Vyřizujeme kartu ISIC

18.09.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průkaz ISIC může získat jednoduše řečeno každý student. Jak ji získat a co je k tomu potřeba vám napoví tento článek.

Téma týdne: ISIC usnadňuje studentům život


Nejznámější a nejpoužívanější je průkaz ISIC (International Student Identity Card), který otevírá cestu k více než 1800 slevám u nás a dalším 42000 slevám ve více než 120 zemích světa. V České republice jsou k dostání také další karty, které ovšem nemají zaručené pokrytí po celém světě nebo jsou omezeny věkem, či způsobem použití. Mezi ně patří např. karta EURO<26 nebo hostelová karta IYHF. Nevýhodou těchto karet je především nutnost navštívit kamenný obchod, aby byla sleva uplatněna.


Co je to vlastně karta ISIC?


Připomeňme si ještě, co vlastně průkaz ISIC nabízí. ISIC je nástrojem k prokázání statusu studenta a čerpání slev po celém světě. To ocení jak vysokoškoláci, kteří s běžnými studentskými průkazy či indexy v zahraničí jen velmi těžko obstojí, tak středoškoláci, na které v tomto ohledu zase nepamatuje školský zákon, a studentské průkazy jim ve většině případů školami nejsou vůbec vydávány.

ISIC tak lze směle považovat za studentova nepostradatelného pomocníka v každodenním životě. Lze s ním čerpat tisíce slev, jako kombinovaný průkaz studenta je multifunkčním nástrojem k využívání mnoha služeb ve škole, k cestování nachází využití jako čipová dopravní karta, a mnozí studenti s kartou ISIC v podobě UNIkarty (platební karta Maestro) od Komerční banky dokonce již i platí. Co všechno průkaz ISIC v sobě skrývá se můžete dočíst v předcházejícím článku „Co nabízí průkaz ISIC?“.


Kdo si může kartu ISIC pořídit?


ISIC je určen pro studenty, přesněji tedy kartu ISIC může získat každý, kdo je studentem SŠ, učiliště, VOŠ a VŠ. Dále pak student jednoletých pomaturitních kurzů cizích jazyků a dalších oborů s denní výukou.

Dolní věkový limit není specifikován věkem, ale typem školy, na které žadatel studuje. Na kartu ISIC má student nárok od nástupu do sekundárního stupně vzdělávání. Studenti víceletých gymnázií mohou kartu získat již od 12 let. Pro tuto kartu neexistuje horní věkový limit, což je významné plus pro všechny „věčně mladé“ studenty. Podmínkou je tedy řádné studium v denní, resp. prezenční formě, držitelem ISIC tak může být např. čtyřicetiletý doktorand. Při splnění výše uvedených podmínek jej lze získat v jakémkoliv věku.


Co když nejsem student?


Studenti kombinovaného studia si mohou pořídit kartu ALIVE, která nabízí obdobné využití, jako ISIC. Ta je připravena také pro nestudenty mladší 26 let. Učitelé mají možnost pořídit si průkaz ITIC. Více o těchto dalších průkazech se můžete dočíst v článcích „ALIVE - slevy pro mladé“ a „ITIC - průkaz učitele s řadou výhod“ nebo na našich stránkách v sekci Student.


Jak se dostat ke kartě ISIC


Pro vystavení karty jsou potřeba čtyři důležité věci:

  • žádost potvrzená školou (ne starší 2 měsíců)
  • průkaz totožnosti
  • fotografie
  • 300 Kč na úhradu poplatku

 

Pokud si student objedná průkaz přímo ve své škole, může uspořit nejen finanční prostředky za pořízení nové karty a novou fotografii, ale též čas, neboť si nebude muset každý rok znovu a znovu vyběhávat potvrzení o studiu. Vše lze jednoduše a rychle vyřešit přímo ve škole. Touto cestou lze navíc průkaz ISIC získat za zvýhodněných cenových podmínek.

 


ISIC můžete získat i on-line


V zásadě existují tři cesty, jak a kde si pořídit kartu ISIC – ve škole, on-line nebo v prodejní síti. Pokud si o průkaz ISIC nemůžete zažádat přímo na své škole a využít tak výhodnějších podmínek, je možné navštívit některé z prodejních míst. Seznam škol i prodejních míst naleznete na internetu. Nově můžete využít i pohodlného objednání průkazu on-line přes www.isic.cz/online. Stačí nahrát scan formuláře žádosti o průkaz ISIC, průkazu totožnosti a fotografii. Průkaz vám bude doručen do týdne od zaplacení. Více o kartě ISIC si můžete přečíst v článku „ISIC - pro studenty už téměř nepostradatelný“ nebo na našich stránkách v sekci Student.

Přečtěte si také spoustu zajímavých informací týkajících se nejen karty ISIC v interview s Tomášem Vyskočilem, ISIC National Managerem GTS ALIVE „Vyskočil: Kdo si ISIC pořizuje, dobře ví, proč to dělá“.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU