Nový web radí studentům, jak vyjít s financemi

07.03.2010 | , VysokéŠkoly.cz
STUDENT


 

Expertní tým působící v rámci "Individuálního projektu národního Reforma terciárního vzdělávání" (který aktuálně zaštiťuje dva projekty - Reformu terciálního vzdělávání a Reformu finanční pomoci studentům) spustil nové internetové stránky. Jejich prostřednictvím chce pomoci studentům lépe se orientovat ve světě financí. "Organizačně je tento expertní tým zařazen do struktur ministerstva školství, nicméně svoji činnost může vyvíjet názorově nezávisle, a nevyjadřuje tedy nutně oficiální postoj ministerstva," podotýká hlavní odborný garant projektu Jakub Fischer. Stránky jsou určeny nejen pro studenty, ale i pro uchazeče o studium, rodiče studentů a uchazečů o studium, odborníky a zájemce z akademické obce, avšak oslovit chtějí i novinářskou obec a širokou veřejnost.

Co na webu najdete
Cílem webu je podle jeho autorů nabízet zejména aktuální informace o připravované reformě finanční pomoci studentům vysokých škol. Stránky proto nabízejí nejrůznější analýzy, studie a prezentace dotýkající se této reformy, ale také třeba stěžejní informace o výchozím dokumentu pro přípravu reformy terciárního vzdělávání v ČR, tzv. Bílé knize, aj. Mimoto tu ale najdete i nejrůznější články, rozhovory, kalkulačku či poradnu, přehled současných studentských bankovních produktů a další užitečné informace. Zvláštní pozornost je tu věnována také například informacím o možnostech prolomení věkové hranice 26 let u studentů vysokých škol.

Studium bez bariér
Protože snahou jejich autorů je zejména odstranění bariér v přístupu k vysokoškolskému vzdělávání, a to nejen bariér ekonomických a sociálních, ale také těch, se kterými se potýkají handicapovaní studenti, je jedna z rubrik stránek věnována i "Fóru odborníků z praxe, handicapovaných studentů a jejich rodičů".
Další diskuse a výměna názorů na téma vysokoškolských reforem probíhá také na stránkách sociální sítě Facebook, přičemž ty nejzajímavější podněty a dotazy, které se v tamní komunikaci objeví, budou pravidelně zveřejňovány právě i na stránkách finanční pomoci studentů.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá