Zjednodušte si výpočet daně z příjmů

09.03.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Finance.cz přináší nový způsob, jak vyplnit přiznání k dani z příjmů a přehledy o příjmech a výdajích pro podnikatele.

Daně jsou něčím, co bychom nejradši neřešili. Pokud se ale chceme vyhnout nepříjemnostem, zvýšení daňové povinnosti a úrokům z prodlení, pak bereme daně vážně a přiznání podáváme včas. Vyplňovat formuláře lze přitom možné několika způsoby. Můžete si vyzvednout nebo vytisknout přiznání a s pokyny v ruce vyplňovat řádky vlastní rukou a výsledky si pak zkontrolovat v daňové kalkulačce. Dále je možné stáhnout daňové přiznání ve formátu xls a vyplnit tento formulář. A nebo využít novou interaktivní aplikaci daně z příjmů a pojistného na důchodové a zdravotní pojištění.


Formuláře v Excelu

Daňová přiznání v excelu jsou na portálu Finance.cz už tradicí. Tyto formuláře mají přednastavené funkce, ovládací prvky (roletky, zaškrtávací okna) a komentáře a díky nim je jejich vyplnění o poznání snazší. K dispozici jsou všechny podstatné formuláře, nejdůležitější z nich jsou přiznání k dani z příjmů fyzických osob včetně příloh, přehledy o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Zájem je i o přiznání k dani z příjmů právnických osob, přiznání k dani z přidané hodnoty, silniční dani, dani z nemovitosti a tzv. trojdani (dědické a darovací dani a dani z převodu nemovitosti).


Stáhněte si daňové formuláře v Excelu.


Kalkulačka daně z příjmů

Každý rok rovněž aktualizujeme kalkulačku daně z příjmů, která počítá daňovou povinnost a přeplatek na důchodovém a zdravotním pojištění. Jde o internetovou aplikaci, která se soustřeďuje na nejdůležitější řádky daňového přiznání. Je určená těm, kteří nechtějí vyplňovat daňové přiznání, ale chtějí si spočítat daňovou povinnost a přeplatky, například na konci zdaňovacího období. Ideální je pro ty, kteří si chtějí formulář vyplnit vlastní rukou a výpočet si jen zkontrolovat.


Rozšířená kalkulačka daně z příjmů vám umožní spočítat daňovou povinnost, máte-li více druhů příjmů.


Interaktivní aplikace

Nová interaktivní aplikace daně z příjmů kombinuje oba přístupy. Jde o internetovou aplikaci, v rámci které vyplňujete všechny podstatné formuláře – přiznání k dani z příjmů fyzických osob včetně přílohy č. 1, 2 a 3 a přehled o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

V úvodním kroku vybíráte svoje příjmy - na výběr máte příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmu, kapitálového majetku, ostatní příjmy a příjmy ze zahraničí. Nemusíte se tak zajímat, která okna vyplňovat a která ne, kalkulačka vám předloží k vyplnění pouze ty řádky, které jsou relevantní k vašim příjmům. Případně Vás upozorní vhodným nadpisem, jestli musíte řádky v příslušné části vyplňovat. Vyhnete se tak vyplňování klasického formuláře a nahradíte ho pohodlnějším způsobem. 


Další výhody jsou:

  • Opakující se údaje zadáváte pouze jednou. Odpadne tím složité vypisování dat, rodného čísla, adresy apod.
  • K většině oknům je nápověda, která vychází z pokynů. Nemusíte tak složitě vyhledávat v pokynech, ale vše máte na jednom místě. Nápovědu zobrazíte po najetí kurzorem na příslušný řádek.
  • Daňové přiznání si můžete vytisknout ve formátu PDF, to pak stačí vytisknout, zkontrolovat a doručit na finanční úřad.
  • Nemusíte se obávat zneužití dat, Finance.cz neuchovávají žádná data.

Daňová aplikace vám přináší možnost vyplnit najednou všechny důležité formuláře k dani z příjmů a sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Je určená zaměstnancům, podnikatelům a všem, kteří mají povinnost podat přiznání k dani z příjmů.


Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ