Připravte se na důchod II.

28.05.2009 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Výpočet důchodu je komplikovaná věc. Ale většina z nás se důchodu jednou dočká a pak je dobré vědět, jak se nám vypočítá náš budoucí příjem.

Téma: Připravte se na důchod


Základem výpočtu důchodu je roční vyměřovací základ, který získáme vynásobíme-li vyměřovací základ (jednoduše naše příjmy v daném roce) koeficientem nárůstu všeobecného vyměřovacího základu. Tento roční vyměřovací základ pak vydělíme rozdílem počtu kalendářních dnů za daný rok a počtem vyloučených dnů a vynásobíme číslem 30,4167 (to je průměrný počet dní v kalendářním měsíci). Výsledkem je osobní vyměřovací základ, který se dále redukuje. Do první redukční hranice se počítá celý, rozdíl nad první redukční hranicí ve výši 30 % a rozdíl nad druhou redukční hranicí ve výši 10 %. Takto redukovaný osobní vyměřovací základ je brán jako výpočtový základ, který vstupuje do finálního vzorečku pro výpočet důchodu.

Starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Procentní výměra se vypočte tak, že vynásobíme dobu pojištění v letech koeficientem 0,015 a výpočtovým základem. Starobní důchod jako součet základní a procentní výměry se může dále upravovat, pokud jdeme do důchodu před dosažením důchodového věku nebo když pracujeme i po dosažení tohoto věku. 


Vyměřovací základ – aby toho nebylo málo …

…vyměřovací základ není tak jednoduché definovat. Pro výpočet starobního důchodu za dobu po 31. 12. 1995 je vyměřovacím základem vyměřovací základ pro stanovení pojistného na sociální pojištění a příspěvku na státní politiku a za dobu před 1. 1. 1996 hrubý výdělek stanovený pro účely důchodového zabezpečení. To znamená, že všechny příjmy, ze kterého odvádíte pojistné (viz výše), vstupují do výpočtu důchodu. V případě, že z příjmů neplatíte pojistné, pak do výpočtu nevstupují.


Využijte naši kalkulačku výpočtu starobního důchodu.

Rozhodné období

Osobní vyměřovací základ počítáme za tzv. rozhodné období. V případě přiznání důchodu do roku 2016 (včetně) počíná rozhodné období kalendářním rokem 1986 a končí kalendářním rokem bezprostředně předcházejícím roku, ve kterém se přiznává důchod.

Po roce 2016 bude rozhodné období stanoveno v rozsahu 30 kalendářních roků bezprostředně předcházejících roku přiznání důchodu. Do rozhodného období se nezahrnuje rok, ve kterém pojištěnec dosáhl 18 let věku a kalendářní roky předcházející.


Informativní list důchodového pojištění

Pro samotný výpočet tedy potřebujeme znát vyměřovací základy v jednotlivých letech rozhodného období, počet let doby pojištění a vyloučené doby. To vše najdeme v tzv. osobním informativním listě důchodového pojištění, o který lze požádat Českou správu sociálního zabezpečení podle § 40a zákona č. 582/1991 Sb. (Odbor správy údajové základny). Toto právo může každý využít jednou za kalendářní rok.

Informativní list obsahuje přehled dob důchodového pojištění a za dobu od roku 1986 přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob, které jsou v evidenci příslušného orgánu sociálního zabezpečení. Informativní list by měl přijít do 90 dnů ode dne doručení jeho žádosti.


Vyplácení důchodu

Velmi důležitý je i způsob vyplácení důchodu. Můžeme se rozhodnout mezi čtyřmi způsoby - v hotovosti prostřednictvím pošty, bezhotovostně na účty u peněžních ústavů, poštovními poukázkami nebo hromadným poukazem do zařízení sociální péče. Důchod je možné vyplácet i do zahraničí. Pak se nabízejí tři způsoby - výplata důchodu na adresu v cizině, výplata důchodu na účet příjemce u peněžního ústavu (banky) v cizině nebo výplata důchodu na účet příjemce důchodu (účet manžela/manželky) v České republice.

Pokud se něco změní ohledně trvání nároku na dávku, její výši a výplaty, pak je poživatel důchodu nebo jiná oprávněná osoba povinna ohlásit tyto změny ČSSZ do 8 dnů. Jiné je to v případě změny trvalé adresy bydliště při současné výplatě prostřednictvím pošty. V tomto případě požádá příjemce důchodu kteroukoliv poštu a pošta následně ohlásí tuto změnu ČSSZ.


Souběh více druhů důchodů

Pokud současně splníte podmínky nároku na výplatu starobního, plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu, bude vám vyplácen pouze jeden důchod, a to vyšší. Pokud budou oba ve stejné výši, pak ten, který si zvolíte. Tím se vyvrací domněnka, že pro poživatele invalidního důchodu je riziko žádat při dovršení důchodového věku o starobní důchod.

Pokud současně splníte podmínky nároku na výplatu starobního, plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu a na výplatu vdovského nebo vdoveckého důchodu anebo sirotčího důchodu, pak se vyplácí nejvyšší důchod v plné výši a z ostatních důchodů se vyplácí polovina procentní výměry.


Souběh starobního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti

Důchodce, který pobírá starobní důchod po dosažení důchodového věku, má možnost si ještě k tomuto důchodu si přivydělat výdělečnou činností. Mimo výplaty důchodu, tedy může i nadále vykonávat výdělečnou činnost na základě pracovněprávního vztahu či podnikat.

Podmínkou ovšem je, že v případě výdělečné činnosti na základě pracovněprávního vztahu, musí být tento sjednán na dobu určitou, nejdéle však na dobu jednoho roku.

V případě výdělečné činnosti při současném pobírání starobního důchodu nevzniká nárok na přepočet důchodu v důsledku "přesluhování".

Jiná situace je v případě, kdy je vyplácen předčasný starobní důchod, tj. starobní důchod před dosažením důchodového věku. V tomto případě výplata starobního důchodu nenáleží a to až do dosažení důchodového věku, pokud je vykonávána výdělečná činnost zakládající účast na důchodovém pojištění nebo je poskytována  podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci. Po dosažení důchodového věku platí již podmínky uvedené výše.


Další článkyPřipravte se na důchod I. 

Připravte se na důchod III.

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY