Speciál O OBORECH: Evropská hospodářská, správní a kulturní studia

19.12.2009 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Evropská unie nám svými směrnicemi i dotacemi mění některé stránky života, zároveň plní titulky novin. Výraznou měrou však zasáhla i do vysokoškolství, zejména poptávkou po odbornících, kteří se orientují ve složitých vnitřních záležitostech Unie a jsou vzdělaní v právu, ekonomii i evropských regionech. Vzdělání v těchto oblastech svým absolventům nabízí právě obor Evropská hospodářská, správní a kulturní studia.

Náplň studia
Příbuzné obory Evropská hospodářská, správní a kulturní studia a Evropská kulturní studia reagují na rostoucí potřebu profesionálů v Evropské unii a připravují na práci v jejich institucích - školí tedy budoucí bruselské úředníky.

Realizace studia
Bakalářský studijní program s názvem Evropská hospodářská, správní a kulturní studia nabízí Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity (ve spolupráci s Právnickou a Filozofickou fakultou), magisterské navazující studium pak Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni.

Předměty
Jak už napovídá název, klíčovými jsou kurzy orientované na ekonomii, správu a kulturu evropských regionů - studenti se seznámí s ekonomickými předměty, hospodářskou politikou i právem. V hodinách důkladně poznají všechny aspekty integračních procesů i řízení institucí veřejné správy. Stanou se "odborníky na Evrospkou unii". Důležitá je proto znalost nejužívanějších úředních jazyků, kterými hovoří členské země, proto se zde intenzivně vyučuje - angličtina, francouzština i němčina. Celkový přehled předmětů najdete zde.

Výuka
Jelikož se přednášky a semináře konají na Ekonomicko-správní, Filozofické a Právnické fakultě, student si během výuky trochu zaběhá - ale fakulty se snaží vycházet vstříc a nevypisovat překrývající se předměty. Ekonomické předměty jsou společné i pro ostatní ekonomické obory, na Právnické i Filozofické fakultě je speciální výuka, kde studenty z oblastí správní a kulturní učí jen ty informace, které souvisejí s evropskou integrací. Jedno varování - díky tomu, že se jedná o mladý obor, se struktura povinných předmětů průběžně malinko mění i za pochodu.

Uplatnění absolventů
Jak už bylo zmíněno výše, "absolventi díky odbornému obsahu oboru splňují požadavky na vysoký profesionální pro?l pracovníků pracujících přímo v evropských integračních strukturách", píší přímo stránky oboru a studentka Julie Patočková to potvrzuje: "Naše fakulta by nás ráda viděla přímo jako úředníky v Bruselu."

Přijímací zkouška
Studenti se zájmem o bakalářské studium absolvují testy TSP a jazykový test z angličtiny či němčiny, sami si jazyk zvolí podle toho, zda se budou při studiu specializovat na anglicky mluvící či německy mluvící oblast. Uchazeči o magisterské studium složí zkoušku formou písemného testu, který obsahuje otázky z filozofie, historie, kulturní a sociální antropologie, politologie a dějin a teorie umění (literatury, malířství, sochařství, architektury a filmu).

Názor studenta
"Vybrala jsem si tento obor především kvůli širokému okruhu studia. A hlavně proto, že se v průběhu studia můžu zaměřit na to, co mě baví nejvíc a dále po skončení studia se v této oblasti uplatnit. Líbí se mi také, že nás ekonomicko-správní fakulta nepřipravuje jen z teoretického hlediska, ale už během studia se nás snaží zaučovat i prakticky. Náš obor má povinné studium dvou evropských jazyků a jako volitelný předmět si můžeme zvolit půlroční stáž v instituci EU." - Julie Patočková, studentka druhého ročníku


Zdroje:
www.ff.zcu.cz
www.econ.muni.cz



Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Martina Pelcova