POROVNÁNÍ OBORŮ: Radiologický asistent

29.12.2009 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


V současném dynamicky se rozvíjejícím zdravotnictví jsou stále žádanější odborníci, kteří dokážou obsluhovat složitou, drahou techniku a pracují na mezinárodní úrovni. Radiologický asistent je jedním z oborů, které tento potenciál mají.

Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta zdravotnických věd

Charakteristika oboru
Fakulta realizuje jednooborové tříleté bakalářské prezenční i kombinované studium v rámci programu Specializace ve zdravotnictví. Zájemci o studium mohou očekávat především blokovou výuku s důrazem na samostatnost a práci s cizojazyčnou literaturou.

Požadavky k přijímací zkoušce
Uchazeč musí pouze úspěšně absolvovat písemný test s 25 otázkami z chemie, 50 otázkami biologie a 25 otázkami z fyziky. Jedná se o test s mnohačetnými odpověďmi.

!!!Zájemci o studium se mohou zúčastnit přípravných kurzů z biologie, chemie a fyziky. Přihlášky je třeba odevzdat do 20. ledna 2010.

Šance na přijetí: 32 % (rok 2009)

Více informací: Podrobnosti k oboru

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta

Charakteristika oboru
Na Jihočeské univerzitě můžete tento obor studovat v rámci programu Specializace ve zdravotnictví jako tříletý bakalářský prezenční i kombinovaný obor. Předpokládaný počet přijatých uchazečů je 20 pro prezenční 20 pro kombinované studium.

Požadavky k přijímací zkoušce
Uchazeči skládají písemný test z biologie (40 otázek) a fyziky (30 otázek) na úrovni gymnaziálního učiva a všeobecné informovanosti včetně zdravotnické problematiky (30 otázek). Je možné i přijetí bez přijímacích zkoušek, a to na základně studijního průměru ve všech předmětech a ve fyzice.

Šance na přijetí: 95 % (rok 2009)

Více informací: Informace o oboru, přijímacích zkouškách a seznam doporučené literatury

Ostravská univerzita v Ostravě, Fakulta zdravotnických studií

Charakteristika oboru
Ústav zobrazovacích metod při Fakultě zdravotnických studií umožňuje tříleté bakalářské prezenční i kombinované studium.

Požadavky k přijímací zkoušce
K přijetí ke studiu musí uchazeč úspěšně absolvovat test Obecných studijních předpokladů (NSZ Scio) a zároveň se zúčastnit ústního motivačního pohovoru, kde je mimo jiné testována i úroveň práce s počítačem či cizojazyčnou literaturou. V úvahu se berou také dosavadní studijní výsledky.

Šance na přijetí: 28 % (rok 2009)

Více informací: Více o oboru

Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta

Charakteristika oboru
Masarykova univerzita nabízí jednooborové tříleté bakalářské, pouze prezenční studium v rámci programu Specializace ve zdravotnictví. Podle odhadů bude přijato asi 35 uchazečů.

Požadavky k přijímací zkoušce
Zkoušky mají formou písemného testu z fyziky a biologie v rozsahu středoškolského učiva, celkem 80 otázek s pouze jednou správnou odpovědí.

Šance na přijetí: 32 % (rok 2009)

Více informací: Podrobnosti o oboru

Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií

Charakteristika oboru
Na Katedře záchranářství a technických oborů je umožněno tříleté bakalářské, pouze prezenční studium.

Požadavky k přijímací zkoušce
Uchazeč musí absolvovat písemný test z biologie člověka. Maximálně je možné získat 50 bodů, minimální hranice je 20 bodů.

Šance na přijetí: 28 % (rok 2009)
Dny otevřených dveří: 21. 1. 2010 (14 - 18 hod), 23. 1. 2010 (8 - 13 hod)

!!! Zájemci o studium mohou navštěvovat přípravný kurz k přijímacímu řízení.

Více informací:Více o oboru

Pozor
!!! U kombinované formy studia musí uchazeč většinou doložit, že již má oprávnění k vykonávání povolání v daném oboru (tzv. registraci), v opačném případě musí vykonat časově poměrně náročnou praxi nebo zvolit prezenční formu studia.
!!! K přihlášce na tento obor může být vyžadováno lékařské potvrzení o schopnosti dané povolání vykonávat.
!!! Obor je možné studovat také na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, pro rok 2010 však nebudou přijímáni žádní uchazeči.

Zdroj k šancím na přijetí: Ústav pro informace ve vzdělávání



Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Andrea Beláňová