Vyskočil: Kdo si ISIC pořizuje, dobře ví, proč to dělá

16.03.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


ISIC karta je používaná ve více než 120 zemích světa a nabízí více než 42.000 různých slev a výhod. A právě o ISIC kartě jsme si povídali s Tomášem Vyskočilem, ISIC national managerem GTS ALIVE.


Tomáš VyskočilS Tomášem Vyskočilem, ISIC National Managerem GTS ALIVE,
jsme si povídali o ISIC kartě - o jejích výhodách a možnostech využití, o způsobech jak ji získat a řadě dalších zajímavostí týkajících se této oblíbené studentské karty. 

Dobrý den, můžete nám prosím krátce představit karty ISIC a ALIVE? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Karta ISIC, plným názvem International Student Identity Card je jediným mezinárodně uznávaným identifikačním průkazem studenta vydávaným a platným ve 120 zemích světa a dnes již nepostradatelným nástrojem každodenního života většiny českých studentů. Dříve byla známa především jako zelená kartička na levnější cestování, vstupné na hrady a zámky a na levnější cesty do školy vlakem. Za posledních pár let se z ní však stal široce akceptovaný multifunkční průkaz, který provází studenty doslova na každém kroku. ISIC je však pouze pro studenty, ale pokud už někdo nemá to štěstí jím být, je tady řešení v podobě modré karty ALIVE (IYTC) pro mladé do 26 let. Nemusíte studovat, stačí se vejít do věkového limitu. Rozsah a výše výhod a slev je obdobná jako u průkazu ISIC, i když studenti mají přeci jen o něco málo výhod navrch. Oba průkazy vydává světová organizace ISTC pod záštitou EU a UNESCO, v ČR je výhradním vydavatelem GTS ALIVE.

Ještě bych rád zmínil, že pro získání karty ISIC neexistuje věkový limit. Tedy alespoň směrem nahoru. Běžně se setkáváme i se 40-letými doktorandy s kartou ISIC. Spodní věková hranice je v podstatě dána tím, že kartu ISIC lze poprvé získat s nástupem do sekundárního stupně vzdělávání. Vyjímku tvoří pouze studenti víceletých gymnázií, kteří si mohou o kartu požádat již od 12 let.  Tady bych chtěl upozornit, že subjekty akceptující průkaz ISIC mohou určit věkový limit pro uznání slevy. Jedná se především o dopravce (letecké společnosti stejně jako městské dopravní podniky).

Tomáš Vyskočil se narodil roku 1977 v Praze. Ve společnosti GTS ALIVE s. r. o. pracuje od roku 2004 na pozici ISIC National Manager. Mezi jeho záliby patří rodina, cestování, pes a sport (lyžování, fotbal, tenis, badminton, bowling)

Jak ISIC a ALIVE karty fungují? Kde všude mohou studentům a mladým lidem pomoci ušetřit?

Především se snažíme sledovat potřeby studentů a nabízet ve spolupráci s partnery slevy tam, kde jsou třeba a kde je pro ně prostor. Je to například oblast sportu (síť lyžařských areálů, vodácké půjčovny a školy, fitness centra, specializované prodejny – snowboardy, kola, outdoor). Protože je zima, rád bych vyzdvihnul práve lyžařské areály, se kterými máme již několik let bezvadně fungující spolupráci. Držitelům karet ISIC a ALIVE jsou zde poskytovány slevy až ve výši 30 %! Například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn za denní permanentku zaplatíte místo 700 pouze 560 Kč, což znamená denní úsporu 140 Kč. A když pojedete na více dnů... A pokud zrovna není nálada na lyžování, můžete využívat slevy v oblasti zábavy (v létě největší letní hudební festivaly jako Rock for People, Colours of Ostrava, či Sázavafest, celoročně kina – multiplexy Village Cinemas, CineStar), levněji se najíst  v restauracích McDonnald’s, KFC, Paneria nebo skočit třeba do pizzerie na dvě pizzy za cenu jedné. S kartou ISIC je příjemné i například nakupování  knihkupectví (Beta Dobrovský, Neoluxor, Barvič a Novotný), obchody s oblečením (Lee/ Wrangler, Levi’s, Sunset Suits), výpočetní technikou (TS Bohemia, Mironet), ubytování v hotelích (síť OREA) a kempech, ale i výhody v oblastech jako jsou autoškoly, jazykové školy, předplatné časopisů a další... Je toho skutečně mnoho. Jen v České republice jsou slevy poskytovány na více než 1 800 místech. Celosvětově se pak bavíme o více než 42 000 slevách na všech kontinentech.

Za zmínku stojí také přístup bank, které studentům připisují při otevření zdarma vedeného studentského účtu prémii na pořízení průkazu ISIC ve výši 200 Kč.

Například u kreditních karet je zvykem, že v nich je zahrnuto cestovní pojištění, je něco podobného nabízeno i k ISIC kartám?

Ke kartám ISIC i ALIVE je možno sjednat si zvýhodněné celoroční cestovní pojištění v několika variantách s různou výší pojistného krytí. Cena pojištění se pohybuje v rozmezí 200 – 400 Kč dle zvolené varianty. Pojištění lze sjednat on-line přes portál Chytrepalice.cz nebo na pobočkách GTS Travel.

Jak se mladí lidé o jednotlivých výhodách dozvědí, jak je mohou čerpat?

K informování stávajících i potenciálních držitelů karet využíváme zejména vlastních komunikačních kanálů. Hlavním zdrojem informací jak pro držitele karet, tak pro zájemce o ně je oficiální informační portál www.isic.cz, obsahující kromě všech potřebných informací o kartách i aktualizovanou celonárodní databázi všech poskytovatelů slev řazených dle regionů a kategorií. Další významnou cestou ke studentům je ISIC e-mail klub, prostřednictvím něhož dnes získává aktuální zprávy ze světa ISIC více než 70.000 registrovaných členů. Z off-line medií bych vyzdvihl ALIVE magazín, který je distribuován přímo prostřednictvím univerzit a dostává se tak studentům přímo k rukám. V průběhu roku dále každoročně vydáváme Průvodce slevami a sezónní informační brožurky.

Jak a kde mohou studenti a mládežníci ISIC nebo ALIVE kartu získat?

V České republice je to asi 120 výdejních míst. Největším vydavatelem jsou veřejné vysoké školy, které od roku 1998 postupně akceptují  průkaz ISIC jako kombinovaný univerzitní průkaz studenta. Zpravidla se jedná o bezkontaktní čipový průkaz, který studentům umožňuje kromě čerpání výhod také identifikaci v prostorech VŠ, stravování v menze, přihlášení se k síti, kopírování a další služby v univerzitním kampusu.  Po vzoru 23 veřejných vysokých škol se přidávají i střední školy, kterým nabízíme s ohledem na jejich velikost  standardizované řešení v podobě čipové identifikační karty ISIC. Například v Praze toto probíhá pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy a do projektu je již zapojeno více než 80 středních škol. Mezi další vydavatele patří například dopravci (dopravní karta ISIC společnosti OSNADO nebo Plzeňská karta ISIC vydávaná Plzeňskými městskými dopravními podniky). Síť vydavatelů doplňují prodejní místa v podobě sítě ČD center, poboček GTS Travel, Student agency, cestovní kanceláře Neckermann a další. Zde je možné si pořídit i kartu ALIVE. Obě karty stojí 300 Kč, které se držitelům vrátí během několika použití.

GTS ALIVE, s.r.o., je oficiálním vydavatelem mezinárodních identifikačních průkazů studentů (ISIC), mládeže do 26 let (ALIVE) a pedagogické veřejnosti (ITIC) pro Českou republiku na základě pověření World Youth and Student Educational and Travel Confederation (WYSETC). GTS ALIVE je součástí skupiny GTS Group, která kromě ČR působí také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Do portfolia společnosti patří také cestovní služby pro studenty a mládež, které na českém trhu poskytuje již od roku 1991.

Proč se společnosti snaží prostřednictvím benefitních systémů ISIC a ALIVE karty oslovit právě studenty?

Ohlédnu-li se tři, čtyři roky zpátky, situace byla taková, že partnery jsme za účelem možné spolupráce kontaktovali skoro výhradně my. Dnes je situace taková, že se ve většině případů sami obchodníci obracejí na nás. Což je velmi příjemné a je to pro nás důkazem, že společnosti cítí v kartách ISIC a ALIVE potenciál. Slevový systém ISIC a ALIVE byl vždy postaven na výhodách pro všechny zúčastněné strany a je dobře, že to tak i obchodníci cítí. Většina společností dobře ví, proč si studenty prostřednictvím poskytovaných výhod předcházet. Jako zákazníci sice zrovna nemají k dispozici tolik finančních prostředků, jsou však například velice flexibilní. Navíc až vystudují a postaví se na vlastní nohy, budou pro obchodníky důležitými partnery a zákazníky. Naší velkou výhodou je, že se studenty a mladými lidmi máme možnost a umíme komunikovat. A efektivně dokážeme komunikaci zprostředkovat i našim obchodním partnerům. Prostřednictvím našich on-line i off-line medií inzerují své produkty a služby například mobilní operátoři, banky, letecké společnosti, výrobci a prodejci SW a HW a mnoho dalších. Všichni, pro které je tato cílová skupina zajímavá. Prostor v našich mediích nabízíme několika různými formami v rámci obchodní spolupráce s partnerem.

Jaké slevy studenti nejčastěji využívají?

Pravidelně aktualizované odpovědi studentů na tuto otázku jsou pro nás základním stavebním kamenem při tvorbě portfolia slev, které průkaz ISIC svým držitelům přináší. Ten, kdo si ISIC pořizuje, dobře ví, proč to dělá. Přesto je neustálé rozšiřování a zkvalitňování sítě poskytovatelů slev pro nás jakousi povinností. ISIC je postaven zejména na slevách a výhodách při běžných každodenních činnostech. Doprava, sport, knihkupectví, restaurace… abyste ušetřili, nemusíte dělat nic, co byste normálně neudělali. Kromě toho jsme zejména na základě podnětů studentů před třemi lety rozjeli sezónní projekty v podobě letních slev na hudebních festivalech a zimních v lyžařských areálech. Celkem se aktuálně jedná o více než 30 festivalů a 17 lyžařských areálů v ČR. A musím říct, že na tyto sezónní slevy je ze strany studentů obrovský ohlas. Na základě průběžných průzkumů o využívání karet ISIC a ALIVE dále víme, že nejvíce jsou ceněny například již zmiňované slevy v pizzeriích s nabídkou 2 jídel za cenu 1, slevy na sportovní a outdoorové vybavení a v knihkupectvích. Rezervy vidíme v dopravě, a proto se dlouhodobě  snažíme rozvíjet spolupráci s regionálními dopravci na bázi poskytování komerčních slev nad rámec studentského jízdného, jehož podmínky jsou pro studenty značně limitující a kromě cest do a ze školy je v podstatě nutí jezdit za plné jízdné, což je pro studenty značně nepříjemné.

Mohou majitelé ISIC karty, resp. ALIVE karty využít výhod (například slev) plynoucích z obou karet i v zahraničí?

120 zemí, více než 42.000 slev a výhod. A to mluvím pouze o slevách přímo (smluvně) vázaných na průkaz ISIC/ALIVE. Stovky tisíc dalších výhod student získá tím, že prostřednictvím mezinárodně akceptovaného průkazu ISIC/ALIVE prokáže svůj statut studenta/mládežníka. Slevy jsou různého charakteru, od sníženého jízdného v městské, národní či mezinárodní dopravě, přes zlevněné vstupy do památkových objektů a slevy v restauracích a ubytovacích kapacitách, až po slevy v obchodech, kinech či sportovních areálech. Kompletní seznam výhod v zahraničí najdou zájemci na www.isic.org

ISIC je mezinárodní kartou, lze tudíž srovnávat se zahraničím. Lze vysledovat nějaké výrazné diference mezi tím jak je používán či využíván v zahraničí a u nás?

Co se týče zahraničí, je takové srovnání poměrně jednoduché. Portfolio benefitů v jednotlivých státech je velmi podobné a v zásadě stále vychází z původní myšlenky cestovní karty. Slevy na cestování a ubytování, slevy na vstupy do muzeí a památek, či v restauracích, slevy na cestovatelské průvodce atd. U nás je to trochu jinak. Česká republika je oproti ostatním státům, snad vyjma Slovenska, velkým průkopníkem využitelnosti průkazů ISIC a ALIVE v každodenním životě po celý rok. Z cestovní karty se nám tak během posledních pár let podařilo pro studenty přetransformovat ISIC do karty „lifestylové“. Sport, kluby, kina, festivaly, restaurace, obchody… I díky tomu je Česká republika mezinárodní organizací WYSETC pravidelně vyhlašována jako země s nejkvalitnější sítí benefitů na světě. 

ISIC karta obsahuje řadu údajů u svém držiteli. Jaké informace jsou vlastně o držitelích karet ISIC karet shromažďovány a kdo (jaká firma) je shromažďuje?

ISIC je mezinárodně akceptovaný identifikační průkaz a jako takový má své náležitosti. Ochrana osobních údajů držitelů karet je pro GTS ALIVE s.r.o. i ISIC Association jednou z primárních priorit a proto je rozsah na kartě uvedených údajů minimem nezbytným pro jednoznačnou identifikaci držitele ve všech státech, kde je jako průkaz studenta akceptován. Jedná se o celé jméno a datum narození držitele a název vzdělávací instituce. Dále je na průkazu uvedena jeho platnost a sériové licenční číslo ISIC.

Údaje spravuje GTS ALIVE s.r.o. registrovaná jako správce údajů u ÚOOÚ, v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů. V případě veřejných vysokých škol, vydávajících kombinovaný průkaz studenta s licencí ISIC, jsou  data spravována přímo školami a GTS ALIVE s.r.o. a ISIC Association jsou předávána v nezbytně nutném rozsahu  pro účely verifikace držitelů, evidence a statistiky.

Jak jsou tyto informace využívány a kdo všechno se k nim může dostat? A jak jsou tato data zabezpečena proti ztrátě, zneužití nebo pozměňování údajů o držiteli?

Jak jsem řekl, data jsou shromažďována a spravována za účelem verifikace držitelů, evidence a statistiky. Kromě výše zmíněných subjektů a smluvních prodejců karet k nim nemá přístup žádná další strana. Co se týká zabezpečení osobních údajů, je při jejich správě postupováno plně v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů. V případě ISIC Association je postupováno v souladu se zákony EU. Ochrana je softwarového, hardwarového i procesního charakteru.

Děkuji za rozhovor,

Michal Ruml, Finance.cz

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ