Kreditní karty - peníze bez úroku

26.11.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Pokud splatíte úvěr vzniklý z použití kreditní karty v průběhu tzv. bezúročného období, neplatíte žádný úrok. Kreditní karty jsou tak lákadlem k častějším nákupům.


Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická debetní karta. Liší se úvěrovým limitem, který umožňuje platit či vybírat hotovost i v případě, pokud nedisponujete dostatečnými prostředky na účtu. Každý nákup je u kreditní karty automaticky na úvěr, kdežto debetní karta je spojena s bankovním účtem.

Pavel Vlček z oddělení vnějších vztahů Citibank Europe plc. vysvětluje asi největší výhodu kreditních karet. U kontokorentu nebo spotřebitelského úvěru obvykle platíte úroky již od prvního dne čerpání, což neplatí u kreditní karty, kde banky nabízejí tzv. bezúročné období. Bezúročné období nabízí klientovi možnost splatit do určité doby poskytnutý úvěr a neplatit žádné úroky. Pokud tedy klient ví, že třeba v prosinci dostane 13. plat nebo získá finance jiným způsobem, kreditní karta mu umožní pořídit věc třeba ve speciální cenové akci, tedy velmi výhodně, a to i v momentě, kdy zrovna nemá dostatek financí, dodává Vlček. Maximální bezúročné období se nejčastěji pohybuje mezi 50 a 55 dny, každá banka má přitom jiné podmínky. Pokud se klient rozhodne nesplatit během bezúročného období úvěrované prostředky, musí každý měsíc splatit alespoň určitou část úvěru, zpravidla jednu desetinu. Úroková sazba se pohybuje kolem 2 % p.m., resp. 24 % p.a. (tzn. měsíčně, resp. ročně). Zapomenete-li úvěr splatit, zaplatíte tak více než u kontokorentního úvěru, kde se roční sazba pohybuje mezi 12 a 18 %.

Vysoké úroky dopadnou i na toho, kdo prostě zapomene úvěr splatit během bezúročného období. A není to zas tak složité. Klient u Citi má vždy na splacení vyčerpané částky garantovaných 25 dní a k tomu období od výpisu k výpisu. Pokud tedy klient kreditní kartou zaplatí první den po výpisu, jeho bezúročné období pro tuto platbu je celkově 55 dní. Jak je blíží datum výpisu, beúročné období se zkracuje, připomíná Vlček.

Seznam asociací vydávající karty


Podíváme-li se na členění podle asociace, která kartu vydává, pak mezi nejznámější karetní společnosti patří Eurocard / Mastercard, Maestro a VISA. Dále karty emitují společnosti American Express, Japan Credit Bureau či Diners´ Club International. Dnes se ke kartě můžete dostat prakticky kdekoli, začínají je nabízet i mobilní operátoři.


Platba v obchodě


Použití platební karty v obchodě je velmi snadné a není třeba se ho vůbec bát. Platba je velmi praktická, protože s sebou nemusíte nosit vysokou hotovost. Karty akceptuje stále větší množství obchodů. Téměř bez výjimky jde o velká nákupní centra a luxusní obchody, ale už i menší obchůdky či lékárny začaly platební karty přijímat. Obchodník vámi předloženou kartu projede speciálním čtecím zařízením a vy jen podepíšete stvrzenku. Potom si obchodník podpis ověří pomocí karty, na které je podpisový vzor, a ještě zkontroluje číslo karty.

Někde se můžete setkat s přístrojem, který požaduje ještě před vyjetím stvrzenky zadání korektního PINu vaší karty. Toto opatření podstatně zvyšuje bezpečnost platby kartou.


Platba po internetu


Proces platby obvykle probíhá tak, že zákazník při placení na internetu vyplní do formuláře číslo karty, dobu její platnosti, popřípadě další údaje, které jsou přeneseny k obchodníkovi (pomocí kódovaného zabezpečovacího protokolu)  a posléze (rovněž se zabezpečím) do autorizačního střediska karet.

Alternativním postupem je, že údaj o čísle karty a době platnosti, případně další kontrolní informace zadává držitel karty do formuláře odesílaného přímo do autorizačního střediska a obchodník se je nedozví. Po autorizaci platby získá obchodník informace o jejím výsledku a v kladném případě je mu po odeslání zboží na účet převedena příslušná částka. Celý přenos je opět zabezpečován kódovacím protokolem.


Platnost karty


Kreditní karta, stejně jako debetní karta je většinou vydávána na dobu určitou. Tato doba se pohybuje zpravidla od jednoho do tří let. U karet, které vydávají přímo splátkové společnosti může být platnost karty neomezená. Pokud platnost karty vyprší, může si klient nechat vystavit novou. Některé společnosti ani na žádost o vystavení karty nečekají a vystaví klientovi automaticky kartu novou. Záleží na osobě klienta, případně na daném typu karty.


Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY