Studentům stát přestává platit sociální pojištění

02.12.2009 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Studentům stát přestane uznávat účast na důchodovém pojištění, doba studia totiž nebude od 1. ledna příštího roku náhradní dobou pojištění, která se dnes počítá pro nárok na důchod, ačkoli studenti neodvádějí žádné pojistné.

Novela zákona o důchodovém pojištění zavádí celou řadu nepopulárních, nicméně potřebných změn. Například zvyšuje důchodový věk až na 65 let a potřebnou dobu pojištění až na 35 let (více v článku Starobní důchody v roce 2010 - správný odchod do důchodu). Vůbec 1. leden 2010 bude v důchodové oblasti malým přelomovým bodem, protože se mění i zákonná úprava invalidních důchodů, částečný a plný invalidní důchod skončí a začne fungovat systém třístupňové invalidity (více v článku Invalidní a vdovské důchody v roce 2010).

Studenty důchodové záležitosti příliš nezajímají, maximálně si uzavřou penzijní připojištění a to jim stačí. Ale od 1. ledna příštího roku začne platit jedna velmi důležitá novinka. Totiž že doba studia přestane platit jako náhradní doba pojištění, tedy že se doba studia už nebude započítávat do doby pojištění pro vznik nároku na starobní důchod.


Jak tomu bylo dříve

Před rokem 1996 byla doba studia po skončení povinné školní docházky do dosažení 18 let věku dobou pojištění (započítávala se v plné výši a rovněž měla vliv na výši důchodu) a dalších nejvýše šest let studia náhradní dobou pojištění (započítávala se v poměrné výši 80 % jen pro vznik nároku). Po roce 1995 se započítávalo pouze těch nejvýše šest let po dosažení věku 18 let, opět jako náhradní doba pojištění. Studenti, kteří studovali například magisterské studium o rok déle, tedy šest let, si přišli na zhruba pět let pojištění, kdy za ně platil pojistné stát. Pokud to porovnáme s dobou pojištění 25 let, která je povinná při odchodu do důchodu před rokem 2010, tak tato doba studia let je vlastně pětina potřebné doby pojištění.

Čerství absolventi ale nemusí panikarřit, náhradní doby pojištění získané před rokem 2010, se budou hodnotit podle dosavadních pravidel. Studenti, kteří začali studovat před rokem 2010 a skončí po něm, tak budou hodnocení podle dvou systémů.

Z naší diskuze: „Asi tento stát nepotřebuje vzdělané lidi. Během studia sice student neodvádí pojištění, ale po absolvování VŠ by měl mít vyšší mzdu a také z ní více odvádět. Asi by bylo vůbec nejlepší náhradní doby zrušit a nepočítat ani mateřskou, dobu evidence na úřadu práce, základní vojenskou službu, dobu nemoci…„

Studenti v roce 2010 a později se ale musí rozhodnout – buď se spolehnou, že těch 35 let získají po absolvování studia, nebo začnou přemýšlet o své budoucnosti s tím, že se dobrovolně přihlásí k účasti na důchodovém pojištění. Studium po roce 2009 bude tzv. kvalifikovaným důvodem k této účasti, tedy nepočítá se do celkového omezení maximálně 10 let dobrovolné účasti.


Proč bych se měl účastnit

Hlavním důvodem není doba pojištění, tedy oněch 35 let, hlavním důvodem je výše důchodu. Náhradní doby pojištění totiž vstupují i do výpočtu důchodu, některé v plné výši, doba studia pouze (ale přece) v poměrné výši 80 %.


Kolik mě to bude stát

Studenti si samozřejmě mohou spořit, kolik chtějí, ale protože motivem bude nejspíš účast na pojištění jako taková, mohou platit pojistné v minimální výši. Pro rok 2010 činí nejnižší měsíční pojistné 1 660 Kč, tj. 28 % z částky odpovídající jedné čtvrtině průměrné mzdy platné v roce 2010. Pojistné se potom platí za jednotlivé celé kalendářní měsíce.


Jak se mohu přihlásit

Na stránkách České správy sociálního zabezpečení jsou vystavené přihlášky k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění. Zatím jsou k dispozici pouze verze pro letošek, tedy 89 320 3 a 89 321 3. Pokud se přihlásíte, nezapomeňte se také odhlásit, například až skončíte školu a nastoupíte do zaměstnání. Odhlášku z účasti na důchodovém pojištění jste povinni podat do 8 dnů, kdy přestaly platit podmínky této účasti. Pokud dojde k zániku důvodu dobrovolného pojištění, ale vy se chcete účastnit z jiného důvodu, jste povinni podat odhlášku z tohoto pojištění a současně podat přihlášku k dobrovolnému pojištění z jiného důvodu. Rovněž jste povinni hlásit změnu údajů uvedených na přihlášce k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY