V Plzni vznikl nový obor zaměřený na regionální hudbu

04.02.2010 | , VysokéŠkoly.cz
STUDENT


 

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni otveře v akademickém roce 2010/2011 nový bakalářský obor, který se v rámci studia Popularizace a organizace hudební kultury zaměří mimo jiné na kulturní historii Plzeňska, ale i sousedního Bavorska.

Specifikem studia je vedle vzdělávání v oblasti české i světové hudební kultury a teorie hudby také získání poznatků o hudebních tradicích i současnosti hudební tvorby v plzeňském a bavorském regionu. Z toho důvodu bude v rámci studia kladen důraz i na jazykovou připravenost budoucích absolventů. V posledním ročníku budou navíc některé přednášky vedeny v němčině.

Absolventi oboru se však při následném hledání práce nemusí omezovat pouze na region Plzeňska nebo Bavorska. "V oblasti studijní náplně jsou také směry, které umožní budoucím organizátorům hudebního života pohybovat se i jen v českém prostředí bez ohledu na kraj a region. Zaměření k bavorské oblasti je prvkem, který tak trochu přináší našemu novému studijnímu oboru jeho jedinečnost a tím samozřejmě i konkurenceschopnost vůči dalším fakultám a katedrám, které mají podobné studijní zaměření," potvrzuje vedoucí Katedry hudební kultury Jiří Bezděk. "Chceme však také, aby dalšími kontakty se i náplň studia a jeho zaměření dále specializovala, a očekáváme i podněty zvenčí, za které budeme velmi vděční. Velká část pedagogů naší katedry se na organizaci koncertů podílí v mnoha směrech."

Důležitost "regionálního" zaměření při vzdělávání budoucích odborníků se podle Bezděka projevuje v několika rovinách. "Regionální kultura má svá nezaměnitelná specifika, která jsou dána například menší nabídkou než třeba v hlavním městě, což se mnohdy odráží ve zcela odlišném klimatu vztahu člověk a kultura." Další motivací pro vznik oboru byla podle něj i ochrana kulturního dědictví a specifik regionální kultury. "Myslím si, že vše toto na západě Čech známe a že můžeme budoucím studentům v tomto smyslu mnohé objasnit," dodává vedoucí katedry.

Do oboru bude letos přijato asi 20 studentů, a to na základě celostních zkoušek konaných v rámci Scio. Na žádnou z nich se přitom nebude klást větší důraz. "Scio testy budou hodnoceny jako celek, neboť všechny jejich aspekty jsou pro daný obor uplatnitelné," podotýká Bezděk. Hudební talent nebo znalost hry na hudební nástroj se při přijímání studentů posuzovat nebudou. Po ukončení bakalářského studia bude možné pokračovat i v magisterském cyklu.

Více informací o novém oboru najdete na stránkách Katedry hudební kultury PFE ZČU.

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá