Děkan ESF MU odstoupil z funkce. Údajně plagioval

24.03.2010 | , VysokéŠkoly.cz
STUDENT


Děkan Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity (MU) v Brně Martin Svoboda odstoupil na základě výzvy rektora ze své funkce. Důvodem jsou obvinění z plagiátorství, která byla vůči děkanovi vznesena. Do doby, než bude zvolen nový děkan, pověřil šéf univerzity vedením fakulty proděkana Martina Kvizdu.

Rektor se rozhodl Svobodu vyzvat k rezignaci poté, co neuznal jeho vysvětlení, v nichž se snažil prokázat své spoluautorství některých publikovaných knih. I přesto je však Svoboda svůj podíl na obsahu těchto knih dokázat. Předložené důkazy bude následně prozkoumávat odborná komise sestavená rektorem MU.

Děkan Svoboda byl obviněn z toho, že jím podepsané publikace s názvem Jak investovat aneb anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy jsou pouze překladem dříve vydané knihy německých autorů Christiana W. Röhla a Wernera H. Heussingera Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage. Tato kniha se přitom nevyskytuje ani v seznamu použité literatury. Dalším deliktem, který se nyní vyšetřuje, je Svobodova pravděpodobná úprava spoluautorství u německé knihy Inteligent investieren mit Zertifikaten od stejných autorů, jež je uvedena v elektronickém informačním systému MU a kam měl údajně připsat své jméno.


Zdroj: tisková zpráva MU

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá  

Články ze sekce: STUDENT