Boj proti plagiátům přiostřuje i na středních školách

10.04.2010 | , VysokéŠkoly.cz
STUDENT


Systém na odhalování plagiátů ve školních pracích, který vyvinuli informatici z Masarykovy univerzity, začal sloužit i na středních školách. Jako první jej začalo využívat Gymnázium Brno - Řečkovice. Nově se připojilo k osmnácti vysokým nebo vyšším odborným školám a dalším vzdělávacím institucím, jež prostřednictvím systému Odevzdej.cz kontrolují své seminární a školní práce.

"K poctivému přístupu při vypracovávání prací je třeba vychovávat studenty již na střední škole, vysvětlovat jim etická pravidla, práci se zdroji a jak správně citovat," vysvětluje ředitel gymnázia Peter Krupka. Systém najde uplatnění při kontrole prací Středoškolské odborné činnosti nebo dalších středoškolských textů, jako jsou referáty nebo budoucí písemné maturitní práce.

Systém Odevzdej.cz umožňuje provádět kontrolu školních děl nejen mezi pracemi, jež do něj školy zapojené do projektu umístily, ale porovnává je i se závěrečnými pracemi. Do systému na kontrolu bakalářských, diplomových, disertačních, rigorózních a jiných prací pod názvem Theses.cz vkládá texty dvacet sedm vysokých a vyšších odborných škol.

Ojedinělost projektu spočívá právě v solidaritě zapojených škol, které získávají jednak možnost vyhledávat podobné dokumenty, ale současně rozšiřují databázi dokumentů, a zvyšují tak pravděpodobnost nalezení podezřelého textu. Aktuálně databáze obsahuje 1,89 miliónu dokumentů.


Seznam zapojených škol lze nalézt na adresách Odevzdej.cz a Theses.cz

Zdroj: Tisková zpráva Masarykovy univerzity

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová

Články ze sekce: STUDENT