Nejvíce se obchoduje s ropou, zlatem a akciemi ČEZ.

25.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Třetím týdnem probíhá Investiční hra 2009 a kandidátů na výhru kilogramu zlata a mnoha dalších cen je stále mnoho. Konkurence je opravdu veliká - řady hráčů se neustále rozrůstají, aktuálně o výhru bojuje 18 tisíc účastníků.

Vítěz bude znám na konci května a při troše investičního štěstí to můžete být i vy, neboť vstoupit do hry na www.investicka.cz lze kdykoliv.


V akciích udává tempo RM-S a Xetra


Růst ceny zlata potěší většinu účastníků, neboť hodnota hlavní výhry – jeden kilogram zlata nebo ekvivalent v penězích, se začíná blížit hranici 600 tisíc Kč. Nejblíže výhře je momentálně hráč Cranes, který dosud zhodnotil své portfolio o 85 %. Základem jeho investic jsou akcie z české burzy RM-S a frankfurtské Xetry. S ohledem na výkyvy cen akcií však můžeme očekávat ještě napínavý boj. Cranes je hráčem z České republiky a přistupuje do hry na základě svého e-mailu na Seznam.cz.


V derivátech dominují ropa a indexy


Napínavá je i situace v kategorii derivátů. Vedoucí hráč Tomin aktivně obchoduje s ropou, stejně jako většina ostatních hráčů. V jeho hledáčku leadera pelotonu jsou dále futures na hlavní americké akciové indexy. Nezáleží ale jen na celkovém pořadí - pro účastníky jsou připravena i týdenní kola, ve kterých je důležité pouze zhodnocení v daném týdnu a šanci na výhru mají i ti, kterým se v počátcích nedařilo.


S čím se nejvíc obchoduje?


V první čtvrtině Investiční hry účastníci zrealizovali již 110 tisíc obchodů. Nejvyšší míru aktivity lze pozorovat u obchodů s ropou a zlatem. Z akciových titulů je aktivita nejvyšší u ČEZ a bankovních titulů ERSTE a Komerční banka.


Počet obchodů s jednotlivými akciemi a futures dle zemí účastníků

Název Slovensko Madarsko Polsko Česko Počet obchodů
CRUDE OIL 599 762 287 6214 7862
GOLD 663 514 287 6092 7556
ČEZ 191 19 19 4463 4692
ERSTE GROUP BANK AG 155 113 4 3620 3892
KOMERČNÍ BANKA 127 101 13 3281 3522
Celkový součet 9123 8180 3541 88484 109328

Z hlediska rozdělení objemu investic jsou již vidět určité národní preference. V Česku dominují investice do ČEZ a bankovních akcií. Velmi dobře si (a nejen zde) vedou i akcie Volkswagen. Naopak u polských účastníků patří mezi nejoblíbenější akcie obchodované na varšavské burze, zejména Bioton a PKO BANK POLSKI.


Přehled výše investic do jednotlivých akcií

Maďarsko Slovensko Polsko Česko
VOLKSWAGEN AG VOLKSWAGEN AG BIOTON ČEZ
KOMERČNÍ BANKA ČEZ Index Dow Jones VOLKSWAGEN AG
Index Dow Jones KOMERČNÍ BANKA PKOBP KOMERČNÍ BANKA
CITIGROUP INC ERSTE BANK KGHM ERSTE BANK
ERSTE BANK TELEFÓNICA O2 C.R. ČEZ PHILIP MORRIS ČR


Pro připomenutí...


Hra je rozdělena na dvě části. Každý soutěžící dostane k dispozici virtuální milion korun, který může investovat do vybraných českých i zahraničních akcií. Pro zkušenější hráče, kteří vyhledávají více adrenalinu, je připraveno 50 000 USD, s nimiž si lze vyzkoušet obchody s deriváty US futures.

Ceny akcií kopírují reálný stav na burzovním trhu v ČR (RM-SYSTÉM), Varšavě, Frankfurtu nebo USA. V době finanční krize si tak každý může otestovat své obchodní schopnosti a získané zkušenosti pak výhledově zúročit při reálném investování.

Celkovým vítězem se stává ten, kdo v době od 1. dubna do 31. května 2009 na akciovém trhu nejvíce zhodnotí přidělený milion korun. Mimo to bude vyhlašován také nejúspěšnějšího investor každého týdne. Pro vítěze týdenního kola jsou v kategorii akcie i deriváty připraveny digitální fotoaparáty v hodnotě 5 tisíc Kč.

 


Co můžete získat?

 

1. cena - akcie

Kategorie akcie


1. místo: 1 kilogram puncovaného zlata a další ceny (výherce si může vybrat mezi fyzickým dodáním zlaté cihly nebo proplacením výhry ve finančních prostředcích).


1. cena - deriváty

Kategorie deriváty


1. místo: zájezd Exotika od Eso Travel pro dvě osoby v hodnotě 100 tis. Kč a další ceny.

Princip hry, její pravidla a další informace získáte na www.investicka.cz


Autor článku

Jiří Vodička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE