBRANY V HRADCI KRÁLOVÉ

    V rámci bakalářského studia na této fakultě se mohou čerství absolventi středních škol, ale samozřejmě i starší ročníky, hlásit na obor Vojenský zdravotnický management. Tento studijní program se od předchozích dvou trochu liší. Předně proto, že nabízí takové předměty, aby studenta připravily na lékárenské povolání využitelné pro ozbrojené síly České republiky. Studenti tu mimo jiné absolvují vědeckovýzkumnou práci, která může být využita ve prospěch nejen civilního, ale vojenského zdravotnictví. Studenti FVZ se ode dne zahájení studia stávají "zaměstnanci-vojáky z povolání s plným platem odpovídajícím dosaženému vzdělání a dalšími požitky, které této kategorii zaměstnanců přísluší" a po skončení studia jsou "služebně zařazeni na systemizovaná místa praporčíků a důstojníků pro zabezpečení provozu zdravotnických zařízení AČR".
    Co se magisterského studia farmacie týká, nabízí FVZ UO pětiletý studijní program Vojenská farmacie. K tomu, abyste tento program mohli studovat, si ovšem musíte podat přihlášku současně i na Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové do studijního programu Farmacie, s jejíž podporou je program Vojenská farmacie na UO realizován.

    Přijímací zkoušky: Přijímací zkouška na tuto fakultu tvoří jednak písemný test, který se skládá z otázek z fyziky, biologie a angličtiny, a jednak zkouška tělesné zdatnosti. Ta sestává z běhu po dobu 12 minut, kde se hodnotí uběhnutá vzdálenost, a "sed-lehů", kde se přihlíží k vykonanému počtu cviků za 60 s.
    Přijímací zkoušky k magisterskému studiu na FVZ UO tvoří test z anglického jazyka a z přezkoušení tělesné výkonnosti. Zkoušky tělesné zdatnosti se skládají ze stejných disciplin jako v případě bakalářského studia.

    Datum konání přijímací zkoušky: zatím nestanoveno

    Den otevřených dveří: 17. ledna 2009

    Web: www.pmfhk.cz

    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Černá