ITIC - průkaz učitele s řadou výhod

10.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Karty ISIC a ALIVE jsou určeny studentům a mladým lidem. Sérii karet doplňuje ITIC, která je určena učitelům, a také skýtá svému držiteli celou řadu výhod.

Téma týdne: Slevové karty pro mladé


Karta ITIC je, podobně jako ISIC u studenta, jediným mezinárodně uznávaným identifikačním dokladem učitele. Plní funkci univerzálního profesního identifikačního dokladu, který svému držiteli kromě mezinárodního uznání statutu učitele přináší mimo jiné celou řadu výhod. Přesnou specifikaci, komu je průkaz určen naleznete na Finance.cz v příloze Student nebo na www.isic.cz.

Platí ve 120 zemích a představuje pro svého držitele slevy na více než 1200 místech v ČR – obchody, restaurace, vzdělávání, hudební festivaly, lyžařské areály, kulturní památky, při cestování - letenky, autobusové a vlakové jízdenky, hotely, kempy,… Stejně jako u karty ISIC je tu možnost výhodného celoročního cestovního pojištění do pojišťovny UNIQA.

Funguje tu také bezplatná non-stop poradenská linka ISIC Emergency Help Line (číslo je vždy uvedeno na kartě), kde operátoři poskytnou množství potřebných informací při cestování a využívání průkazu.


Kde získat kartu ITIC?


Dá se říci, že možnosti jak si pořídit průkaz ITIC jsou analogické k možnostem pořízení karty ISIC. V zásadě tedy existují tři způsoby:

  1. prostřednictvím školy - vybrané české veřejné vysoké školy a několik desítek škol středních používá čipovou kartu ITIC jako kombinovaný průkaz učitele, který kromě klasických výhod slouží k řešení praktických úkonů v rámci systému škol. Výhodou kombinovaného průkazu studenta s licencí ITIC je jeho cena a systém prodlužování platnosti jednoduchým zakoupením revalidační známky bez nutnosti vyřizování všech formalit potřebných k vystavení nové karty ITIC. Takovýto průkaz zůstává držiteli po celou dobu pracovního poměru na škole. Informace o cenách a podmínkách výdeje podá personální oddělení nebo výdejní centrum průkazů konkrétní školy. Další informace a aktuální přehled škol naleznete v příloze Student na Finance.cz.
  2. online - na adrese www.isic.cz/online je možno objednat kartu online. Stačí nahrát scan formuláře žádosti o průkaz ITIC, průkazu totožnosti a fotografii, a karta bude doručena poštou až domů.
  3. v prodejní síti - kartu ITIC vystaví kterékoli z prodejních míst po celé ČR.


Jak dlouho platí ITIC?


Platnost průkazu ITIC se stanovuje stejně jako je tomu u ISIC. Platí až 16 měsíců, resp. vždy od 1. 9. (začátek akademického roku) do 31. 12. roku následujícího. V praxi to znamená, že ať si kartu pořídíte kdykoli v období od 1. 9. roku jednoho do 31. 12. roku následujícího, platí vám vždy právě do 31. 12. toho roku následujícího. Platnost tedy není stanovena na 12 kalendářních měsíců od vystavení.


Náležitosti pro vystavení průkazu


K vystavení průkazu ITIC jsou samozřejmě nutné určité náležitosti. Pro vystavení v prodejní síti potřebuje žadatel následující:

  1. Kompletně vyplněná žádost o vystavení karty ITIC - formulář GTS potvrzený školou ne starší 2 měsíců. Potvrzená žádost musí obsahovat všechny předepsané náležitosti, především pak část týkající se potvrzení studia (přesný název školy, příp. fakulty, přesná adresa, razítko školy, jméno, funkce a podpis kompetentní osoby, datum vystavení potvrzení), podpis žadatele (bez podpisu nelze kartu vystavit). Toto potvrzení musí být originál formuláře, nikoliv jeho kopie.
  2. Doklad totožnosti – OP nebo cestovní pas
  3. Fotografie pasového formátu
  4. 300 Kč na uhrazení licenčního poplatku


Univerzitní průkaz učitele s licencí ITIC


Univerzitní průkaz učitele ITIC je kombinací průkazu ITIC a průkazu zaměstnance vysoké školy. Pokud pracujete na daných vysokých školách, tak svůj ITIC máte možnost získat přímo na škole jako čipovou kartu. Přehled vybraných vysokých škol, které tento průkaz vystavují naleznete na Finance.cz v příloze Student nebo na www.isic.cz.

Univerzitní ITIC slouží k identifikaci akademického pracovníka příslušné vysoké školy a je také jediný celosvětově uznávaný průkaz učitele. Je to multifunkční karta, která umožňuje vstupy do budov, do knihoven, stravovacích systémů, aplikace městské hromadné dopravy a jiné.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU