Vysoká za dva roky? V Británii možná ano

30.12.2009 | , VysokéŠkoly.cz
STUDENT


 

Britská vláda se rozhodla drasticky omezit výdaje na vysoké školství, což možná povede k zredukování výuky univerzit ze tří na dva roky, napsal včera Gary Eason z BBC. Redukci délky studia navrhl britský politik Peter Mandelson jako úsporné opatření, které zároveň umožní vystudovat více studentům.

Také v Česku některé univerzity umožňují díky flexibilnmu rozvrhu ukončit pilnějším studentům bakalářský stupeň už za dva roky. Standardní doba studia je však tři roky, možné je bez poplatků studovat i rok déle.

Anglie není jedinou zemí, která se potýká s nedostatkem peněz pro vysoké školství. Kvůli nižší finanční pomoci vlády proběhlo v průběhu podzimu několik nepokojů na italských a francouzských univerzitách. Nejvyhrocenější byla situace v Rakousku, kde nepokoje kvůli škrtům státu pokračovaly několik týdnů. "Peníze do vzdělání, ne do bank," bylo jejich heslem.

Podle studentů stojí za finančními škrty snaha vlád komercionalizovat vysoké školství. Nižší rozpočet zhorší kvalitu výuky, což se může stát argumentem pro vstup soukromých investorů. To by s sebou pravděpodobně přineslo cenovou diferencializaci škol a nerovné šance studentů z různého sociálního prostředí dostat se na kvalitní, avšak drahou univerzitu.

Požadavky stávkujících se soustřeďují na to, aby vysoké školy nebyly podřízeny poptávce trhu a staly se tak "jen výcvikovým centrem firem a místem jejich profitu". Protestující studenti požadují nadále bezplatné kvalitní vzdělávání pro každého.

Zdroj:
stránky BBC (o škrtech bristké vlády)
www.csaf.cz (o komercionalizaci školství)
www.blisty.cz (o rakouských nepokojích)












Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Martina Pelcova